onsdag 30 juni 2010

Växthuset växer fram ... eller snarare upp !


Alla takstolarna uppmonterade och en tvärslå som låser ihop alla takstolarna håller på att komma på plats.


Här har snickaren sågat ut krönlisten som skall pryda taket !


Krönlisten där den hör hemma, på taknocken! Nu fattas bara träspiror/knoppar på varje sida.

Ett tag letade jag gamla flaggstångsknoppar och släpade också hem en från en loppis. Fast dom skall nog helst sitta uppe i flaggstången, har jag insett.

På växthustaket hör dom inte hemma. Ibland kör man helt fel, tankemässigt.


Fönstren har börjat komma på plats. Det är så roligt att se bygget växa fram och hur allt kommer på plats efter så lång planering och skrapning och målande !


Snickaren håller på med lister och ramverk för fönster och dörrar. Halvmånefönstret på gaveln har han också hunnit med att få upp.


Här har nästan alla fönster monterats upp. Några fönster måste kapas för att passa in. I förgrunden en "altarstol" som behövs under morgondagen när glasrutorna skall monteras på taket.


De höga pardörrarna behövdes kapas i över- och underkant för att passa in i måtten i växthuset.


Och till sist mina favoritdörrar från förra inlägget, en kärlek som bara växer !

tisdag 29 juni 2010

De grön/gula dörrarna på plats !


I dag har det hänt massor i växthuset, som jag kommer att berätta mer om i morgon ! Just nu är jag för trött för att berätta men de grön/gula dörrarna ville jag visa.

Dom hittade jag på Blocket i Mariestad, hos ett äldre par ute på landet i deras lada. Frun i huset ville åka till Barcelona och jag ville ha deras pardörrar, så det blev ett bra byte !


Pardörrarna inifrån växthuset, där spröjsarna främträder ännu mer.


Rustikt slitet ! Dörrarna känns verkligen som dom har kommit hem !

Nu skall vi stupa i säng för i morgon börjar en lika intensiv dag !

Kram/Isa

måndag 28 juni 2010

Nästa steg i växthusbygget - snickring !


Punktligt kl. 08.00 i morse stod snickaren i trädgården och påbörjade regelvirket för fönster och takstolar. Med sin yrkesskicklighet förvandlade han vår målade brädhög med en väldig fart !


Jag frågade snickaren Står krukan i vägen ?
Neeeejdåå ! fick jag till svar !

Jag borde ha förstått att vi hade lite olika uppfattningar om vad som menades med att stå i vägen !

Stackars rosen som jag dragit upp inne sedan i vintras har fått extra gödning i form av sågspån och i morgon bitti är det första jag skall göra att befria den från sågspånsdammet och föra den till en friare plats.

Just nu vågar jag inte röra snickarens upplägg.


När snickaren hängde upp snickarbältet för dagen hade en del av takstolarna redan kommit på plats och det börjar alltmer likna ett "riktigt" hus.

Jag får nästan nypa mig i armen att vi har kommit så här långt och mycket mer är inplanerat de närmaste dagarna ! JIIIPPPPII !!!!

söndag 27 juni 2010

Bländade vitt eller Greklandsblått ?!


Nu har pardörrarna plockats fram ur gömmorna och dammats av. Älskar patinan på dörrhandtaget som avslöjar dörrarnas åldriga hemlighet !

Har hela tiden tänkt måla dörrarna vita, men nu känns hela växthuset så bländande vitt att dom får förbli omålade ett tag till för att sätta lite karaktär på huset. Mannen har föreslagit Greklandsblått och i min inre värld blir det jättesnyggt, men då faller övrig planering.

På gaveln skall nämligen ytterligare ett par pardörrar sitta som redan är vackert skavda i gul/grönt (mycket mer grönt än gult) och med massor av spröjs. (har inte fått fram dom ur gömmorna än och Mannen tittar på fotboll så dom kommer med i nästa inlägg).

Greklandsblått och gulgrönt går bara inte ihop ! Nått måste bort och beslutet får skvalpa runt i sommar.


De gamla slalomglasögonen kommer väl till pass när fönstren skall slipas av. Här är det halvmånefönstren till övre gavlarna som befrias från gammal färg. Både dom och pardörrarna i inlägget kommer från en av mina favoritantikaffärer, Vadstena Antik & Kuriosa.

Älskar att botanisera på deras stora spännande vind ! Där kan man gå på upptäcktsfärd hur länge som helst och sedan avsluta utflykten med ett besök på Stubbegården för att njuta av deras kakbuffé i den gamla trädgården.

Är rätt trött på att måla fönster nu kan jag säga, för att inte tala om mina målarkläder som är det första som åker på, på morgonen och det sista som åker av på på kvällen. Snart, snart är det färdigmålat och då åker penslarna i soppåsen !

torsdag 24 juni 2010

Stenläggning och målning, målning !


Vår pensionerade murare håller ett avundsvärt tempo ! Här har gruset framför växthuset rakats ut och paddats ihop och stenarna lagts ut i ett snyggt mönster.

Olivkrukan har äntligen hittat hem ! Dom är makar som inte riktigt hittat en plats tidigare där dom kommer till sin rätt i trädgården. Vi fick dom av en granne för några år sedan som tröttnat på dom och ställt ut dom till grovsoporna !

Snart skall dom få blommor också. Har insatser i plastkrukor för att slippa fylla hela krukan med jord.



Mannen hoppade ur sängen kl. 05.30 i morse fylld med energi, att här skulle målas innan det blev för varmt ! Och visst hann han måla hela muren innan solen stod högt på himlen. Visst blev det skillnad ! Känns lite Medelhavslikt !

Så nu poppar tankar och idéer hur man kan göra runt om och det kliar i fingrarna efter att börja inreda, men jag får hålla mig ännu en vecka (minst) tills snickaren är klar !

Men fundera och drömma kan man !

Kram /Isa

tisdag 22 juni 2010

Perennalandet igen !!


Kan inte låta bli att fota perennalandet nu när växterna avlöser varandra ! Ni får ha lite överseende med att jag ohejdat vill dela med mig av mitt paradis ! Här är det Blågull (tack Elisabeth för namnet !) som blommar för fullt !


Riddarsporrarna är gigantiska i år (och svåra att fota) ! Säkert 2 meter höga är dom rabattens högsta pampiga blomma ! Framför dom kommer sedan ett gäng med solhattar lite längre fram till fjärilarnas stora förnöjelse !

Lavendeln som jag fick av grannen i höstas överlevde och har bildat knoppar, den doftar gudomligt och är säkert 20-30 år gammal. En äldre lavendel doftar starkare och djupare och jag brukar ruska om den när jag går förbi bara för att få njuta av doften.


Den lila/blå nävan följde med en stjärnflocka hem från trädgårdsföreningens växtmarknad förra året och ser ut att trivas riktigt bra i rabatten. Rätt färg har den också ! En välkommen objuden gäst !

Trädgårdshjärtat är naturligtvis från Trådspira och en stor favorit ! Det kanske jag har nämnt några ggr tidigare (fast det här är en annat variant av samma hjärta).


Läste en artikel med Lisa Winnerlid om när hon var på trädgårdsresa i England och träffade trädgårdsgurun , Joyce Robinson, som sa så här:

- Låt det svämma över av blommor i en härlig röra. De ska stå så tätt att de klänger på varandra. Ingen öppen jord. Då får du överdådet och ogräset får inte en chans. Sätt dina hjärtas blommor. Sådana du kanske minns från barndomens nostalgiska täppor.

De engelska Cottage Garden uppstod på 1800-talet när folket i stugorna på landsbygden hade ont om pengar och bytte frön och plantor med varandra. Man stoppade helt enkelt ner blommor där det fanns plats och det var inte så noga med färger och arrangemang. Trädgården skulle vara en älsklig idyll, fylld med blommor som man älskar.

Så vill jag nog också ha det i min trädgård med ett undantag det där med att färger inte spelar någon roll har jag inte kommit till än. Får jobba på det !

söndag 20 juni 2010

Vackert tegelgolv lagt i växthuset !


Eftersom det gick så bra i går med ösandet av grus och paddning i växthuset, blev det en dag med tegelläggning idag ! Det känns jätteroligt att vi nu kommit så här långt !


Visst blev det vackert med de gamla tegelstenarna som golv ?! Det skiftar lite i tonerna i teglet vilket gör det levande, tycker jag.

Det är lite passningsarbete kvar som kräver någon klinga att såga av stenarna med för att passa in och lite sand att sopa över golvet för att slutligen fixera dom.

Eftersom det är gamla handslagna stenar är de lite charmigt ojämna. Nu känns det som att det var värt allt arbete när vi hämtade hem dom !

Läs gärna min krönika om när vi hämtade hem teglet här !

lördag 19 juni 2010

Putsning, slamning och Rod Stewart !



Ibland måste även en inbiten trädgårdsälskare lämna sin trädgård för ett besök i världen utanför ! Så vad gör en trädgårdsnörd när hon behöver ladda batterierna mitt i växthusbygget, jo hon beger sig till en konsert med Rod Stewart !

Han var så himla BRA !! En charmknutte med eget glädjeyttrande dansmönster ! Ingen koreograf i världen hade kunnat sätta ihop hans unika dansglöd eller viftande med kavajen när det blev för varmt på scenen !

Jag som hela våren rockat loss till hans senaste platta "Soulbook" hemma i köket fick nu höra låtarna live och dom höll verkligen världsklass, men det var inte så lätt att rocka loss sittande på Globens branta sluttningar !

Så gillar du Rods hesa rockröst, skruva upp volymen, sparka undan mattan, överrösta Roddan och rocka loss till den här härliga låten som går rakt in i hjärtat och gör en glad !

Det bästa med hela resan var dock att komma hem igen i sin tysta och öde trädgård och få prata med växterna och se hur dom hade det. Trängslen i huvudstaden och invasionen inför bröllopet med alla köer överallt kan lätt bli för mycket för en lantis som jag.

Hur har då gått med växthuset ?


Jo, det går framåt ! Här har putsningen börjat och det gick med en rasande fart.

Sedan var det dags för slamning och det var verkligen riktigt roligt ! Kanske FÖR roligt upptäckte jag efteråt när jag hade gått loss på väggarna med blöt borste och tagit ut svängarna lite väl mycket. Det sätter ju ett avtryck i putsen som sedan framträder ännu mer när det blir målat.


Idag har vi varit 4 stycken som kört grus till golvet i växthuset så svisch var det fullt och dags att padda ihop. Försiktigt dock så inte grunden skadades. Sedan målades regelvirke tills målarfärgen tog slut och det är inte klokt vad fort och lätt allt går när man är några stycken som hjälps åt ! Hatten av för utflyttad son med flickvän som kom till undsättning idag !

onsdag 16 juni 2010

Bildkavalkad från perennarabatten !


Idag hade jag tid att strosa runt och fota lite igen i perennarabatten och upptäckte vad det hade växt ! Har inte riktigt haft den tiden som tidigare att stötta upp växter, måna om dom och klippa bort överblommat. Så här kommer en bildkavalkad på en ganska vildvuxen rabatt !

Förresten så är den nog alltid lite vildvuxen vid närmare eftertanke, det är nog så här jag vill ha den !


Nu blommar stäppsalvia, aklejor, silverarv, bergsklint och en ljusblå blomma som jag inte vet namnet på. Den blommar ganska kort tid, på långa stänglar och bildar tacksamma häckar.










Och snart är riddarsporrarna på gång med sina ståtliga blomspiror och daggkåpan och stjärnflockan och fingerborgsblommor och New Dawnrosen och Karin Blixenrosorna har knoppar. Ljuvliga blomstertid nu kommer !

Kram/Isa

tisdag 15 juni 2010

Pelare på plats !



Nu är pelarna på plats och bakväggen har murats upp till 2 m. Funderar på att leta gamla smideshängare att sätta på pelarna för att kunna hänga upp blommande amplar på både sidor.

Just nu känns bygget gigantiskt högt och sedan skall taket på också ! Det kommer att bli mycket högre än vårt hus ! Jag tror det blir annorlunda när allt grus kommer på och man ser marknivån på ett annat sätt.

Nu väntar putsning och slamning de följande dagarna. Vår murare gör ett fantastiskt jobb, utan honom hade det här aldrig varit möjligt. Och på torsdag är det dags att hämta hem virket till regelverk och takstolar. Vi avancerar framåt !

Ha det gott alla bloggläsare !
Kram/Isa

söndag 13 juni 2010

Målarpaus !


Tack för alla fina inspirationsbilder där ute hos alla duktiga bloggare ! Jag blev så peppad att jag fick lov att ta en kvällspaus från målandet och dona och pyssla lite ! Har inte hunnit plantera några sommarblommor än, men det blir väl så småningom.


Randgräset har fått flytta in i kruka då det inte ens hjälpte att jag planterat gräset i en hink i perennalandet. Den tog sig ur, ur botten den sluge räven och helt plötsligt växte den RUNT hinken i stället för I. Kvar i hinken fanns bara ogräs !

Kanske missuppfattade jag något på vägen när jag skar ur botten ur hinken, men hädanefter kan jag möjligtvis rotslå den på hösten för att sedan gräva upp den igen på våren för i landet är den portförbjuden ! Tar man över sina grannars bostad och tränger ut dom och breder ut sig hejdlöst då blir man portad ! Även om man är ett vackert gräs som rasslar ljuvligt i vinden !


Nu skall jag gå ut och njuta av tända ljus och stillhet en stund och vila mina värkande leder för i morgon börjar en ny vecka igen ! En ny vecka i växthusland!

Ha det så gott/Isa

lördag 12 juni 2010

Häxhus, orangeri eller växthus ?!


Nu har uppmurningen av lecablocken börjat ! Det blir nog mer orangeri än växthus med alla murar överallt. Eller kanske blir det ett häxhus som en tidigare svärdotter frågade om jag skulle bygga ! Fast mest blir det nog ett hus för själen att vila i !


Här är muren runt om klar, 70 cm hög blev den till slut. Nu är det bara bakväggen och pelarna runt dörrarna på framsidan som återstår av murarbetet. Lagret närmast marken som också sticker ut en aning kommer att hamna under mark när vi öst på allt grus som skall ligga som underlag till markstenen.

Tegelstenarna som i planeringen vandrat runt från mur runt om, till vägg i bakkant hamnar nu som golv. Det blir nog den bästa placeringen tror jag, där de gamla fina stenarna kommer till sin rätt. Vackert att se på och skönt att gå på !

Väderleksprognosen över Örebro såg inte lovande ut för helgen och början av veckan, men det finns lite blått där uppe bland molnen. Hoppet finns om uppehåll i alla fall !

En riktig skön helg önskar jag alla ni fina människor där ute som tar dig tid att följa med på växthusresan här på bloggen !

torsdag 10 juni 2010

Smidesskatt !


Åhh, jag blev lycklig som ett barn idag som hittat en skatt när jag fann Linas fina handsmidda krokar i Byggnadsvårdsbutiken i Karlslund ! Det är en speciell känsla att hålla ett handsmitt föremål i sin hand. Man ser hur hammarn har slagit i järnet och elden har gett föremålet en särskild kraft.

Handen skall synas sa Karin Larsson (Carl Larssons fru) om handgjorda saker. Det är då det får en personlig prägel.

En liten, liten gjutjärnsventil fick följa med hem till växthuset. Liten men naggande god ! Vi behöver fyra stycken så de övriga tre är i vanligt galvaniserat plåt och egentligen skitfula, men ibland får man kompromissa för att uppnå sin dröm.

Växthuset har ändrat lite karaktär på resans gång. Fönstren+pardörrar på framsidan gick inte jämnt ut med 6 m så på var sida om dörrarna kommer det att muras upp pelare som är ca 40 cm breda och 2 m höga. På insidan av dom pelarna tänkte jag att Linas vackra krokar skall sitta (det blir nog fler)!

Det vackra flätade bandet skall bli en "pysselgrej" nu ska jag bara hitta lite fler saker till det. Bilder kommer framöver !

Fler av Linas vackra saker kan du se på länken här !
Kolla in Linas orginella växtstöd till trädgården här !

tisdag 8 juni 2010

Nymålat i tystnad!


Det är bara fåglarna som sjunger, annars är det helt tyst ! Det är nästan så man hör penseldragen och jag bara njuter ! Underbart att stå i en tyst trädgård och måla, bättre meditation finns inte !

Tycker det är snyggt med alla gamla rostiga haspar, krokar och beslag på fönstren så dom får sitta kvar. Förstärker bara känslan av återbruk och gamla tider och bidrar till känslan att allt inte behöver vara perfekt.

Det finns en skönhet i det defekta, krokiga och använda tycker jag. En gång för länge sedan var det någon hantverksskicklig människa som lade ner sin kraft, tid, energi och hjärta på att skapa dessa fönsterkrokar som nu får pryda mitt växthus.

Sommaren 2007 åkte vi runt på semestern och provsatt växthus hos alla de stora växthustillverkarna, men vi hittade ingen som hade den rätta känslan. Det var då vi slutligen bestämde oss för att bygga eget.

Just nu står själva växthusbygget still några dagar och jag hoppas att murandet återupptas i morgon. Har en känsla av att det sedan kommer att gå med en väldig fart !

söndag 6 juni 2010

Med spikar i ryggen !


Efter gårdagen när vi röjde av uteplatsen, fyllde igen efter grävningen och la tillbaka stenplattor mm blev det en bara-vara-dag i dag ! Så skönt att filosofera och sova en stund ute i solsängen med spikmattan i ryggen och humlesurr i öronen ! Och ett lagomt svårt korsord att trimma hjärnan med emellanåt!

Rekommenderar verkligen spikmattan för avslappning och återhämtning ! Använder min varje dag efter jobbet och ibland innan också för att syresätta kroppen och hämta kraft. Har mattan bredvid sängen på natten och när vargtimmen slår till är den en oumbärlig vän att ta till för att komma till ro igen !

Ha det så gott alla bloggvänner där ute och kom ihåg att pausa ibland i trädgårdsarbetet ! Med eller utan spikar i ryggen !

Kram/Isa

fredag 4 juni 2010

Byggnytt !


Här har alla sulformsblocken kommit på plats efter att grunden vägs av ytterligare en gång och murarsnören satts upp. Armeringsjärn har lagts i på hållare så dom håller sig på plats när betongen hällts i.

På bilden har betongen börjat fyllts på och efter några timmar var hela grunden fylld med betong. Av 40 säckar betong á 25kg blev det ungefär en kaffekopp betong över !

onsdag 2 juni 2010

Blomning i raketfart !


Spring Green tulpanerna står fortfarande rakryggade (nu med nya kompisar) i perennalandet medan de övriga tulpanerna redan fällt sina blomblad för den här våren (eller vi kanske är i försommar nu ?). Visst är det otroligt vad fort allting går !
Klicka gärna på bilden så får du upp den i större format !


Nändes inte slänga de utblommande tulpanblommorna riktigt än. De fick mellanlanda i en balja med vatten på vägen till komposten !

Försöker nu klippa av blommorna i tid innan de går i frö för jag vill ju att tulpanerna skall komma på efterlängtat besök nästa år igen. Snart skall de få ordentligt med benmjöl också så löken därnere i jorden får lite extra näring att sova på till nästa vår när stjälken vissnat ner.

I dag blir det en tidig kväll för allt med och runt växthuset gör att man blir riktigt trött. Finns hur mycket som helst att göra där ute i trädgården, men jag gissar att det finns kvar tills en annan dag. En dag med lite mer kraft !