söndag 31 juli 2011

Trädgårdsabstinens och näbbmöss som närmsta granne !


Åhhh ... trädgårdsabstinensen var enorm redan efter 3 dagar i fäbodstugan i Fryksås i Dalarna .... visst var utsikten oerhört vacker och naturen storslagen, men guuud så jag saknade mitt växthus och trädgård !

Visst är det oerhört nyttigt att åka iväg så där och byta miljö ibland så man ännu mer uppskattar vad man har hemma !?

Efter en vecka i en liten timrad fäbodstuga med en storstuga som är både, kök, vardags- och sovrum och där sängarna är sådana där typiska fäbodsängar ni vet ... inbyggda i väggen med förhängen där man ligger och kippar efter andan kl. 3 på morgonen när syret tagit slut ... är man oerhört glad när man får åka hem och sova i sin egen säng ... för att inte tala om hur mycket man uppskattar rymden i köket (som dessutom har både UGN och DISKBÄNK.... det ni !) och ytorna i huset !


Vår närmaste granne på fäboden var en näbbmusfamilj som bodde under trappen ... eftersom det var så varmt fick vi lov att ha dörren öppen och turas om att vakta så ingen objuden musgäst skulle smita in. Tur att man slipper sånt hemma !

Fryksås är en väldigt gammal fäbod .. med anor från 1500-talet ... idag finns både hotell, pensionat och Smidgården med fäbodrelax på fäbodvallen. När jag var ca 5-10 år brukade vi åka upp till Fryksås och åka skidor och dricka varm choklad med limpmackor med prickig korv på ... att det var MÅNGA år sedan nu .. förstod jag när jag inte ens hittade backen där vi brukade åka ! Herregud vad åren går !!

Passade på att boka in massage på Fäbodrelaxen och det var helt underbart !! I ett gammalt ombyggt timrat stall finns nu en liten mosaikklädd pool med relaxavdelning och går man spiraltrappan upp kommer man högst upp i byggnaden med en helt underbar utsikt där man kan få massage eller ta ett lerbad i det vackra kopparbadkaret. Magiskt !


När vi landade hemma i går så langade vi in all packning och sen gick jag raka vägen ut i trädgården och tillbringade resten av dagen där för att stilla min trädgårdsabstinens ... LYCKA !! Brukar du göra likadant när du varit borta ?

Det var underbart att få klippa bort överblommat och pyssla med blommorna igen .... vad mycket det hinner hända när man varit borta en vecka !


Nu blommar luktärtorna för fullt (det gjorde dom inte innan jag åkte) och sprider sin goda doft och dom är ju så underbara att klippa av och ta in i små doftande buketter !

Visst har vi tur vi som har lyckan att äga en trädgård ?!

Kram/Isa

fredag 22 juli 2011

Njuter i växthuset ... av sällskap och sakral stämning !


Njuter i fulla drag av sköna, semesterlediga dagar just nu ... med nära och kära på besök i växthuset ! Här har vi ätit både frukost, lunch och middag och pratat och umgåtts i timtal ... när skymningen kurar över oss har ljusen tänts och samtalen fortsatt !

Det är bland det bästa med semester ... när det finns nästan obegränsat med tid för möten med människor som betyder mycket för en och "pratet" får ta plats ...

Det är en speciell stämning i växthuset .. nästan sakral ... som stänger ute omvärldens ljud och som ger lugn, ro, harmoni och tid att reflektera ... en plats för återhämtning .... jag är så glad och tacksam att jag fick möjligheten att  förverkliga växthusdrömmen som grott i mitt hjärta såå länge !


Efter en intensiv vår och försommar är det underbart att ladda batterierna och bara betrakta trädgården och drömma om framtida projekt ... för visst är det märkligt att man redan är mitt uppe i förberedelserna för NÄSTA sommar .... i alla fall tankemässigt !

Det är väl DET som är såå himla kul med trädgårderandet .... att utveckla, drömma och planera nya trädgårdsprojekt hela tiden ... att låta en del i taget göra entré i trädgården och se det växa fram.

Vår trädgård är ju en väldigt ung trädgård ... jag räknar den från 2008 då vi grävde perennalandet ... så den har knappt kommit förbi "krypstadiet" än ... på väg att resa sig upp på darrande ben och snart ta sina första staplande steg med hjälp av en stöttande hand !

Många trädgårdsprojekt är fortfarande ogjorda och väntar någonstans i framtiden på att se dagens ljus och lägga ytterligare pusselbitar på vägen till drömträdgården ! I dagsläget har vi ungefär kommit halvvägs på väg och eftersom jag planerar att åldras med min trädgård är det skönt att det finns mycket kvar att utveckla !



Nu har DU också möjlighet att komma och känna på stämningen i växthuset, ta en fika i ruinen och mingla runt, låta "pratet ta tid" och träffa andra bloggare .... den lilla trevliga trädgårdsföreningen Acchleja tittar också in... ni vet dom som ryms i en bil !

Söndagen den 14 augusti håller Isas trädgård öppet .... endast för bloggare och bloggläsare kl . 14-17 ! Skicka mig ett mail på isastradgard@hotmail.se och anmäl dig så får du vägbeskrivning. Varmt Välkommen !

Kram/Isa

söndag 17 juli 2011

Carnival i rabatten och svart tillför en extra dimension !


I år har jag satt 3 olika "Blomman för dagen" ..(som är en favorit bland ettåriga klättrare i trädgården) ....  i mitten längst ner hittar du "Carnival di Venezia" som är en sort som blommar med rosa och blålila ränder på vit botten, kan bli upp till 3 m hög och blommar ända till frosten tar den. Den känns lite ovanlig och det är kul att alla blommorna ser olika ut med sina strimmor i olika färggrader!

"Morning Glory" är en annan sort  som är mycket ljusare i vit/rosa  ... ibland uppträder den också i svagt, svagt gul med rosa toner och slutligen har vi en blålila variant med vit mitt och svart/lila teckningar.

Eftersom jag blandade ihop alla sorterna när jag frösådde dom hade jag ingen aning om vilka som skulle dyka upp var i trädgården ... nu håller dom på att klä in portaler och korgar med bambukäppar lite varstans i trädgården ... det är så kul med de dagliga morgonrundorna och se vilka sorter som uppträder VAR just den här dagen !

Blandade fröer av både kant- och hänglobelia i våras som var tänkt att blomma i olika rosa/lila/vita OCH blå toner ... tyvärr blandade jag in enbart blå kantlobelia som tillsammans med den blå tonen i hänglobelian helt tog överhanden ... nu är det bara enstaka blommor som har annan färg än blå .... tur att den är blomvillig i alla fall !  Lärdom till nästa år ... då jag vill ha mycket mer rosa/lila toner !


Nu blommar också den "svarta" stockrosen i perennalandet och tillför en extra dimension både vad gäller  höjden och färgen ... blir till att ta fröer i höst för att få flera till nästa år ! Snart är det dags för den lysande rosa stockrosen också att göra debut ... hon är värd att vänta på !

Hoppas du också har en skön och ledig söndag  !
Kram/Isa

torsdag 14 juli 2011

Pay back time och Madame Boll förför !


Efter alla loppis- och trädgårdsbesök var det nu dags för pay-back-time .... den travintresserade maken ville ha sällskap på Fornabodatravet och packade picknick och trädgårdstidning  ...... vilken tur för mig att Fornaboda ligger i närheten av Lindesberg där Plantmarknaden ligger  ... så förslaget att besöka Plantmarknaden på hemvägen med hembakat fika på agendan föll i god jord !

Det gick ingen större nöd på mig  under travtimmarna heller måste jag erkänna... underhållen av Isabella (tidningen) med massor av läsvärt och makens goda sallad när magen började kurra gjorde att timmarna gick  ganska snabbt ... kanske för att jag visste vad som väntade !!

Släpp ut kapplöpningshästen NU ... hon vill ha ROSOR till middag !!



Det är inte klokt vad rosor det finns !! Bakom skylten döljer sig minst lika många ... det är ett hav av rosor och här skall man VÄLJA !! Hur skall det gå till ??

Jag var tvungen att gå på uteslutningsmetoden ... rosa skulle dom vaa ... bort med alla röda, gula och vita ... fokusera, fokusera ... ok ... buskrosor blir bra ... dofta riktigt gott skall dom också göra ... det är ett viktigt kriterium .... hmmm ... urvalet börjar minska ... ner med näsan i rosorna och med ett stadigt grepp hamnar Madam Boll i vagnen, den hade Henrik och Kalle i sin trädgård och den rosen blev en omedelbar förälskelse !


Omtöcknad letar jag vidare och en honungsros gör sig påmind någonstans i mitt bakhuvud ... ja justja ... en sån skulle jag ju också ha ... bland alla rosorna letar jag upp honungsrosorna men tar ingen utan återvänder till min vagn och på vägen tillbaka till honungsrosorna (som jag bestämt mig för) uppenbarar sig plötsligt Ghita Renaissance framför mig och jag tvärnitar och sticker ner nosen i dess bedårande blomma och sedan är jag FAST !  Honungsrosorna är totalt bortglömda och min nya förälskelse har helt förtrollat mig !

VAR skall detta sluta ?? Helt plötsligt uppenbar sig en NY värld framför mina ögon ... en värld som hela tiden funnits där, men som varit osynlig för mig  ... en värld med vackra förföriska namn, en doft som är himmelsk och blommor som är de vackraste som finns !

Visst är det häftigt när man upptäcker nya världar ?! Jag har ju mestadels bott i zon 5 ... där växer knappt några rosor ... och när jag flyttade ner hit tyckte jag mest att makens låga rosa rabattrosor tappade rosblad hela tiden och var besvärliga och visst har några rossorter som New Dawn, Penny Lane, Karen Blixen, och The Fairy vandrat in ... men den stora FÖRÄLSKELSEN har inte slagit till förrän NU ... skoninglöst och helt utan bedövning !!

Framtiden ligger i ett ROSA skimmer mina vänner!!

Är du också drabbad och vilken är din stora förälskelse ?

Kram/Isa

tisdag 12 juli 2011

En liten bit av Medelhavet och annan inspiration !


"En liten bit av Medelhavet" heter en underbar liten butik mitt i Hammenhög med en himmelsk trädgård på baksidan omgärdad av murar, plank och häckar.  Här finns upphöjda vitkalkade murar med vajande lavendelhäckar som övervakas av madonnor, fikonplantor till försäljning, vinrankor, växthus och vacker keramik.

Det är så fascinerande med många trädgårdar på Österlen ... bakom ett plank kan det dölja sig något helt makalöst i ett mikroklimat som påminner om Medelhavets ... och man anar ingenting av rikedomen när man går utanför på gatan !

För fler inspirationsbilder KLICKA HÄR !


Den här bilden är från Trädgårdsföreningen i Göteborg som vi tog en avstickare till innan Österlen. Det fanns många planteringar som föll mig helt i smaken både vad gäller växtval och färgsättning .... daggkåpa tillsammans med stäppsalvia, högrest blå näva, lite lägre vit näva och andra färgstämda växter.

Båda nävorna har på eget initiativ flyttat in i min trädgård och slagit sig ner med just daggkåpa och stäppsalvia så nu har jag bara att "stuva om" lite till hösten ! Och krydda med fingerborgsblommor ... som redan växer i "barnkammaren" !


Dom jättestora planteringarna med stäppsalvia och rosor i alla nyanser av rosa blev jag helt betagen i ! Så nu skall det bli en rosplantering hemma i trädgården ... med en häck av lavendel runt om ... i Göteborg hade dom satt ganska högt, glest gräs som kantväxt till vissa rabatter med rosor/stäppsalvia .. väldigt snyggt !


Det är så KUL att komma ut och få inspiration och uppleva andras trädgårdar eller offentliga trädgårdar och hämta inspiration till sin egen täppa !  AHA .. så där kan man göra ! JA ... det är klart att man kan samplantera dom ... sådär går tankarna ... och vips har perennarabatten hemma gjorts om och en ny rosenrabatt skapats !  Och med den bilden på näthinnan som inte går att sudda ut, hoppas jag att det finns en grävvillig make i trädgården när det är dags !

Hoppas du också får inspiration till din trädgård av bilderna !

Kram/Isa

söndag 10 juli 2011

Loppisfynd från Karossgården och klematisen blommar som aldrig förr !


Naturligtvis blev det en hel del loppisrundor på Österlen, bl.a till Karossgården i Gladsax som är ett riktigt eldorado för loppissugna på jakt !

Stort utbud, bra och roliga saker till rimliga priser, snyggt och prydligt och dessutom har dom öppet året om. Definitionen är nog mer en antikmarknad än en loppis eftersom "skräpet" lyser med sin frånvaro på Karossgården.

Den här läckra "provdockan" i gjutjärn ramlade jag över precis innanför dörren och vattenkannan i zink som skymtar på bild greppade jag redan bland trädgårdssakerna utanför affären, att den läcker gör ingenting ... den ska ju ändå bara vara till prydnad. Den gamla brandsprutan i koppar med blommande Lobelior är ett tidigare fynd.

"Provdockan" kommer nog att få flytta runt i trädgården och skymta fram bakom rosorna eller på gången mellan solhattarna och riddarsporrarna och till sensommaren får den nog flytta in i växthuset där man kan hänga små kryddbuketter i hängarna i hennes söta kjol.

Det fanns flera stycken kvar när jag var där i början av juli, både svarta och vita till det överkomliga priset av 250kr. Har du tur och är i närheten kanske det finns någon kvar ! 


Nu blommar äntligen klematisen i perennarabatten ordentligt !

Den har stått och stampat några år efter flytten och byggt upp ett rotsystem ....klippte faktiskt ner den till hälften det första åren när den kommit upp en halvmeter för att hjälpa den på traven ... i vår har den fått en generös giva benmjöl och tackar med en överdådig blomning ! Namnet på klematisen har jag tappat .... växtnamn är inte min starka sida !



Här är det favoriten Piilu, en storblomig klematis på stora bilden och ner till höger,  som återkommer på flera ställen i rabatten och  är samplanterad med rosen New Dawn vid den gula portalen (tyvärr tog rosen stryk i vintras men är nu på återväxt och blir starkare för varje dag och bildar nya knoppar. Hoppas den nån gång kommer att blomma lika överdådigt som på Österlen .. även fast förutsättningarna är helt annorlunda i zon 3 än i zon 1 .... så kan man ju alltid drömma !) 

Tankerutor från kreativa Trådspira som jag aldrig tröttnar på ... blir bara vackrare när armeringsmattan börjar kläs in !


Klematisen "Södertälje" svänger sina lianer med de vinröda blommorna med grön/gula ståndare runt korgstolen och den vikta armeringsmattan mot staketet. Den blommar på årsskotten så den beskär jag tidigt på våren.

Idag ser det ut att bli lite molnigare ... oj såå skönt ... då kanske det kan bli en dag att rensa ogräs och klippa ner de överblommande fingerborgsblommorna som har lagt sig över lavendeln ... den kanske vill bli befriad ! Det har varit hett de senaste dagarna så en svalare dag är väldigt välkommen !

Hoppas du  får en bra dag oavsett om du trädgårderar i din trädgård eller är på semester !
Kram/Isa

fredag 8 juli 2011

Inspirerande trädgårdsbesök hos Henrik Valentin på Österlen !


Fullproppad med intryck efter 8 dagar på resande fot genom Sverige ... landade jag och maken hemma i vår egen trädgård i går ! Tänk att vi hade sån tur att vi bokat in Österlen precis när Rosfestivalen ägde rum och kunde uppleva både kröning av Rosdrottningen och besök i olika inspirerande trädgårdar !

Maken kanske inte var lika förtjust som jag vid närmare eftertanke ... både trädgårdar och loppisar står ju som spön i backen på hela Österlen ... men kärleksfull som han är åkte vi dagligen till Statoil för att inhandla dagens kvällstidningar med diverse sportbilagor och sedan var han lika rustad som jag inför dagens begivenheter !


En trädgård som var extra kul att besöka var Henrik Valentins och Kalle Blombergs prunkande trädgård i Vitaby som bjöd på guidad visning under en av festivaldagarna.

Jag älskar romanen "Ödelagd" som Henrik har skrivit och där han så målande beskriver Helenas älskade trädgård och där jag kan tänka mig att han hämtat en hel del inspiration från den egna trädgården. HÄR kan du läsa mer om trädgårdsromanen "Ödelagd" som jag skrivit om i tidigare inlägg här på bloggen.

Henrik hittade huset och trädgården 1987 då tomtytan var på 750 kvadratmeter och där vi nu möttes av mängder av rosor i full blom med vackra namn. Här trängs skönheter som Charles de Mills, Hansa, Tuscany, Constance Spry, Rose de Rescht och Madame Boll för att nämna några. Varje trädgårdsrum hade också härliga namn som Pumpträdgården med Bodensjön (eftersom det fanns en Bod där !), Colloseum hade ett annat trädgårdsrum döpts till efter formen på byggnaden och platsen osv.


Eftersom 750 kvadatmeter fylldes ganska snabbt med olika trädgårdsrum befriade dom sin åldriga granne från en intillliggande äppelodling som blivit till en belastning på ålderns höst och ytterligare trädgårdsrum kunde skapas. Här fick en murad ruin av tegelstenar sin plats liksom en damm med fiskar som också drog till sig vackra trollsländor, grodor och salamandrar. Tyvärr också en häger ... med glupande aptit på fiskar !

Och naturligtvis fler väldoftande rosor ....som man efter att ha stuckit ner näsan i gjorde en både yr, förförd och bedövad ! UNDERBART!!

Vi var flera som efter avslutad visning gärna gått vilse på de många små slingrande stigarna med prunkande grönska överallt och slagit oss ner i ett avlägset hörn på en trädgårdsstol .. sniffat på rosorna och lyssnat till porlandet från den lilla dammen i ruinen och stannat i EVIGHETER ! Bättre betyg på sin trädgård kan man nog inte få !

Henriks nya bok heter "om lusten att trädgårdera". Istället för att använda uttrycket "nu skall jag gå ut och arbeta i trädgården" så säger man istället "nu skall jag gå ut och trädgårdera" .. visst låter det mycket mer njutbart ?!  

Vill du veta vilka växter som finns i Henriks trädgård kan du följa hans "trädgårderande" på hans egen blogg "Lusten att trädgårdera" eller på hemsidan Henrik Valentin .

Kram/Isa