tisdag 30 oktober 2012

Tjuvkik på BOKEN !!



Nu har Claus Dalbys växthusbok som jag och 119 andra växthusägare medverkar i kommit från tryckeriet !

På bokförlaget Klematis hemsida kan man få en tjuvkik på boken där den snabbt bläddras igenom ... jag kan ju säga att jag suttit på helspänn när bildspelet klickat igång för att ta in allt vackert och har också sett mitt eget växthus fladdra förbi ... ... jättespännande!!

Dessutom har alla medverkande fått skriva en egen text till boken om just deras växthus ... så det känns också väldigt roligt ... att få med sin egen text i boken ! Nu väntar jag bara på att den skall dimpa ner i brevlådan i fysisk form också !

HÄR kommer du till Klematis hemsida och kan få en snabbtitt på BOKEN !!

Tack Claus för att jag fick vara med i din vackra bok !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

måndag 29 oktober 2012

En paus i rensandet ...


 ....... i Stadsträdgården i september kan ta sig ett sånt här uttryck !! Man trär helt enkelt upp handskarna på skottkärran så vet man var man har dom !!

En sån här dag som det är idag i oktober ... med regn och blåst som går genom märg och ben behöver man något litet att le åt !

Ha det så gott alla !
Kram/isa

fredag 26 oktober 2012

Lite inspiration från sommarens utflykter i olika trädgårdar !


Nu behöver man mer än någonsin fylla på inspirationskontot och njuta av andras kreativitet när hösten håller på att övergå till vinter. Så man kan drömma och fantisera hur man själv vill skapa till våren !

Här är det en härlig krukinstallation i smeden Pers trädgård i Smedstorp på Österlen !




Vem skulle inte vilja ha ett sånt här härligt planteringsbord mitt i grönskan  ? 

Hittade det på bakgården till den härliga lilla butiken "en liten bit av medelhavet" mitt i Hammenhög ... här kan man njuta av medelhavsväxter och jättegoda smörgåsar med parmaskinka och olivolja för här finns ett litet fik också !

Jag vill också ha ett plank där det klättrar klätterväxter och ett vackert bord där man kan bre ut sig ... visst blir man inspirerad ?



Så snyggt med medelshavskrukor på vit mur ... från samma butiks bakgård !



Här har smeden i Smedstorp varit i farten och smitt en jättefin ljuskrona i vackert rostigt material ! Det fanns en hel avdelning bakom trädgården med rostiga vackra trädgårdsting till försäljning.



Här hänger ljuskronan i trädgården i Smedstorp vid dammen och sittplatsen som var trädgårdens hjärta ! När dom grävde för dammen lät dom det uppgrävda ligga kvar och la sten runtom och fick på så sätt en upphöjd rabatt.



Runt "fönster" i planket och klätterstöd i armeringsjärn ... sliten fågelholk i annorlunda design med ett rött hjärta på framsidan !


Vill också kunna ta till vara på regnvattnet med stora trätunnor vid växthuset ! Inspiration från Leilas Jansro i Skillinge ... läckert att hänga vattenkanna och zinkhink i en krok på trätunnan !

Gillar också den diskreta hängrännan med stuprör !


Snyggt, snyggt med nävan som breder ut sig och tar sin plats som kantväxt ... ger ett frodigt intryck !

Har planterat flera lågväxande nävor i sommar och fler skall det bli nästa sommar ... långblommande och tacksamma !


Kan ju inte ha ett inspirationsinlägg utan Leilas fantastiska stäppsalvierabatt ... så inspirerande och vacker... nu vet man ju i alla fall hur man skall tänka när man anlägger en rabatt om man vill ha det lika frodigt som Leila ..... 5 - 9 st tillsammans av samma sort !

Vill du läsa mer om Leilas rabatt hittar du inlägget HÄR !


Den här fantastiska klematisen såg jag i flera trädgårdar ... bilden tagen i Blå Husets trädgård i Borrby !
Visst är den vacker ... undrar om den går i fler zoner än zon 1 ? Någon som vet vad den heter ?


Här är samma klematis från smedens trädgård som klättrar på ett av hans vackra klätterstöd ! Olika sorters växter i höjd, form och färg bildar en vacker helhet ... tillsammans med sten !


Entrén till Gardeningers stenlagda innergård ... där man ser den vackra stenbänken i olika material ! En vacker bänk vill jag ha till min nya framsida till våren  ... i stenmaterial naturligtvis !

Visst finns det mycket att drömma om ..... och tur är väl det  ....hur skulle vi annars överleva den mörka och blöta november som snart är över oss!

Ha det så gott alla och dröm vidare !
Kram/Isa

torsdag 25 oktober 2012

Färgboost och inspiration i förkylningstider !



Har legat i förkylning hela veckan och dagarna börjar bli lite svartvita i konturerna så nu behövs verkligen en riktig FÄRGBOOST och ny inspiration för att kompensera det färglösa livet !

Visst blir man glad av Tinas vackra keramikkrukor från Sturehofs krukmakeri som finns i massor av läckra färger !



Besökte hennes keramikverkstad i somras och formligen dreglade över alla hennes vackra krukor ! Här är den välkomnande entrén till hennes ateljé !



Vill ha .. vill ha ... vackrare väggkruka får man nog leta efter ! Något att drömma om och önska sig !



Tinas krukor är ju ingenting man bara köper så där ... det är är mer en investering med tanke på priset ...jag har kommit över några på rea ... i grönt och blått ... tycker de orange också är oerhört läckra .... vilken färgklick på fönsterbrädan !



De oglaserade terrakottakrukorna är också oerhört vackra ... den veckade kanten både på kruka och fat gör mycket för slutresultatet.



Tänk att få bo så här vackert ... längst ute på en udde med trädgårdsmöblerna alldeles vid vattnet !
Visst är klätterställningen för krassen vacker ... med den fina keramikknoppen i toppen !



Till slut  lite FÄRGBOOST från den egna rabatten ! Gullskära i vackra olika gula och orange toner prydde tagetesrabatten i somras !



Det gjorde även den sköna  RINGBLOMMAN som gärna får komma tillbaka i mängder nästa sommar !

Nu skall jag ta med mig den här färgboosten och krypa ner i soffan under täcket igen och sova bort förkylningen ... hoppas att drömma färgglada drömmar istället för de svartvita!

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

PS. Mer inspiration från sommarens utflykter kommer i kommande inlägg !! DS

torsdag 18 oktober 2012

Livet är som en bumerang !


Allt du sänder ut får du också tillbaka !

Har ni varit med om det någon gång .... att du vaknar på morgonen "på fel sida" ....  tar cykeln till jobbet så flyttar inte folk på sig och du är nära att bli påkörd, du ser knappt kassörskan när du handlar bananer till morgonfikat för du är så inne i dina egna känslor och du är inte på bättre humör när du kommer till jobbet för du är alldeles för upptagen med att muttra över alla "dårar" du mött i trafiken.

Samma scenarie en morgon när du är utvilad och pigg ... du ler mot alla du möter och det blir korta givande möten som ger positiv energi in i dagen. Du skrattar och pratar med kassörskan och ser naturen runt om dig och tycker det är en fantastisk morgon och trallar nästan in på jobbet och jobbet bara flyter på !

Så olika det kan vara ... livet är som en bumerang ... allt du sänder ut får du också tillbaka ... oftast omedelbart och med råge .... och oftast är vi inte alls medvetna om det !

Idag fick jag en fantastisk komplimang från en person som har stått långt i från mig i olika uppfattningar. En person som jag många gånger varit arg på och jag har fått jobba hårt för att ändra min egen attityd gentemot den här personen. När ilskan klingat av och respekt fått plats kan också vägar öppnas för positiva energier att tränga in. Så idag är jag så tacksam för ljusstrålen i form av en fin komplimang som lyser upp min dag !

Ha det så gott alla och hoppas du möter positiva energier idag ... tänk på att det finns magi i vårt sätt att tänka och förhålla oss !
Kram/Isa

tisdag 16 oktober 2012

Flyttar runt och flyttar om !


Flyttar runt och flyttar om !

När jag ändå var i farten och gjorde gräsplanteringen fick också framsidan sig en liten makeover !

Den röda slitna trädgårdsstolen som tidigare stått i perennarabatten fick flytta in under plommonträdet  tillsammans med vit ljung i smideskorgarna som tidigare stått i ruinen med rosa ljung i .... ja så där håller jag på ... flyttar runt och flyttar om ... och så känns det lite nytt en stund ... till nästa omflyttning !


Zinkmojängen är en hönsmatare .. så vill jag skaffa höns någon gång har jag i alla fall en början ... om den funkar som den ska ! Lyktan har stått i ett hörn inne för jag hittade inte riktigt någon given plats åt den ... men här tror jag den känner sig hemma !


Lite glädje i höstrusket !

Och när jag ändå höll på att flytta runt och flytta om så kändes framsidan väldigt kal och eftersatt ... har inte ens haft sommarblommor i lådorna i sommar ... så  hela  gräsplanteringen fick flytta fram på det slitna gamla röda trädgårdsbordet istället ... så håller färgen i stolen och bordet ihop stillebenen!

Nu går jag ut varje eftermiddag när det börjar skymma och tänder ljus på framsidan så dom som går förbi skall bli lite glada i höstrusket !

Min framsida kommer ni att få höra mycket om i vinter ... den skall bli nästa vårprojekt ... så här skall drömmas, fantiseras  och planeras i höst och vinter !!

Ha det så gott alla ! Tack snälla för alla goa kommentarer ... ni ger mig så mycket energi !!!
Kram/Isa

söndag 14 oktober 2012

Det vackra gräset lever vidare i ny höstplantering !




Jag skulle ju bara tömma zinkhinkarna där gräs och tagetesar bott i sommar ..... men gräset var så vackert att  det blev områddning i det gamla trätråget framför växthuset istället !

Eftersom gräset har skiftningar i purpur fick det bli lite hopplock av växtmaterial i den nyansen !


Chrysantemum i "rätt" nyans hade jag köpt till de stora urnorna framför växthuset ... men de var alldeles för små för att komma till sin rätt där ... perfekt här istället tillsammans med ljung och prydnadskål !


De överblommade solhattarna får stå för förfallet i trädgården just nu .... dessutom tillför de en kontrast till det livliga , vajande gräset och de blommande växterna ... både till färg och form!



Egentligen skulle jag ta upp dahliorna men det försvann helt när jag gick upp i planterandet istället ! Det kommer ju fler dagar så det är fortfarande gott om tid ... idag har vi 8 grader varmt och det har varit skönt uteväder !


Blir mer och mer förtjust i gräs och planerar nu för fullt för framsidan till nästa sommar ! Visst är det något speciellt med de vajande plymerna och rasslandet i vinden .... och sedan är de ju så snygga tillsammans med vävarväxter .... kanske har embryot till någon form av prärieplantering fötts !

Så spännande det här med trädgård är .... det finns hur mycket som helst att upptäcka och sedan slår passionen till ...

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 13 oktober 2012

Nött och sliten planteringsbänk med återvunnet draperi !



Bänken med charm och själ !

I växthuset har jag en gammal snickarbänk som planteringsbord. Där älskar jag att bre ut mig när jag planterar eller pysslar med kransar eller annat. Den är härligt patinerad och medfaren och med mycket själ och charm !

Se bara på alla märken och gamla färgfläckar som pryder kanten ... de vittnar om hur mycket bänken har använts genom åren och avslöjar dess historia !


Under bänken finns det flera fack där jag har mindre vackra krukor, benmjöl, plastbyttor och annat som behövs i växthuset men som kanske inte är så roligt att ha synligt. Detta döljs av ett draperi gjort av gamla handdukar ... lätt att dra åt sidan när man behöver något i facken !


Det är grova linnehanddukar som jag har gjort decoupage på av kryddiga servetter med favoritmotiv ... handdukarna har också använts i köket som köksgardiner innan dom hamnade här i stället !


Kornellens bär har nu färgats av hösten i blåaktiga nyanser och vallmons kapslar ligger på tork... i väntan på att ev. bli något pynt i någon krans !


Under den här pysselstunden vid snickarbänken blev kransen bara påbörjad ... kanske blir den färdigpysslad under helgen ... om lusten tar över ! Annars väntar Dahliorna på att grävas upp och läggas på tork innan dom skall packas ner och annat sista-minuten-gräva-om-och-flytta-innan-kylan-knackar-på-projekt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

onsdag 10 oktober 2012

Tips ! Trädgårdsskor !


Nu har jag slängt alla gamla gympaskor !

Jag har alltid gått i gamla utnötta gympaskor i trädgården ... ibland utan snören för att de ska vara lätta att hoppa i ... men nu har jag slängt alla gamla gympaskor för nu har jag hittat världens skönaste trädgårdsskor .... har bott i dom hela sommaren och använder dom fortfarande varje dag ... helst skulle jag vilja gå runt i dom jämt ... så sköna är dom !

Dom är tillverkade i något slags gummimaterial med sköna lädersulor innuti ... står emot väta och jord när man klampar runt i landet och är förmodligen tillverkade i trädgårdslandet England eftersom dom heter Blackfox.

Jag köpte mina under semestern på Österlen hos Trädgårdsbutiken Gardeninger. Vill du beställa skor (kanske finns det fortfarande skor kvar) kan du skicka ett mail till info@gardeninger.se

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

tisdag 9 oktober 2012

Pelargonerna i växthuset !


Vi håller ut så länge det går !

Nu när det inte är så mycket kvar ute i trädgården att njuta av i blomsterväg får jag istället njuta av pelargonerna i växthuset ... så länge det varar .... snart är det dags för vinterförvaring !

Några veckor till går det nog innan det blir för kallt där ute ... vi håller ut så länge det går ! I fjol tätade jag luftspalten med drev för att hålla kylan ute men tyvärr blev den för blöt och möglade ... så i år får jag glädjas åt den tid som varit och välkomna kylan när den dagen kommer.


Blommar obekymrat vidare !

Den stora Mårbackan har fått större kruka i år och trivs betydligt bättre inne i växthuset än ute i ruinen där den tillbringat större delen av den här regniga sommaren. Den blommar obekymrat vidare och låter sig inte påverkas av höstens härjningar därute !

De ljusrosa pelargonerna i de gröna krukorna var ett klipp .... 4st för 100kr som blommat hela sommaren !



Älskar Änglapelargoner !

Älskar dom småbladiga änglapelargonerna som ursprungligen är en korsning mellan engelska pelargoner och den vilda arten Pelargonium crispum. Det här är en sort som trivs utmärkt ute fast helst under tak för att blomma överdådigt. Den vill också ha luftigare jord än andra pelargoner.

Har ingen aning om sortnamnet ... har väldigt svårt för att komma ihåg namn överhuvudtaget ... total växtnamndyslexi slår till ibland !.


Favoritnyanser allihop !

Ytterligare en variant av Änglapelargonen ... de två övre kronbladen är oftast större än de nedre och har oftare en mörkare färg ... precis som på bilden ! Dessutom blommar de i vitt och olika rosa nyanser som övergår i purpurfärg ... favoritnyanser allihop !



Släpper sina kronblad lite hur som helst !

Vanligaste pelargonen i växthuset är dock Zonalpelargonerna som dominerar ... tåliga och robusta ... som inte skräpar till skillnad mot Änglapelargonerna som släpper ner sina kronblad lite hur som helst !

Zonalpellisarna väntar snällt tills man plockar bort överblommat ... vilket jag brukar göra så fort det blir det minsta överblommat för att främja knopparna som är på gång ... dessutom är det lite meditativt i att plocka och ansa pellisarna !


Mjukt och hårt, runt och tufft !

Pelargonerna funkar så himla bra tillsammans med rost och avskavt också ... en klar fördel i mitt växthus ... det mjuka, runda mot det hårda, tuffa !


Rosenpelargonen har haft en tuff sommar utomhus och är fortfarande lite hängig i knopparna ...snart får den gå i vila !


Än hoppas jag på några fler ljuskvällar i växthuset tillsammans med pellisarna ... innan vi skiljs åt för den här sommaren .... det känns redan lite vemodigt!

Vilken pelargon är din absoluta favorit ?

Ha det så gott alla och tack för alla goa kommentarer !!
Kram/Isa

lördag 6 oktober 2012

Murbräckan som trivs bäst UTAN jord !

 

Murbräckan som övervintrade i växthuset har lämnat spår efter sig som blir tydligare och tydligare ............. eller kanske grönare och grönare snarare !

Hon sprätte runt frön som en äggsjuk höna i hela växthuset i vintras som nu grönskar för fullt mellan tegelstenarna ... benen till kommoden drunknar snart i Murbräcka !


Märkligt att den här donnan trivs så bra här inne där det inte finns någon jord över huvudtaget ... men inte där ute där jag satt henne i bra jord och bra förhållanden ... blir hon för bortskämd surar hon och vägrar växa !


Hon har t.o.m. blommat på sina håll här inne i sommar ... här slänger hon sina revor runt benen på korgsoffan !


Under veckan när jag fick besök av en trädgårdsvän som är trädgårdsmästare fick jag reda på att Murbräckan trivs bäst under väldigt knappa förhållanden .. och eftersom hon verkar trivas mellan tegelstenarna så kanske hon trivs lika bra i skrevorna i muren till ruinen !


Så nu drar jag upp henne från tegelgolvet och pular in henne i ruinen istället ... det hade ju varit läckert om hon övervintrar där och blommar till nästa sommar och slänger ut sina långa revor längst väggen !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa