söndag 29 maj 2011

Intensiv auktion med över 65 små fynd !


Vilken härlig (och intensiv) dag det har varit idag ! Jag och min vän historikern har varit på riktig bonna-auktion när lösöret till en gammal bergsmansgård såldes ut. Laddade med både fika (kladdkaka med jordgubbar eftersom det var Mors dag, fast jordgubbarna hann vi aldrig äta upp !) och mat i bagaget kunde vi stanna hela eftermiddagen ända till sista utrop !

Herregud ... vad lätt det är att låta sig ryckas med och överraskas av sin egen röst som ger sig in i budgivningen ... helt plötsligt stod jag där med en inropad stol (bilden) eller ett hopfällbart runt gammalt bord !

Sedan hade vi ett väldigt sjå med att packa bilen full när vi skulle åka hem ... med både stol, bord, kistor och småbord och annat smått och gott ! Med lite hjälp av auktionsproffsen gick det vägen. Mest nöjd blev jag över en låda med krukor som gick alldeles på slutet och visade sig innehålla 65 st små terrakottakrukor ... precis vad jag behövde nere i växthuset ! Lycka !

Jag kan fortfarande höra auktionistens röst i mina öron som snabbt som attan rabblar bud som är knappt hörbara och som kräver full koncentration av en för att kunna hänga med i budgivningen.

Nu skall det bli skönt att få krypa ner i sängen efter den här intensiva, roliga, kalla och blåsiga dagen och byta ut auktionistens mässande till något lugnare !

Hoppas du också har haft en trevlig Mors dag i dag !
Kram/Isa

PS. Buketten från förra inlägget ser fortfarande lika fräsch ut ... så tydligen påverkar inte rabarberblommorna dom andra blommorna i buketten. DS

fredag 27 maj 2011

En "tager-vad-man-haver-bukett" från trädgården !


Äntligen ... kan man få komma ut i trädgården igen efter några dagars riktigt blåsväder ! Nåja ... det blev inte så lång stund för regnet finns ju också där ... efterlängtat för växternas skull visserligen.... men kanske inte så kul för övrigt ! 

Hann i alla fall gå en runda och plocka in lite blomster av vad trädgården bjuder på just nu till en riktig maffig bukett !


Rabarbern hade gått i blom så dom stjälkarna klippte jag av och satt som stomme ... har ingen aning om dom tar kål på resten av arrangemanget med sin syra ... men det visar sig säkert ! Fyllde sedan upp med tulpanen "Spring Green", daggkåpa, bergsklint, stäppsalvia, flädergrenar och ormbunke.

Åhh, så härligt att plocka årets första riktiga bukett från den egna trädgården !

En riktigt härlig trädgårdshelg önskar jag alla trädgårdsvänner med denna bukett !
Kram/Isa

tisdag 24 maj 2011

Ogräset invaderar och jag skäms inte ens !


Det finns områden i min trädgård som jag håller nästan ogräsfri ....dit räknar jag perennalandet .... sedan finns det områden i trädgården dit liksom varken orken eller kraften räcker och där ogräset växer rekordsnabbt och erövrar område efter område ! Ja, jag skulle vilja påstå att inte ens kraften i trimmern räcker dit ...

Och vet ni ... jag skäms inte ens !

I fjol när vi gifte oss i trädgården så hade ogräset övergått till vackra blommor och bildade en svajande fin vit fond bakom det uppdukade bordet och jag tror ingen ens tänkte på att det var ogräs ! Dessutom finns det ju så många goda smoothies "raw food" som man kan göra på ogräs som fullkomligt kryllar av klorofyll och nyttigheter !

Medan grannarna på andra sidan häcken putsar och ansar på sin sida så ägnar vi oss på den här sidan hellre åt roliga saker som ger ny energi ... som att skapa mosskuddar eller ta en tupplur i däckstolen i växthuset eller så.

Fast nu har vi skaffat en ny trimmer ... så kanske ogräset ändå skall känna sig hotat till slut ... en uppladdningsbar så jag slipper bli vansinnig när tråden hela tid tar slut och den långa elsladden skall dras runt i trädgården !

Så nu väntar jag bara på att blåsten ska ha blåst klart så man kan få komma ut i trädgården igen och testköra ... hur långt räcker räcker trimmern och min ork ... lever ogräset farligt eller inte ?!

Annars får vi väl njuta av en hög, vit, blommande fond i år igen !

Trevlig vecka !
Kram/Isa

lördag 21 maj 2011

Mossig kudde till trädgårdssoffan !


Såg en idé i en av alla otaliga trädgårdstidningar som passerar revy och som bildar en jättehög nedanför min säng ... en mosskudde .. jättevacker i tidningen , inte så vacker i mina händer som i mina tankar!

I idén i tidningen pulade man in mossan efteråt, utifrån .... alldeles för mycket jobb tyckte jag och la ut kycklingnätet i den storlek jag ville ha kudden (alldeles för stort visade det sig) la på mossan med gröna sidan utåt, knycklade ihop pappersbollar och la som kuddfyllning, på med mossa igen och sydde ihop runt om med ståltråd.

Hade i lite för lite fyllning i mitten vilket gör att nätet glipar lite mot mossan ... något att tänka på till  nästa gång.  Skulle nog också ha gjort flera små i stället för en stor  ... och skaffat lite vackra tunna linnerepsband att binda runt och dekorera med.  Ibland måste man nästan göra en provomgång för att veta hur man INTE skall göra nästa gång !


Nu har det äntligen blivit fart på sådderna i växthuset ! Flitiga Lisorna har fått små knoppar ... jag blev så jätteglad när jag såg det idag ! 

Lobeliorna har dragit iväg de senaste dagarna och fick nu flytta vidare till rostiga hinkar i olika storlekar där dom får växa till sig ytterligare innan dom får pryda den lilla kalkstensmuren i landet. Dom hade samma storlek som på handelsträdgården konstaterade jag stolt igår !

Blomman för dagen trasslar in sig i varandra och Luktärterna behöver snart avhärdas för att sedan få bilda häck på bambukäppar bakom den gamla trädgårdsmöbeln på ena sidan om växthuset. Lavendeln är omskolad och krassen direktsådd, både i land, hinkar och blomlådor.

Det är nu man känner att allt slit med sådderna som man lagt ner när man sprang skyttetrafik mellan växthuset och huset med dom för att skydda dom mot ömsom kyla, ömsom sol  har gett resultat !

Visst är det lycka när sådderna tar sig och blir små levande plantor !!

Trevlig helg !
Kram/Isa

torsdag 19 maj 2011

Övervuxen korgstol, utblommade tulpaner och vackra kryddskyltar !


Nu börjar humlen klä in den gamla korgstolen i landet !

Den verkar vara på hugget i år .. så det finns hopp att stolen skall vara totalt omslingrad av humlelianer innan sommaren är slut ! Några vackra humlekottar på det på sensommaren och lyckan är total !



Om  Magnoliorna blommade 4 veckor tidigare än normalt så hänger nog också resten av växtligheten med ... tulpanerna kom, hann knappt ses och sa adjö med en ryslig fart !!

Det var ett kort gästspel i år ... jag saknar några akter och nu har Jättedaggkåpan tagit klivet ut från kulisserna ... redo att ta över scenen !



Dessa vackra kryddskyltar som blev pricken över i, i örtverktygslådan kommer från bloggaren Wäxthusmadame !

Har ju sett dom både hos Madame och i olika trädgårdsreportage en längre tid och tänkte att nu vill jag också HA dessa fina dekorativa kryddskyltar ! Gör gärna ett besök hos Madame och hennes webbshop !

Ha en riktigt trevlig dag !
Kram/Isa

tisdag 17 maj 2011

Bockade armeringsjärn som läckert "staket" !


Det här  "staketet" eller trädgårdsprydnaden hittade jag i Stadsträdgården och tyckte att det rostiga järnet mot den vita marktäckaren var så himla läckert !


Nu är frågan, hur bockar man armeringsjärn ? Kan man göra det med handkraft eller krävs det någon form av svets eller verktyg ? Det kanske beror på hur stark gubbe man har att tillgå ?!

Någon som provat ?

Kram/Isa

söndag 15 maj 2011

Tulpanfrossa !!!


Här kommer nu de sista bilderna från torsdagens Magniolavandring som avslutades i det området i Stadsparken som formligen PRUNKAR av olika sorters tulpaner !! Sååå överdådigt och mäktigt !!


Hittade inga namnskyltar ... så det är okända tulpaner som bjuder på sin skönhet !



En eloge till stadsträdgårdsmästare Krafve med personal
 som varje år komponerar, beställer och planterar dessa ljuva varelser som vi får njuta av !









Glömde tala om i förra inlägget att det finns faktablad med
karta på orebro.se eller på Stadsträdgården om man själv vill gå en Magnoliavandring.

Idag hoppas jag på mycket REGN här för det är snustorrt i landet !! Det har inte regnat på hela våren !

Ha en riktig trevlig söndag !
Kram/Isa 

fredag 13 maj 2011

På Magnoliavandring i Stadsparken !



I kväll har jag varit på Magnoliavandring i Stadsträdgården där vår duktige Stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve guidade ett väldigt stort gäng Magnoliahungrade trädgårdsfantaster !


Jag fick ila lite tidigare från jobbet på cykel genom staden på okända gator (Vårruset hade ockuperat de kända) för att hinna fram i tid. Med 3 minuter tillgodo var jag på plats !




På grund av den sommarvärme vi haft de senaste veckorna blommade Magnoliorna 4 veckor tidigare än normalt ! Den största blomsterfloran var således redan över ... men det fanns ändå mycket att njuta av !





Jag hoppas att jag fått namnskyltarna rätt ... annars får ni hojta till !


Visst är dom väl helt ljuvliga ?! Jag tror jag blivit helt Magnoliabetagen !!



Några vita skönheter fanns det också i parken !





Den här lilla sötnosen i älsklingsfärgen purpur blev min absoluta favorit !! Doften är helt gudomligt ljuvlig !!


Den står lite utsatt till ... precis utanför Stadsparken , efter Svartån och har levt lite farligt några gånger !




Här har vi åldersdamen i samlingen ... en av de första Magnoliorna som planterades i parken ... 1960 är hennes födelseår !



Ännu en skönhet som står i knopp ... hon blommar i purpur och vitt !


Jag känner mig lite omtöcknad där jag sitter framför datorn och försöker få bokstäver och foton på plats ... ALLA Magnoliorna nockade mig med sin förföriska doft och vackra blommor ... dessutom bjuder ju vår vackra stadspark också på en tulpanchock utan dess like ... SÅÅ nästa inslag blir i total TULPANFROSSA !!

Godnatt kära vänner ...

Kram/Isa

PS1. Det här inlägget skrev jag sent i går kväll ... men då krånglade Blogger så det gick inte att lägga in ! Då visste jag inte vad jag vet NU ... att Magnolia är en sinnlig och sensuell blomma .... som efter en kväll i hennes sällskap ger ljuva och härliga drömmar ... där Schenkenbergs överkropp KAN vara inblandad ... dessutom sov jag som en stock hela natten .... bedövad av alla dofter !!

Jag så tacksam och lycklig över att jag numer orkar göra sådana här utflykter istället för att åka hem och sova i 3 timmar efter jobbet ! TACK Gud och Universum för livet OCH för Magnolior ... en ny förälskelse som kommer att ge avtryck i min egen trädgård så småningom!! DS.

PS2. Det är ÖREBRO som är Magnoliastaden nr 1 ... det hälsar Krafve !!DS.

tisdag 10 maj 2011

Picknick i vitsippornas paradis !


Ibland är det så himla trevligt och rogivande att bara göra spontaninfall ! Som häromdan när jag föreslog maken på eftermiddagen att vi åker ut och tar en picknick ! Vi åker till Garphyttans nationalpark !

Sagt och gjort, maken fixade fram grillad kyckling, sallad, stora blå vindruvor samt tärnade melon, skar gurka, tomat och fetaost och packade allt medan jag bidrog med glada tillrop, mig själv ombytt från trädgårdsklädsel till lämplig nationalparkklädsel samt framletad rutig duk ( som vi glömde lägga på !).


Efter en kvart på motorvägen var vi framme ... i paradiset där vitsippsängarna var ENORMA och överallt

Det var helt ljuvligt att sitta där och äta medan skogens alla fåglar underhöll oss med sin glada sång ! En liten nyfiken grå flugsnappare kom flera gånger och satt sig alldeles i närheten av oss och sjöng sin vackraste serenad medan han såg ut att undra vad vi var för ena figurer på besök i HANS skog.



Ser ni bladen ... som finns överallt så långt ögat når ... tänk när Liljekonvaljen börjar blomma här .. vilken HÄRLIG syn !

Dessutom hittade jag jättestora bestånd med Aklejor ... dom måste ha spritt sig här uppe under massor med år ... undrar om dom kom från en gammal torparträdgård från början ?! Vilken växtkraft ...


Det här gamla trädet ... det är nu bara är en spillra kvar från fornstora dar ...  man kan ändå ana hur kraftfullt det måste ha varit för flera hundra år sedan! Med lite fantasi kan man ana ansikten eller figurer i dess knotor !


Älskar stenar med mossa på .... visst är det vackert och vem vet ibland har de säkert tjänstgjort som torpargrund ! 

Efter flera timmar i den här miljön har man tankat batterierna rejält och om några veckor är det dags igen ....  jag vill ju inte missa nästa blomning som står på tur ! Då har jag lovat maken att det är jag som fixar picknicken !

Trevlig vecka !
Kram/Isa

söndag 8 maj 2011

Äntligen trädgårdstider igen och Den oklippta har fått blommor i sitt hår !


Guuud, sååå skönt att få komma ut i trädgården igen efter några ofrivilliga dagar under ullfilten i soffan!  (i och för sig har jag hunnit plöja massor med trädgårdstidningar och böcker och idéerna bubblar ... nu gäller det bara att få med maken på idéerna också ... hmmm ... jag får nog sovra lite innan jag lägger fram min strategi !)

Idag var sommarvärmen tillbaka igen och energin har återvänt !

Den här Pelargonfröken har växt oss över huvudet inne i huset och i dag fick hon flytta ut i växthuset IGEN !

Hon har varit där tidigare och vänt ... kånkade in henne igen när jag trodde att det skulle bli för kyligt på nätterna för henne ... men nu tror jag att växthuset håller värmen så hon även får behagliga nätter där ute! Dessutom blir maken glad att hon slipper vara ivägen när han skall ut och in genom altandörren i köket !

Undrar hur stor hon kommer att vara innan den här sommaren är över ...  och sommaren som bara står i startgroparna ännu !?


Nu blommar Blue Diamond i perennalandet ... och inte är den blå i år heller ... men vacker ändå !

Men visst går det fort nu ... lungörtshäcken har redan blommat över och det är jättetorrt i landen överallt ... här har det inte regnat på evigheter.

Fick jag bestämma fick det gärna regna på nätterna och vara varmt och soligt på dagarna ... men nu får ju inte jag bestämma så kanske får vi någon skur framåt torsdag ... till dess får man förbarma sig över de stackars uttorkade med vattenslangen !

Idag har vi klippt gräset för första gången i vår och alla trädgårdsstolarna som stått på parad på gräsmattan har äntligen fått flytta in på sin plats på altanen på baksidan. Med grannens hjälp fick vi också till slut ihop trädgårdsbordet som vi skruvade isär i höstas när det skulle in i förrådet ... nu BÖRJAR det äntligen bli lite ordning i trädgården !

Tack snälla för alla fina kommentarer ni lämnar här på bloggen ! Jag läser alla och gläds även om jag inte varit så flitig ute på andra bloggar på ett tag !

Trevlig vecka !
Kram/Isa

fredag 6 maj 2011

Attjo, prosit och Eat, pray and Love !



Tur att det finns bra filmer att titta på när man ligger däckad i förkylning ! Läste boken för flera år sedan, flera gånger faktiskt, och tycker att filmen också är klart sevärd ... rekommenderas varmt ... riktig feelgood film !

Liz har verkligen lyckats fånga processen att finna sig själv efter en skilsmässa och vägen fram till att ha tillit igen att våga älska på nytt, att livet bär och den svåra balansgången till harmoni i livet !

Skulle gärna åka till Italien, lära mig italienska (som är sååå himla vackert !!)OCH få gestikulera vilt när man pratar (pratar gärna med hela kroppen!) och frossa i god mat ! Indien lockar också ... någon gång i livet !

See you later, alligator .. som Ketut (den underbart gode gurun på Bali) säger !

Boken heter "Lyckan, kärleken och meningen med livet" på svenska.

Attjo !! from Isa

måndag 2 maj 2011

Full verktygslåda och små, små lavendelplantor !


Nu är verktygslådan full med örter som doftar underbart nere i växthuset ! Fyllde den med timjan, thailändsk basilika, citronmeliss, lavendel, rosmarin och vanlig basilika ... lådan är väl ingenting man drar runt på i trädgården för den blev ganska tung med all jord .. den får nog bo i växthuset och sprida sin doft !


Vet ni vad det här är för små godingar ? Jo, lavendelplantor .... jag fantiserade ju i vintras om en lavendelhäck framför växthuset och skickade efter fröer av sorten "Hidcote Blue Strain". Utan tanke på att lavendeln redan frösår sig i hela trädgården !!

Sådde dom i slutet av mars och "glömde bort" dom nere i växthuset ... trodde aldrig att dom skulle komma upp ! För på förpackningen står det att groddarna tittar upp efter 21- 50 dagar. 50 dagar ... det är en himla massa dagar ... men de här hade tydligen bråttom ! Nu har 50 st små groddar tittat upp och varit uppe ett bra tag !

Dom frösådda i trädgården kan vara av flera olika sorter och till häcken vid växthuset ville jag ha samma sort  ... jag tror att det var så jag tänkte när jag sådde dom ... och att det är trevligt att få "frossa" i dom !

Det skall bli spännande att följa de små plantorna och se hur dom artar sig !

Trevlig vecka !
Kram/Isa