torsdag 30 september 2010

Feel-good-stunder !


Idag visade sig världen verkligen från den soliga sidan ! Hann ut i trädgården en kort stund innan jobbet för att hänga ut de nya randiga lakanen från Newport på tork.

Dom kom med posten som en premie för en tidning så det kändes lite som en lyxig present som damp ner mitt i vardagen och förgyllde livet en stund!

Att impregnera dom med frisk luft gör säkert att man sover bättre också !


En feel-good-stund är också att dona och pyssla ihop tillfälliga installationer i trädgården i solskenet. Får sån otrolig energikick av det! Och så mycket inspiration från bloggvärlden !

När man är kontorsmänniska i jobbet så behöver man kanske få extra utlopp för kreativiteten i trädgården för att få en bra balans ?!

Hoppas det fina vädret håller i sig i helgen så man kan göra trädgården höstfin, bara njuta av höstens kanske sista riktigt varma dagar och få ordning på växthuset.

Trevlig helg alla bloggläsare !

Kram/Isa

onsdag 29 september 2010

Efterlysning till småfolket !


Den gamla avbarkade pilen stod i vägen när vi skulle bygga växthuset så en grov stock hamnade i landet som avdelare och där har småfolket sitt lilla hus.


Deras små, små lerkrukor är nästan en exakt kopia av de stora olivkrukorna utanför växthuset !

Jag tänkte de skulle få lite redskap också, men spadar och krattor i deras storlek har jag inte lyckats hitta ! Panduro har slutat med pynt till tittskåp och besöken i leksaksaffärer gav inget.

Någon som har tips ?

söndag 26 september 2010

Rostig runda i trädgården och blommiga stövlar !


Här hänger ett fynd från en antikmarknad i den rostiga armeringsmattan i trädgården. 20kr kostade det vackra strykjärnsunderlägget som fyndades när jag och en vän besökte antikmarknaden i Nora en vacker, strålande sommardag för några år sedan.

Det gamla symaskinsbordet har fått stå ute sedan förra hösten och har nu övergått i ett rostigt vackert förfall pyntat med lite mossa.


Det här gamla rostiga strykjärnet gör mig så himla lycklig ! Här har någon verkligen lyckats förena funktion med design och skapat ett föremål som är både vackert att titta på, skön att hålla i och bra att stryka med (antar jag, i alla fall när det begav sig)!

Dessutom blir jag lite avundsjuk för den förmågan att skapa hade jag önskat att Gud skickat med mig i det här livet ...men han strök tydligen den punkten på önskelistan !


En jättefjäril har landat i trädgården, inte så rostig än men snart...

Katterna kommer från England och är egentligen krukunderlägg men en gick sönder så nu får de resterande två bo i rostiga marchallstöd i stället.


Har letat stövlar till trädgården sedan i våras, sedan kom jag av mig under sommaren och sedan började letandet igen. Naturligtvis ville jag ha LILA stövlar ... min favoritfärg !!

Trots allt letande hittade jag inga i butik. Samtidigt hade ena sonens flickvän köpt nya stövlar, exakt sådana jag letade efter visade det sig !!

Så nu har jag köpt hennes stövlar och blir lycklig varenda gång jag sätter på mig dom för en runda i trädgården. Stövlarna är från Viking, namnet har jag glömt.

TACK för all energi ni ger mig med era kommentarer !! Och som svar på frågor kan jag säga att jag funderar på att starta upp något i växthuset för det känns som huset vill dela med sig och jag vill dela med mig av huset. VAD det blir vet jag inte än, men omfattningen blir inte så stor.

Tankarna får skvalpa till våren och mogna till under vintern !

Ha en riktigt bra vecka !

Kram/Isa

onsdag 22 september 2010

Höstvemod !


I morse var det bara 2 plusgrader ute och hela växthuset låg insvept i en immig filt. Det var bara att plocka fram höststövlarna ur garderoben, dra ner kepsen över öronen och bädda in händerna när man cyklade till jobbet (hade behövt långkalsonger också !!).


Idag har jag plockat in alla textilier från växthuset... det känns lite vemodigt .. trodde att det skulle gå att vara där hela hösten.

Fast bilden är tagen i söndags när solen sken och man kunde hänga ut tvätten. Visst tar hösten jättekliv framåt och roffar åt sig utrymme när man minst anar det ?!


Så nu samlar jag energi till att jaga snickaren för att höra hur han har tänkt sig att avsluta växthusjobbet hos oss. Fortfarande är inte allt klart ! (vilket gör att det drar !)

Visst är det konstigt med hantverkare... dom liksom raderar en ur minnet efter ett tag !

Sedan tänker jag kånka ner alla kuddar igen och köpa en värmefläkt .. och fortsätta sitta i växthuset tills vintern gör sitt intåg och blåser ut mig med sin kyla.

Funderar som bäst på hur huset vill användas när det inte är vinter. De gamla dörrarna, fönstren och teglet som stått oanvänt på gamla vindar under årtionden verkar lyckliga över att få ha kommit fram i ljuset igen och brukas.

Hmmm ... kanske sittande avslappning för små grupper i skenet från levande ljus med raw foodfika som avslutning eller ledningsmöte för små grupper i en kreativ och annorlunda miljö med ruinen som grupprum eller berättaraftnar eller ...

tisdag 21 september 2010

Kämpa för Annika !



Jag brukar bara skriva om trädgård här på bloggen, men i dag kan jag inte låta bli att reagera väldigt starkt på Annika Holmqvists situation som svårt sjuk, utförsäkrad och uppmanad av myndigheterna att sälja sin lägenhet.

Dottern Emelie kämpar för sin mamma och blev lovad ett besked från Försäkringskassan i dag som regeringen påskinade innan valet skulle kunna vara positivt och en lösning.

Idag uppger Försäkringskassan att man står fast vid sitt beslut att Annika trots sin svåra sjukdom inte är sjuk utan arbetsför !!

Om inte Annika är tillräckligt sjuk för ersättning, hur sjuk skall man då vara för att kallas sjuk ??

Är det så här människor skall behandlas i dagens Sverige år 2010 ? Sjukdom kan drabba vem som helst av oss ! Skall samhället vara till enbart för friska, välbärgade och arbetsföra människor ? Eller skall vi vara solidariska med alla människor och värna om våra medmänniskor ?

Emelie kommer inte att ge upp kampen för sin mamma Annika. Idag skickar jag all kraft, ljus och värme till Emelie så hon orkar fortsätta sin kamp !

Heja Emelie ge inte upp... vi är många som finns med dig och din mamma!!

söndag 19 september 2010

Älskade Cosmos och blommande Miscantus !


Efter några dagars förkylning med rinnande ögon och skvalande regn ute blev det en kanondag idag ! Solen sken och värmde upp luften och det var underbart att få hälsa på blommorna ute i landet igen !

Att få mötas av växtkraft i form av Cosmos/Rosenskära som t.o.m. ger sig av utanför staketet är ren och skär lycka !


Visst är det fantastiskt att det kan bli så många olika färgsättningar av Rosenskäran ! Smulade ner frön förra hösten direkt i landet och sedan har dom fått komma i sin egen takt !


Känner att sommaren trots allt kallare nätter svepte över trädgården idag och att Rosenskäran fick lite extra kraft att hålla ut ända tills första frosten kommer. Hoppas, hoppas det dröjer !!


Nu har Miscantusgräset fått blommande vippor ! Ytterligare en innevånare i landet som gör en glad så här års, sedan är det ju vackert hela vintern också !

Hoppas du också haft kanonväder hos dig idag och fått tanka energi till ännu en ny vecka i det här som kallas livet!

TACK för alla fina och goa kommentarer i förra inlägget ! Jag hoppas att jag får träffa er i verkliga livet en dag ! Vad mycket vi skulle ha att prata om !!!

Kram/Isa

torsdag 16 september 2010

Mossig ruin och trevligt besök i trädgården !


Neeeej, inte ett inlägg till om mossa.... kanske ni tänker !! Gör inte människan något annat ?!


Joooooo, men jag var ju tvungen att göra slut på skogens skatter som vi släpat hem !



Jag och en av svärdöttrarna hade jättekul när vi roddade runt med stenar, lådor och mossa i ruinen. De utflyttade sönerna som var på besök fick rycka in och flytta runt stenarna.

Lite mer villiga nu än under mellanstadieåren när de parkerade i varsin fåtölj deklarerade att det var ju jag som ville ha trädgård och inte dom när stenar behövde bäras och flyttas i den lilla radhusträdgården.


Här kommer i alla fall ett bildcollage garanterat fritt från mossa ! Ett älskat hörn av växthuset vikt för vila och återhämtning och med en fantastisk fri himmel att blicka upp på genom växthustaket !


Under veckan har jag också haft ett väldigt trevligt besök i trädgården (pirrigt och nervöst innan !!) som du kan läsa mer om HÄR !
Så nu ser jag fram emot den 3:e oktober !

Ha det så gott alla !!

Kram/Isa

fredag 10 september 2010

Ännu mer mossa !


När Ernst byggde klart hyttan i Järle gjorde han en uteplats med krukor fyllda med en bit natur. Mossa, pinnar och kottar lyftes direkt från naturen och i krukorna.
Så himla enkelt, vackert och härligt !

Jag hämtade också in en bit natur i trädgården och placerade den i den gamla korgstolen. Blir som en liten installation tycker jag. Ser ni den lilla, lilla grodan ?


Jättekul att låta fantasin flöda och leka lite !! Det ger många plus på må-bra-kontot!

Trevlig helg alla bloggvänner !

Kram/Isa

onsdag 8 september 2010

Kransbindardag i trädgården !


Har haft besök av min vän, floristen, under några dagar och vi passade på att binda vackra höstkransar i trädgården. Vädret var precis lagomt varmt så vi kunde stå ute med allt material. Jättekul att ha sällskap att hämta idéer från !

Redan i skogen förstod jag att så här jobbar ett proffs.

Floristen plockade olika sorters mossa som inte var så "långhårig" utan hade olika färgskalor för att skapa effekt i kransen och la ihop mossan med "gröna sidan" mot varandra, för att mossan skulle hålla sig fin.

Naturligtvis är det floristens vackra krans ni ser här ovanför på bilderna !


Jag hade en helt annan teknik från början, grundade kransen med mossa och satt sedan i dekorationerna. Inte alls lika effektfullt som med olika sorters mossa och att binda in dekorationer redan från början.


Här har jag anammat floristens teknik och känner mig ganska nöjd med resultatet.


Visst är den vacker, kransen som håller på att växa fram i floristens händer ?!

Härligt med en trädgård där man kan gå på upptäcktsfärd för att hitta olika material att pynta kransen med ! Nu väntar jag på att kornellens vackra blå bär skall mogna så den kan bli stoff i någon mer krans.

Humlekottar, vacker bark, ljung, nypon från nyponrosen, små pinnar, ulleternell eller en kvist från häcken, alla är skatter som kan bli vackra tillsammans i kransar.


Olika kransar med olika uttryck ! Växthuset har pyntats upp !

Vilken härlig pysslardag .... har fortfarande mossa kvar till något mer höstprojekt SNART !

söndag 5 september 2010

Tulpantips i lökbeställartider !


Nu när det är dags att börja drömma om vårens tulpanplanteringar och beställa lökar tänkte jag att det kunde vara kul att jämföra bilderna på de tulpanlökar som blommade i våras i mitt perennaland och som fortfarande finns med i löksortimentet med presentationsbilden på tulpanen.

Här ovan ser du Blue Diamond. Bilden är från odla.nu. Man tror att den skall bli blålila ...t.o.m. namnet skvallrar om det... men blev den det ?


Nix pix, den fick en helt annan färg, men väldigt vacker ändå tycker jag. Så vacker att det kommer att komma hem fler leveranser för att fylla upp så det blir ett rejält bestånd med blå ? diamanter i landet.

Blue Diamond skall också vara en av få tulpaner som kommer tillbaka och bildar nya lökar. Annars är tydligen många sorter ettåringar, vilket jag inte riktigt har fattat tidigare ! Känner mig nästan lite lurad där !

Vilken är din erfarenhet ? Kommer dina tulpaner tillbaka ?


Här har vi en annan goding ... Global Desire .. dubbelblommande tulpan. Bild från odla.nu


Global Desire har jag samplanterat med Royal Acres. Bild från odla nu


Vackra knoppar innan ...


..de vecklar ut sina bedårande blomblad ! Riktiga skönheter som jag vet har börjat bilda små sidolökar ... grävde upp en av misstag och då fanns de där ! Lycka, lycka !!


Blasten har fått stå kvar hela sommaren, tog bort den först i augusti för då stod jag inte ut längre. Hoppas det har gjort nytta under sommaren så de små orkar ända fram ! De har fått extra vitaminer i form av benmjöl som hjälp på traven.


Spring Green är ytterligare en favorit som ser ut exakt som på förpackningen. Ståtlig och blommar länge. Användbar överallt. Det blir nog ett kryss i den rutan också på beställningslistan.

Åhhh, så roligt det var att blicka tillbaka på bilderna och drömma sig framåt till nästa vår ! Hoppas du också fick något användbart tips till din planering !

Ha en riktig trevlig vecka !

Kram/Isa

fredag 3 september 2010

Bloggmarknad och ny höstfrisyr !


Det är inte bara trädgårdskrukorna som behöver en ny frisyr när hösten knackar på ... trädgårdsnörden själv kanske också behöver förnya sig ibland för att må bättre när höstmörkret lägrar kvällarna tidigare och tidigare för varje dag !

Idag blev jag ompysslad med både toning, slingor och klippning. Välbehövligt efter att ha blivit mer och mer lik sommarblommornas överblommande rufs utan styrsel.

Ibland under lediga dagar eller när jag börjar sent hoppar jag i trädgårdskläderna och kliver direkt ut i trädgården utan att varken kamma mig eller snygga till mig i övrigt.

Sedan går tiden när man går där och donar helt ostylad, det är först när jag kommer in och ser mig själv i spegeln som jag kan undra ibland att vad är detta för människa, bryr hon sig inte ett dugg om hur hon ser ut ??

Och neeej, det gör hon inte så länge hon är i trädgården, för den är så himla TILLÅTANDE ! Där får man vara helt naturell ! Ibland sprider det sig ända till handelsträdgården också !

Någon som känner igen sig ?!

I morgon skall jag på Bloggmarknad hos Min skattkammare för hon har dragit ihop 15 st !! bloggare hos sig som säljer hantverkssaker ! Dessutom har hon fixat trubadurer som spelar och Kalascafé med fika ! Vilken tjej vaa ! Skall bli jättetrevligt !

Ha det så gott alla bloggvänner och trevlig helg !

Kram/Isa

onsdag 1 september 2010

Insättning på må-bra-kontot !


Fick energi idag att rodda om utanför växthuset. Visst är man trött på sommarblommorna nu och vill göra om alla arrangemang till något nytt och fräscht och välkomna hösten nu när vi i alla fall inte har något annat val än att ta emot den ?!


Har tänkt länge på om man kan använda de gamla grå bräderna efter sandlådan som fick packa ihop och ge upp för växthusbygget. Vi sparade allt som inte var murket.

Det skulle ju vara kul om de fick leva vidare i någon form, eftersom de hör hit på något vis. Och sedan ligger ju det här med ÅTERBRUK och kopplingar bakåt mig varmt om hjärtat som ni kanske redan vet !

Så i dag blev det en bänk utanför växthuset med tegel som underlag till de gamla vackra bräderna. Och sedan bar det iväg till butiken för att handla ljung, cyklamen mm och till skogen för att samla in blåbärsris, mossa och pinnar.

Vilken lycka och vilken insättning på må-bra-kontot att få hålla på och dona och göra fint !


Jag höll på ända till myggen dansade salsa runt mig och drev mig till vansinne !

Så på andra sidan av framsidan av växthuset (som ni inte får se !) ligger tomma plastkrukor slängda, halvtom planteringsjordspåse, pryttlar som inte platsade på bänken och redskap huller om buller för jag fick fly inomhus.

Det är sådana där bilder vi aldrig tar och visar varandra ... det kanske vi skulle göra .. att det är så trädgårdsfolkets verklighet ser ut ... EGENTLIGEN !