tisdag 30 april 2013

Vädercirkus !



Alla väder på samma gång !

Idag har vi haft alla väder på en och samma gång ! Ena sekunden har solen skinit för att i nästa sekund ha buttats bort av buttra, sura moln som trängts på himlen och sedan har den envisa blåsten naturligtvis hakat på och regnet vräkt ner.

En kort stund har solen fått vara med och leka igen innan samma procedur upprepat sig så idag har det inte blivit något växthus- eller trädgårdsliv.

Har istället njutit av en vacker regnbåge en kort stund innan vädercirkusen suddade ut den. Man kan nästan skönja ytterligare en regnbåge i allt det gråa på himlen. Vilket väderfenomen som kan skapa något så vackert !

I år MÅSTE vi måla om staketet - hade tänkt tvätta det under valborg ... får se om vädret tillåter det. Hoppas på en skön trädgårdsdag i morgon i alla fall.

Hoppas du får en härlig Valborgsmässoafton - trots vädercirkus!
Kram/Isa

söndag 28 april 2013

Växthusmat !



Äntligen - nu börjar matsäsongen i växthuset !

Nu börjar den där härliga tiden när vi äter både frukost, lunch och middag i växthuset ! Oftast blir det en sallad till lunch ...här är en variant med olika sorters sallad, majs, skivad avokado, rå krispig broccoli, parmaskinka och smulad fetaost toppad med några goda kalamateroliver och en skiva söt melon - inte alls så pjåkigt en solig dag i april !




Vansinnigt god men med kliande konsekvenser !

Under veckan hade maken jobbeftermiddag med arbetskompisar i växthuset. Till efterrätt serverade jag den här krämiga pannacottan - som tur var blev det några över så jag också fick smaka ! Tyvärr med allt jag inte tål så nu sitter man här med utslag i ansiktet och klåda på armarna  - ibland är det bara att ta konsekvenserna för den var vansinnigt god !!

Egentligen är den mer en chokladcreme än en pannacotta och blir fastare ju längre den står i kylen.

För 4 personer:

Smält 100 g vit choklad i vattenbad. Vispa 3 äggulor med 1 msk socker. Blanda ner chokladen i äggulorna tillsammans med finrivet skal av 1 lime. Vispa 2 dl vispgrädde fluffigt. Vänd ner grädden i ägg- och chokladkrämen, ta lite i taget. Fördela i 4 glas. Ställ i kylen i 2 timmar. Toppas med passionsfrukt och färska blåbär. Jag hade även i en del limesaft efter behag (man får smaka sig fram) det blev en bra brytning med den vita chokladen !

Ha det så gott under veckan alla !
Kram/Isa

lördag 27 april 2013

BÅDA dörrarna på vid gavel !



Vill behålla hela härligheten !

Idag är första varma dagen som jag har BÅDA pardörrarna öppna på vid gavel på växthuset ! Helt underbart ... man undrar om det är sant ... får det vara så här varmt och ljuvligt eller lurar blåsten och ovädret  runt hörnet och bara väntar på bästa tillfälle att kasta sig fram och ta över hela härligheten.




Har bubbat de små sådderna fram och tillbaka ett tag nu .. litar inte riktigt på att de skall klara de kyliga nätterna där ute än. Textilierna har i alla fall fått flytta in för sommaren.




Pardörrarna på framsidan av växthuset är så breda att det utan vidare går att köra in en skottkärra genom EN av dom. Kanon när man skall lasta in jord eller något annat tungt.




Öppet hus för fåglar ... no, no !!

Öppna dörrar innebär också risk för att våra bevingade vänner tror att det är öppet hus även för dom.  Vårens första pippi .... en förskrämd liten blåmes irrade runt ett tag innan den kröp ihop och svingade sig ut genom luftspalten på mursidan. Tack och lov !




Perennerna med den lilla Ballerinan i den största krukan växer på sig bra för varje dag - så fort jag har röjt klart i perennalandet och flyttat på en del växter skall dom få komma ner i jorden. Ser lovande ut !




Basilikan har nu skolats om och jag hoppas den klarar sig bättre än första omgången med blandade sorter som jag satt. De trängdes så fint i sin såkruka och även en tid efter omskolning såg de fräscha ut - men sen tynade dom liksom bort. För lite vatten, för lite värme, stått i drag  -  nåt fel blev det i alla fall!




Njuter i däckstolen !

Idag alternerar jag mellan växthuset och perennalandet. Det finns fortfarande massor som skall klippas ner och i växthuset trängs sådderna och vill bli omskolade. Ett kärt bestyr med bråda dagar !

Hinner nog med en tupplur i däckstolen också, ett korsord och en titt i en trädgårdstidning mellan varven - måste ju hinna NJUTA också !

Ha det så gott i helgen !
Kram/Isa

tisdag 23 april 2013

Kreativ design från Svalbo keramik !




Ljuslykta på armeringsjärn till trädgården !

Skrev i förra inlägget att vi besökte Svalbo café som drivs av Svalbo keramik. Här hittar man förutom hembakt fika även kreativ och spännande design i keramik. Älskar sådana där små mysiga ställen långt ut i bushen som är personliga och charmiga och som bjuder på unika prylupplevelser.

Den här vackra ljuslyktan på armeringsjärn med utvikta kronblad hade gärna fått flytta in i min trädgård !




Fanns även i vitt ... den vita hade ett helt annan uttryck än den blå ! Lite elegantare, lite mer stilren !




Till och med fikamuggarna var signerade Svalbo keramik ! Visst är det häftig design ? Muggen med två öron var perfekt att hålla i - det är väl egentligen så muggarna BORDE se ut !

Den gula muggen andades 60-tal tycker jag - allt kommer tillbaka i ny färg och form !




Dags för omskolning !

I morse vaknade jag tidigt av att regnet slog mot rutan och de grå molnen hopar sig på himlen just nu även om regnet upphört. Solen kämpar på där bakom molnen och gör sitt bästa för att skingra dom.  Hoppas, hoppas att det blir några fler soliga dagar den här veckan ... helgen gav verkligen mersmak !

Nu skall jag snart gå ut i växthuset och skola om alla småplantor av tomater, basilika, tagetes och blomstertobak som otåligt trängs i odlingstrågen ... nu börjar den intensiva odlingssäsongen på allvar !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

söndag 21 april 2013

Loppisfyndat blombord till växthuset !



Ibland har man världens tur !! 

Jag har letat efter ett blomsterbord till växthuset både på Blocket, Stadsauktionen här i Örebro samt på olika varuhus. Har inte hittat något som passat både min plånbok och smak ..... förrän idag vill säga!

Jippie ... vilken turgumma jag är !

Läste tidningen i morse vid långfrukosten och hittade en annons på ett loppis som jag INTE besökt tidigare ... och föreslog snabbt en utflykt till maken .... och han nappade. En utflykt var precis vad mitt klipp-klipp-skadade långfinger behövde ... ingenting är så läkande som en loppistur !



På kringelikrokvägar via Svalbo café och Nora diversehandel hamnade vi så småningom i Ervalla och efter en del letande även hos Stall Kapri. Såg direkt att det verkade vara ett toppenställe. Ni vet, ibland ser man redan utanpå loppiset att det är ett riktigt BRA loppis !




För 90 spänn !!! blev den här dyrgripen min ... passar perfekt i växthuset med pelargoner och lite rostigt till !
Dessutom är botten av plåt så det gör inget om man spiller lite vatten eller det rinner över från krukorna. Tjejen som drev loppiset samt hennes syster renoverar gamla möbler och säljer .... till kanonpriser !



Nu har jag äntligen också fått ordning på mina fröpåsar ! Hittade en liten låda med fack på samma loppis ... perfekt till fröpåsar !

Åhh , vilken ljuvlig helg det här har varit !!

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 20 april 2013

Vårpremiär, tupplur i växthuset och klippskador!


Studsade ut redan vid 9-tiden !

Vilken underbar dag det har varit idag !! Solen har skinit hela dagen från en klarblå himmel och det har varit varmt ... jag studsade ut vid 9-10-tiden och körde fram skottkärran med sekatören i högsta hugg ... nu skulle det klippas och göras fint i perennarabatten !

Hade nästan glömt bort känslan - så länge sedan var det som jag var ute i rabatten och höll på.

Julrosen som gömt sig under en lövhög vågade sig fram i solskenet och sträckte stolt på sig - äntligen kunde den bre ut sina vackra kronblad. Välkommen lilla vän !



Scillan hade också vaknat till och blommade villigt ... åhh ÄNTLIGEN kan man njuta av en riktig vår !!!




Flyg, lilla nyckelpiga, flyg !!

I min klippiver över att få bort döda, bruna fjolårsperenner rök nog även vinterboendet för nyckelpigorna. Blir lite sorgsen när jag ser dom stå där utan hem ... men samtidigt har dom ju haft landet hela vintern - nu vill jag ge plats för nya knoppar och groddar som är på väg upp !

Flyg, lilla nyckelpiga, flyg !!




Krokusarna blommade också för fullt idag - tidigare har alltid rådjuren knipsat åt sig blommorna så man har aldrig hunnit glädjas åt dom. Så roligt att se dom stå kvar i landet - peppar, peppar ta i trä !




Klipp, klipp ... sekatören har gått varm och mitt långfinger har fått ledskador av allt klippande ... men ack så LJUVLIGT !!




Äntligen kommer jag in genom de vita dörrarna !

Förra helgen var det fullt med snö och is framför växthusdörrarna ... det kan man knappt tro IDAG ! Vi skottade och slängde ut på gräsmattan och framför dörrarna var det ett tjockt lager med is som inte gick att rubba .. TACK gumman tö för BRA jobb ... nu kommer jag in genom dörrarna !

Tog igen mig efter allt klippande och somnade i däckstolen i växthuset ... precis som vanligt när det är trädgårdssäsong!




Penséerna har nu stått ute i flera veckor och stått ut med både blåst, regn och snö. De små tuffingarna har växt på sig bra också ... puss på er !




VÅRPREMIÄR !!

Idag har vi grillat för första gången och satt  på uteplatsen på baksidan och åt grillad lammkorv med bröd. Nu väntar snart middagen .. maken grillar igen och middagen skall vi avnjuta i växthuset ... VÅRPREMIÄR !!

Hoppas du också har haft en LJUVLIG dag i trädgården !

Ha det så gott alla !
kram/Isa.

torsdag 18 april 2013

Tulpanchock !



Famnen full av gula dubbla tulpaner !

En gång varje vår brukar maken överraska med en "tulpanchock" !  I år dök han upp med en jättebukett i famnen av gula dubbla tulpaner med röda strimmor. Tillräckligt många för att fylla loppisterrinen.




Kan man bli annat än lycklig ... både över omtanken och den färgsprakande buketten !

Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 16 april 2013

Sista inlägget från Nordiska trädgårdar !


Årets täppa !

Här är en bild från Året täppa, 4 trädgårdsprofiler tävlade mot varandra och skulle med samma material skapa en luftfylld och kreativ täppa under en och en halv timme. Just den här har Fredrik Larsson gjort som är blomsterkreatör. Vill du veta vilken täppa som vann och läsa mer om deltagarna hittar du den infon HÄR !



En lustgård fanns det också på mässan som var härlig att kliva in i. 




Vita växter och rogivande texter satte stämningen !




Visst var det här ett läckert odlingstråg - en gammal rostig tunna som klyvts på mitten - återbruk och kreativitet i kombination !!




Det fanns t.o.m. levande höns på mässan - tror det var i Skansens monter. Hoppas dom inte blev stressade av allt folk. Höns har ju blivit en folkrörelse - skulle gärna ha några höns i trädgården. Kanske något att drömma om när man blir pensionär (precis som min äggallergi skulle ha gått över till dess !) !




Suddig bild på väldigt vacker blomstertrappa !  Smäcker och nätt med gammaldags stuk .. skulle passa perfekt i min trädgård och växthus ... den åker upp på önskelistan !



Kreativ blomsterlampa i någon monter !



Trevliga snabba möten i vimlet !

Liksom alla andra som skrivit från mässan fastnade även jag för de pastellliga trämöblerna. Superläckra helt enkelt !

Det var en intensiv dag på mässan med väldigt mycket folk och vi fick ta täta pauser för att fylla på med ny energi. Naturligtvis besökte jag begåvade Charlotte i hennes vackra monter Garden flow ... hann säga hej  och några ord i kassan för kön ringlade lång i hennes monter. Jag missade helt att fota  för allt vackert tog över men gå gärna in och se hennes egna bilder från mässan HÄR. Stötte också på Acchlejorna i vimlet och hann säga hej till Kristina på Trådspira

I helgen är det dags för Trädgårdsmässa här i stan, Örebro. Den är betydligt mindre och kanske finns det tid över att besöka en föreläsning med Bosse Rappne eller Åke Truedesson. Det känns som trädgårdssäsongen verkligen är igång nu !!

Ha det så gott !
kram/Isa


söndag 14 april 2013

Beställningen som kom för fort !


Krukat perenner !

Idag har jag haft fullt upp hela eftermiddagen med att kruka in perenner som kom med posten från odla.nu. Trodde ju aldrig att leveransen skulle komma så FORT ! Beställde i början av veckan och i fredags kom sms att beställningen kommit .... trodde först det blivit något fel ... tjälen har ju inte gått ur backen än.

Så det blev till att leta fram alla stora plastkrukor ur gömmorna. Perennerna kom barrotade och krävde ganska stora krukor ... 1-3 liter. Tur att jag hade jord hemma, för det gick åt en del till 21 krukor.
Tur att frostnätterna också precis paserat så dom kan stå i växthuset även på nätterna.

Krukan i mitten där det sticker upp många groddar är en Ballerina, en silvernäva .... en riktig favorit. Att den redan har så många groddar och långa rötter ser lovande ut inför sommaren.



Totalt snöat in på nävor !

Så här ser den lilla Ballerinan ut när den blommar .... helt bedårande ! Beställde även blodnäva, ängsnäva och spansk näva  - låter som jag helt snöat in på nävor. Gillar att dom är så långblommande och breder ut sig på ett skönt sätt.

Passade även på att köpa vita solhattar och löjnantshjärta Alba till det nya vita landet på framsidan. Och minst 3 av varje sort . Så nu har alla mina stora plastkrukor gått åt till perennerna istället för att för odla dahliorna i år !

Har en känsla av att det kommer att bli knökfullt i växthuset i vår !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

lördag 13 april 2013

Balkongerna på Nordiska Trädgårdar !




Samma grundförutsättning ger så olika uttryck !

Det är fascinerande hur samma grundförutsättningar kan ge så skiftande uttryck som balkongerna på Nordiska Trädgårdar ... vilka härliga kreatörer som skapat och slitit sååå för att ge oss sitt allra bästa !

Här hittar man både det minimalistiska, det myllrande, det svart/vita, det italienska och mycket, mycket mer !

Just den här balkongen med byrån blev en av favoriterna. Gillar den blomstrande vita byrån mot den häftigt gröna neonväggen. En härlig komposition !




Lite slarvigt slängda tulpaner med lökarna kvar i kombination med tusenskönan i samma färgskala i lådan + de vitmålade konservburkarna med kryddor andas både en stilfullhet och elegans korsad med odlingsglädje !




Sedan fortsatte härligheten i taket där hängande tulpaner i samma färg gick igen och en vattenkanna plockar upp väggens häftiga färg - som en riktig smällkaramell !




I den andra hörnan på samma balkong bodde ett citronträd i en gigantisk muffinsform i neongult. På väggen fanns massor av rundlar i samma färgton med växtlighet i. Anas en uppe i vänstra hörnet.




Det kreativa skapandet fortsatte i en grönmålad lamphållare med tulpaner och citroner ... mmm .. me like !




Den svart/vita modebalkong !

Ett helt annat uttryck på lika stor yta visade den här svart/vita balkongen upp !

Här kan man ana en modekreatör bakom skapelsen och mycket riktigt är det Lotta Ahlvar som är vd på Svenska Moderådet som skapat balkongen.




Läckert när man tar ut svängarna och effektfullt blandar svart petunia med vita blomster och silverfärgade blad för att få till kontrasterna.




Helt andra stilar !

En helt annan stil står den här balkongen för - en stilfull renässansträdgård som föder en längtan till Italien !

Bakom den här kreationen står trädgårdsturisten och vill ni följa hennes monterbyggande och fler bilder från hennes stilfulla balkong kan du hitta det HÄR !




Vacker som en tavla var den här balkongen - kolla in vad dom använt som stöd för bänken !




Här var det dukat för växtkraftmiddag - odlarglädje så det sprudlar om det !




Här är det kolonistens odlartäppa som grönskar i principen - man tager vad man haver att odla i !




Återigen ett helt annat uttryck och inredningsstil - klart för fotbad bland grönskande gummidäck !




I myllret hos Hillevissan !

Till sist hamnar vi i myllret hos Hillevissan - en underbar kreativ blandning som skapar en skön och inbjudande känsla! Här vill man verkligen hänga och gå på upptäcktsfärd. Kolla in den hängande bedårande lampan !



Svampar i resväskan - tillför det lilla extra !

Kolla in svamparna i resväskan under bordet (återkommer också uppe på hyllan i förra bilden). Det är sådana installationer som tillför det där lilla extra till inredningen ... vilket jobb du lagt ner på din myllrande balkong Hillevissan ! Otroligt skön blandning !

Personligen tycker jag att idéträdgårdarna och balkongutställningen är det bästa på hela mässan.  Sedan kommer nästa varv innifrån med växthusen, pryttlarna och växterna. Där kan man gå hur länge som helst !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa