måndag 30 juli 2012

Utblommat och ifrånväxt ... och lite nytt !

Madame Boll blommade vackert i början av juli .. men men det var då ....

Dom har växt ifrån mig !

När vi kommer hem efter att ha varit på resande fot går jag alltid direkt ut i trädgården utan att passera GÅ .. dvs ytterdörren ... eller jag kan langa in packningen och sedan blir det trädgården DIREKT ! Herregud hur har den klarat sig utan mig under semestern ... eller snarare hur har JAG klarar mig utan den !

Det är DÅ man ser förfallet .... allt som blommat över och behöver klippas ner och jag tänker ... att jag  ALDRIG kommer att få någon ordning på rabatterna igen.. dom har helt enkelt växt ifrån mig och levt loppan (eller vissnat ner och torkat!) under bortvaron !


De stolta riddarsporrarna är inte så stolta längre som på bilden! Torkade nerifrån och överblommade uppifrån ... nu är det bara klipp, klipp som gäller .... dessutom blir det "hål" i rabatten !


Kaprifolen som började blomma väldigt tidigt ser nu ut att ha blommat klart ! Har för mig att jag satte 2 tidiga och en lite senare planta för att få blomning hela sommaren ... men jag kanske kommer ihåg fel !


En blomma som precis står i startgroparna just nu är den älskade solhatten ... mot väggen har den redan slagit ut !


Tur att man kan få njuta av den här pålitliga robusta glädjespridaren några månader framåt ! I rabatten klipper jag fram dom .... när riddarsporrarna klipps ner framträder solhatten tydligare och tar sin rättmätiga plats !



Kanske kan det bli ett "sjok" !

Av de små fröna jag skickade efter från Sävar fröplant av stäppsalvian Blue Queen i våras blev det 10 st som tog sig och blev "riktiga" plantor. Nu håller de på att etablera sig i rabatten och har börjat blomma !

Kanske kan det bli ett "sjok" så småningom ... till våren blir det till att sätta vita och rosa också ! Det känns så lyxigt att kunna "gödsla" med hemmauppdragna ... att köpa så många plantor är ju liksom aldrig aktuellt !


Bergsklint flyttar ut och höstflox flyttar in !

Här har jag bytt ut Bergsklinten som tydligen inte riktigt trivdes med platsen utan flyttade. I våras skickade jag efter 6 st sticklingar från Odla.nu av den vita höstfloxen "Danielle"  och jordslog dom i väntan på en lämplig plats. Så här hoppas jag att det skall breda ut sig ett vackert "sjok" när dom har etablerat sig på allvar ! Dom ser lite ynkliga ut på bilden men flera har fått knoppar och är på gång !

Sakta håller jag på att byta ut en del växter i min långa perennarabatt. När jag anlade den för 4 år sedan tog jag mycket av det växtmaterial som redan fanns i trädgården och delade och planterade för att fylla upp. Nu är det dags för lite uppstyrning och ta bort de växter som jag känner inte riktigt håller måttet och lägga till lite nya i "rätt" färgskala dvs kalla färger eller silver och lime.

Några jordnävor i lila med svart öga "Ballerina" har fått flytta in när jag rev bort silverarven som jag tröttnat på. Dom fick följa med hem från Zetas när vi gjorde Stockholmsturen och hämtade hem staketet. Zetas har verkligen superfina plantor !

Tack snälla för alla fina kommentarer i förra inlägget ! Jag läser varenda ett och glädjs .... tyvärr har jag inte varit så flitig själv ute på bloggar nu när det är sommar och semester och man inte varit hemma så mycket.

Ha det så gott alla !
Kram/Isa


lördag 21 juli 2012

Drömmen slog in !


Kommer ni ihåg att jag drömde om 
ett kastanjestaket runt köksträdgården ? 

Jag skrev att man vet aldrig när drömmen slår in ... och visst har den slagit in ! Tack vare Hélena med bloggen Bland rosor och bladlöss ... som likt en sagofe svingade sitt trollspö .... eller snarare skrev en kommentar att hon hade en rulle staket över!

Så i går tog vi en tur till trakterna runt Stockholm och hälsade på Hélena för att hämta hem staketet. Det är så KUL att träffa bloggvänner IRL ... för det känns direkt som man känt varandra hur länge som helst ! Det gjorde det med trevliga Hélena också ... som guidade oss runt i hennes fina trädgård med klättrande rosor som kan göra vem om helst grön av avund ... mig med (kolla in hennes blogg så förstår ni !) !

Tack snälla Hélena för att du tänkte på mig och för att du tog dig tid fast ni skulle iväg och hade tid att passa!




Köksträdgården, ett eget rum !

Så idag har det varit uppsättning av staket och jag har varit som ett barn på julafton .... så roligt att det blev möjligt ! Det blir en helt annan känsla när det kommer upp ett staket runt om ... nu är verkligen köksträdgården ett eget rum !

Det som återstår nu är en armeringsmatta till höger där det fortfarande är en öppning samt en pergola i samma material över ingången i mitten.


Så här såg det ut när vi började projektet !  Även fast det bara är någon månad sedan är det knappt man kommer ihåg nu hur det såg ut innan.


Både engelskt och franskt !

Kastanjestaket är så charmigt eftersom alla spjälor är olika och materialet och utförandet känns både engelskt och franskt på en och samma gång ! Sedan känns det också som det stämmer så bra med stilen på växthuset och den stämning jag vill ha i trädgården.


Så nu bara njuter jag och trivs ännu mer i köksträdgården ! Och i dag har solen skinit hela dagen ... inte en regndroppe har fallit ... det kan man också bli överlycklig över .. livet känns faktiskt ganska behagligt just nu!

Ha det så gott alla och njut av lediga dagar !
Kram/Isa


tisdag 17 juli 2012

Pistagegrönt som i Inge !

Ursäkta dålig bildkvalité !

Inspiration från halverat glasspaket !

För över 12 år sedan skrapade jag av all färg på farmor och farfars gamla kommod. Ni vet på den tiden när allt skulle vara trärent .... sedan har den fått vara så och t.o.m. dörren har varit lös och bara inskjuten.  Nu under semestern fick jag ny energi att göra något åt den !

Pistagegrön skulle den vara .... precis som i glassen jag kommer ihåg från min barndomssomrar när man gick ner till Walters Livsmedel (vi bodde ovanpå) och fick ett glasspaket i tre smaker halverat i charken. Den pistagegröna var alltid godast och tog slut först !


Pistagegrönt som i Inge !

Nu heter inte färgen pistagegrön utan Inge och blandades ihop i en maskin på byggvaruhuset (efter mycket velande ... herrgud så måånga nyanser av grönt det finns!).

Den rostiga lilla hängande plåtbrickan med bokstäver kommer från Sofias Bod. Den underbara lilla boden med det stora sortimentet av ALLT man vill HA !

Decoupage kunde jag ju inte låta bli att göra i den infällda spegeldörren ... motivet känns igen från kuddarna i växthuset !

Skylten till vänster kommer också från Sofias Bod !

Ibland ramlar man över fynden !

Jag blev jättenöjd med slutresultatet av kommoden ... och så trevligt att kunna öppna och stänga dörren utan behöva baxa in den för att den skall sitta fast !!

Den vita hyllan med glaslock ovanför på väggen hittade jag förra veckan i liten Blomsterbutik i Finspång ... vi var på utflykt och i Finspång hittade jag en loppis för en del år sedan som var fullproppad med grejer. Nu letade vi efter den igen och på vägen dit gick vi förbi en blomsteraffär som annonserade om 50 % på vaser och krukor. I deras fyndhörna hittade jag hyllan till halva priset .... såna köp gillar jag ... och egentligen gick vi bara in för att fråga efter vägen!

Något loppis hittade vi däremot inte ! Men vad gjorde det .... jag hade ju redan fyndat !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 14 juli 2012

En plats för själen !


Trivs i öppna landskap !

Jag trivs bäst i öppna landskap sjunger Ulf Lundell ... och jag är benägen att hålla med !

När vi besökte Österlen tog vi även en tur till Backåkra ... Dag Hammarskjölds ställe nere vid Kåseberga. Jag var särskilt nyfiken på meditationsringen ... skulle vi hitta den på andra sidan grässtigen över vidderna ?


Själen vilar i utsikten och tystnaden !

Japp .... efter att ha vikit av från stigen ner mot havet hittade vi meditationsringen och satt där under tystnad och lät själen bara ta in platsen och vila i utsikten mot havet och horisonten ... helt magiskt !

Det är en sådan där stund som man lagrar i sitt hjärta och plockar fram och kliver in i när man behöver lite extra kraft eller lugn och ro omkring sig ! 


En plats att längta till !

Vi fantiserade över hur Dag mellan sina hektiska uppdrag för FN tog sin tillflykt hit och laddade ny energi. Hit gick han nog varje morgon och hade en stund helt för sig själv medan solen gick upp över havet ... en plats att längta till på resor runt om i världen. 

Senare fick vi veta att Dag aldrig hann bo på Backåkra ... och det är osäkert om han verkligen satt på den här meditationsplatsen eftersom den uppfördes långt efter hans död 1961. Men eftersom den uppfördes precis HÄR så vill jag tro att just den platsen betydde mycket för honom .

P.A.X. står det inristat på den stora stenen ... vilket betyder Fred .... något som Dag Hammarskjöld verkligen stod för !


Det är något alldeles speciellt med naturen,  atmosfären och omgivningarna på Österlen .... efter 8-9 semesterresor dit finns det alltid mer att upptäcka för varje år ! Vi brukar starta vår semester med att resa dit ... finns inget bättre ställe att koppla av på och gå ner i varv på !

Vi bor avskalat utan TV och tillgång till dator men med uppdukad långfrukost och tillbringar kvällarna med att bara vara, träffa vänner och läsa böcker ... en kanonbra inledning och nedvarvning på semestern !

Nu fortsätter vi semestern här hemma och tar dagen som den kommer  !
Ha det så gott alla !
Kram/Isa

torsdag 12 juli 2012

Goda dofter i köksträdgården !


Liten blåvinge gör mig lycklig !

Nu luktar det så gott i köksträdgården .... av lavendel och alla olika sorters örter och kryddor ! Här växer isop i olika färger, dragon, oregano, spansk körvel,  citrontimjan, citronverbena, olika sorters basilika, kryddtimjan, persilja, rosmarin och samlingen fylls hela tiden på.

Fjärilslavendeln fyndade jag hos Leila på Jansro och det gamla zinktråget hos Karossgården i Gladsax. Fjärilarna gillar att fladdra över köksträdgården och vilar gärna i det vita gruset .... har flera ggr sett en liten blåvinge och det gör mig så lycklig ! Den är nästan utrotad pga av all övergödning inom jordbruket och trivs bara där det är giftfritt.


Kryddtagetesen väller och blommar !

Kryddtagetesen som jag sådde i mängder i våras har nu börjat blomma och väller i lådor och zinkbaljor.

Sådde både "Tangerine Gem" och "Golden Gem" och väntar nu på att den gula också skall visa sig för just nu är det den oranga som dominerar!  Just den tagetesen tycker jag om ... som har det där vällande växtsättet, luktar gott och blommorna går att dekorera en sallad med !


Här är en annan blomma som luktar gott i köksträdgården !

Luktärten "Hi Scent" har spruckit upp i de första ljuvliga blommorna .... "Twilight" däremot väntar fortfarande på varmare väder !


Impulsköp ... i år igen !

I de stora olivkrukorna blev det impulsköp ...i år  igen  ... fast jag tänkte att jag skulle planera långt i förväg. När man väl står där i handelsträdgården är man liksom hänvisad till vad som finns inne just då ..... Paradisblomster som får stå för det höga i krukan samt grusnejlika och surfinia som får välla över kanten fick det bli.

Tack snälla för alla kommentarer .... tänk så många fina vänner man får via bloggandet och påfyllning med sååå härliga energier !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

tisdag 10 juli 2012

Reportage i Tove älskade hem !

Fotograf Sofi Sykfont

Rolig och lärorik dag !

Ett reportage från Isas trädgård är med i nyaste numret av tidningen "Tove älskade hem" som kommer ut i dag  ! Jag rodnade nästan när jag läste det ... över alla lovord över växthuset och atmosfären i trädgården  !

Duktiga fotografen Sofi Sykfont och skribenten/stylisten Anna Mård var på besök den varmaste augustidagen på länge förra sommaren! Jag följde dem i hasorna hela dagen för att se hur dom tänkte när det gällde fotomotiv mm och det var en väldigt lärorik och rolig dag !


Fotograf Sofi Sykfont

Skräckblandad förtjusning !

Om jag var nervös innan ... JAA ...det var verkligen skräckblandad förtjusning innan dom kom då i augusti ... dom som hade gjort så otroligt fina reportage tidigare ... skulle verkligen lilla jag eller snarare min trädgård platsa i det gänget?!

När dom väl var på plats släppte allt och det var bara roligt !


Fotograf Sofi Sykfont

Här kan du se ett axplock av Sofis fina bilder !

Det är en märklig känsla att läsa om sin egen trädgård och sig själv i tidningen  ....  det blir lite som att se på sin trädgård och sig själv med ett utifrånperspektiv !! Dessutom hinner mycket hända i trädgården på ett år och det mesta ser lite annorlunda ut idag !


Fotograf Sofi Sykfont

Tack till alla som bidrog !

Det var många som bidrog till växthusbygget  .... utan deras insats hade det inte funnits något Isas Trädgård att skriva om !

Puss min älskade make som stod stadigt hela växthusbygget och åkte många mil för att samla dörrar, fönster mm som jag ivrigt hittat på Blocket ! Du har en stor del i att det till slut blev ett växthus !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner ... hoppas du blir inspirerad av reportaget om du köper tidningen !
Kram/Isa


lördag 7 juli 2012

Inspiration från Jansro !



Härlig inspirationsrunda !

Är nyss hemkommen från en härlig inspirationsrunda på Österlen ! En trädgård som satt ett djupt avtryck i min trädgårdssjäl var Leilas Jansro i Skillinge .... hennes stäppsalverabatt blev en omedelbar förälskelse !

Ni kanske kommer ihåg Leila från Trädgårdstoppen i TV8 ...... det var hon som var med både första året och andra året deltog hon i programmet förutom tävlan med sin nya trädgård vid Möllan som hon iordningställde från grunden på bara ett år !




Stora svep med växtpenseln !

Är djupt imponerad och oerhört inspirerad av hur hon har lyckats komponera den här oerhört samstämmiga och harmoniska rabatten med stora svep av en färgpensel doppad i enbart kalla färger kryddat med silvriga nyanser och i olika höjder.

Hon har satt 5-9 st i stora runda mjuka sjok .... det ser ut som det är en enda jätteplanta ... så vackert har växterna växt ihop !



Inspirerande växtlista !

Man kunde låna en växtlista där de olika rabatterna presenterades och jag passade på att skriva av växterna i stäppsalverabatten:

4 olika sorters stäppsalvia
Lammöron " Big Ears"
Japansk malört
Stenkyndel
Kärleksört "Matrona" och Purple Emporor"
Miscantusgräs "Malepartus"
Tuvrör och diamantrör


Sjok skall bli min nya melodi !

Vilken utsikt Leila har från sitt nya hem i Möllan .... tänk att se ut över den här vackra rabatten varje dag !

Nu funderar jag som bäst på hur jag kan möblera om i min långa perennarabatt ... jag vill också ha långa svepande harmoniska linjer .... jag har också satt 5-7 st tillsammans av samma sort men hos mig ser det mest ut som häckar istället för sjok !  

Förutom rosa stäppsalvia kommer japansk malört och kärleksört att få flytta in ... snarast ... rosa stäppsalvia köpte jag med redan från Åbergs Trädgård i Ystad ... här skall målas om !


Konsten att njuta NU !

Vid mitt första besök var Leila bortrest till Köpenhamn för att handla växter .... så jag fick anledning att återkomma dagen efter igen för att handla lite medelhavsväxter och få en liten pratstund med henne. Jag var väldigt nyfiken på vad som driver henne att anlägga sin trädgård så snabbt och hon berättade att hon ville njuta NU och inte om 10 år. 

Under många år drev Leila en hotellanläggning i Dalarna och jobbade hårt. Det fanns inte utrymme för något annat än arbete och därför vill Leila göra det hon brinner för NU ... bygga och njuta av sin trädgård ! 



Och vilken tur för oss .... att Leila gärna delar med sig av sin trädgård ! Här har hon förutom sin vackra trädgård byggt ett fantastiskt växthus där det finns vackra krukor, trädgårdstillbehör och pelargoner till försäljning ! 

Ett imponerade smultronställe som jag gärna återvänder till ... hoppas du också fick inspiration via bilderna !

Ha det så gott !
Återkommer med inlägg från fler inspirationsställen !
Kram/Isa