torsdag 30 maj 2013

Här ska det välla i sommar !



Nu svämmar inspirationen över !

Jag har så mycket inspiration med mig hem från Chelseabesöket så det svämmar över !

I natt låg jag och funderade på vad snyggt det skulle vara med en järngrind i perennalandet med en vällande ros genom springorna. Problemet var bara att jag har ingen järngrind och på blocket är dom svindyra ... så vad gör man då ?

Jo, man scannar av vad man faktiskt har ... och vad hittade jag då ... jo en sänggavel i järn som stått framför växthuset. Har ju faktiskt två så en skulle säkert platsa i landet ( hade sådan tur att jag fick med sänggavlarna på köpet när jag köpte gamla trädgårdsmöbler på Blocket för några år sedan)!



Romantiskt tema med näva och vallmo !

Den nyplanterade ängsnävan Bakers Pink passar perfekt in i det romantiska temat. Den har nyss fått flytta in och den gamla lavendeln som stod här tidigare fick till slut respass när veden var för svår att klippa ner och inte vill komma igen utom i topparna.

Hoppas nävan kommer ordentligt nerifrån annars får jag klippa ner den stängel som kommit upp. Sedan har jag hällt ut massor av frön från Claes Dalbys vallmo och pionvallmon "Candy Floss" som jag fått av snälla bloggvänner. Det skall bli så roligt att se hur det artar sig !




Stockros i pastelliga färger !

Nyplanterade är också en lägre stockros i pastelliga färger innanför stocken. Den blir ca 120cm. Har dragit upp en hel del från frön och det är så roligt att kunna plantera ut mängder i rabatten. Den passar också in i temat ... (har tappat bort fröpåsen och kommer inte ihåg namnet) !




Ser du bilden ?

Rosen till höger bakom sänggaveln som skall välla i sommar är en ljust rosatonad Duchesse de Montebello och till vänster om den växer en hög blå pampig riddarsporre. I den rostiga portalen växer blomsterkaprifol och jag tror att alltsammans kan bli en vacker kombination !

Nu skall jag bara köpa armeringsjärn och förankra sänggaveln ordentligt också ... och plantera några fler stockrosor. Vallmon (i gult och orange) framför den låga muren skall också flyttas och nävan Ballerina står på tur att komma ner i jorden !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 29 maj 2013

Romantiskt med tegel och rosor på Chelsea !




Gammalt murat tegel med gotiskt fönster och rosor som väller ut det går jag igång på ! Mer romantiskt kan det knappast bli. Har satt rosor runt min ruin men dom har vägrat välla och i år har en dött och den andra har inte kommit igång på allvar.





Det är ett framtidsprojekt att gräva upp framför ruinen och plantera massor med rosor och stäppsalvior.  Önskar ibland att man kunde leja någon som kom och gjorde allt grovjobb ... så kunde man själv ägna sig åt det roliga ... skapandet, planerandet och planterandet !




Här väller alla rosorna på en och samma gång ... ett överdåd att bli lycklig av !




Den här utställaren gillade jag också skarpt ... patinerade krukor och vita blommor med mycket grönt och murgröna som klänger lite vilt ... älskar den känsla det förmedlar !




Här kommer tegelväggarna igen och kolla in brädväggen ... den kan ju inte vara så svår att göra hemma i trädgården. Olika längder av gamla grå, slitna bräder + klängande murgröna = härlig stämning !




Ja, en brädvägg skall det banne mig bli i köksträdgården ... det låter som ett överkomligt projekt ... det passar nog tillsammans med en pergola av hässjövirke ... gamla bräder kan ju inte vara så svåra att hitta!

Jag hade bestämt mig redan innan jag kom till Chelsea Flower Show att jag skulle vara glad över allt som jag orkade ta in och se. Att jag skulle orka ALLT fanns inte på kartan. Även om jag lyckades med konststycket att missa de flesta visningsträdgårdar fick jag såå mycket inspiration med mig av de timmar vi var där. Och det är ju så många andra bloggare som tagit så fina bilder av visningsträdgårdarna som jag lusläser och glädjs åt ... tack snälla för alla era inlägg!

Ha det så gott alla ! Det kommer många fler inlägg från Chelsea och London !
Kram/Isa

tisdag 28 maj 2013

Poserande ekorre på muren till the Sunken garden !




Poserande ekorre och prins Andrew i helikopter !

De tama ekorrarna i Kensington Garden for runt som skållade troll tills jag tog upp kameran och försökte fota en på nära håll. Vad gör den tama ekorren då ... jo han ställer sig blickstilla på bakbenen och poserar framför kameran ... med perfekt svansföring och The Sunken Garden som vacker kuliss i bakgrunden ... en lång stund !

Ja, det var en av alla upplevelser på vår resa till London under långhelgen. Vi bodde i Earls Court så det var nära till både Chelsea och Notting Hill. Torsdagen blev resdag och i fredags gjorde vi Kensington Garden och Notting Hill i ösregn.

Det var iskallt ute så flera lager med tröjor och tjock jacka som stod emot regn och rusk var guld värt där vi travade och gick ... vi var glada att vi hade biljetter till Chelsea Flower Show till lördagen istället ... då skulle det bli bättre väder.



The Sunken garden låg centralt i Kensington Garden och man fick titta på avstånd. Stängda grindar och skyltar markerade.




Det fanns små utsiktsposter i muren där man kunde stå och njuta av blomsterprakten.




Och runtom fanns gröna tunnlar att vandra runt i eller slå sig ner en stund.

Precis när vi gick runt i Kensington Garden landade en helikopter bredvid slottet med vaktande poliser. Det var prins Andrews som skulle ut och resa, så vi fick se prins Andrews komma farande i bil med livvakter och  kliva på helikoptern och flyga iväg. Generöst att han passade på att ta en tur precis när vi gick förbi !



Sedan fortsatte vår promenad till Notting Hill och Portabello Road med sina antikaffärer och marknader. Jättemysigt ... trots tunga regndroppar !




Lantisen hemma i växthuset i gen !

I den här affären hade man kunnat köpa med sig hur mycket som helst ... om plånbok och plats på flyget gått hand i hand vill säga. Nog måste väl en vattenkanna kunna kvala in som handbagage om man håller sig innanför måtten ... eller hur ?

Sent i går kväll landade vi äntligen hemma och tidigt i morse var jag ute i trädgården och åt frukost i växthuset ... helt UNDERBART efter flera dagar i en storstad. Borta bra men hemma bäst är ett slitet utryck men ack så sant !!

Återkommer med bilder från Chelsea när jag hunnit landa ordentligt !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 21 maj 2013

Sommarblommor i terrakottakrukor !




Terrakottakrukorna sätter stilen !

Nu har sommarblommorna börjat få komma ut på allvar runt växthuset. Här sätter de stora terrakottakrukorna stilen ... så här planterar jag bara i terrakottakrukor.

Den dubbla Million Bells i rosa/lila toner är förtjusande tycker jag ... ser fram emot när den skall välla över kanten i sommar och färgerna blandar sig!




Brudslöjan mjukar upp lite !

I krukan framför fontänen växer en perenn vit brudslöja som skall bli runt 1 meter. Den kan jag  flytta runt lite ... tänkte jag ... så den döljer sladden till fontänen och mjukar upp intrycket av pelaren. Har satt en likadan i perennalandet i korgen som ligger ner .. där skall den välla fram ur korgen .. precis så där som jag drömt om i flera år men aldrig riktigt kommit till skott.

Ser lite kalt ut så här i maj ...innan pelargonerna kommit ut och allt börjar blomma på allvar !




Visst är den vacker ... den lilla lila dubbelblommande sommarblomman .... som skall blomma till frosten kommer i höst ... härligt att tänka på och njuta av !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 20 maj 2013

Randgräset där det skall va - i kruka !



Randgräs på rymmen !

De senaste veckorna har jag hållt på och rensat i långa perennarabatten, både på ogräs och oönskade växter. För några år sedan satt jag randgräs i en hink i landet ... men vad hjälpte väl det ... gräset rymde kan man säga och fortfarande kommer det oönskat gräs. Så nu har vi grävt upp allt (hoppas jag ) och satt i stora krukor istället. För randgräs i kruka tycker jag är jättevackert och användbart lite överallt ... och så rasslar det så härligt i vinden !

För många år sedan i ett annat liv i en annan trädgård ville jag ha randgräs och åkte iväg till den lokala handelsträdgården. Dom hade inget randgräs men istället fick jag en spade och en vägbeskrivning hem till handlaren ... så jag åkte hem till hans trädgård och grävde upp en koka randgräs från hans land. Vi kanske tjänade på det båda två ... jag fick randgräs och han blev av med lite !



Rensjärnet har gått varmt och är helt nernött på grund av allt ogräs som skall bort NU. De tunna trädgårdshandskarna från Garden Girl är kanonsköna och perfekta i trädgården !




Perennerna jag köpte barrotade från odla.nu har nu vuxit till sig och börjat blomma. Egentligen skulle de vita löjtnantshjärtarna bo i det nya vita landet på framsidan men eftersom vi inte ens börjat med det än fick de bo mellan tulpanerna istället. Har satt tulpanerna i grupper och lämnat ett mellanrum där de precis fick plats.

Tyckte det blev en vacker komposition ... tulpaner och hjärtan ... skirt mot robust !



Krikonträdet vid växthuset slog ut, blommade och under en dag när det blåste så man inte kunde vara ute låg all blomning som nyfallen snö i köksträdgården. Det fanns ingen chans att hinna njuta !

Det går fort i naturen nu !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 17 maj 2013

En vinst i lila/rosa toner och stress i nacken !



Ampel i olika toner flyttar in !

Tänk vilken tur jag hade i onsdags kväll när Villaföreningen i Örebro och Lindesberg bjöd in till handelsträdgården Katrineberg i Frövi. Handelsträdgården hade extra öppet med rabatter och kvällen avslutades med utlottning av jättefina amplar .. och jag hade turen att få första vinsten så jag kunde välja och vraka bland alla fina amplar.



Jag brukar ha lite svårt för hopblandning av olika färger men den här färgskalan talade till mig. Lila och rosa i olika toner passar ju bra in i växthuset och million bells har ju så fylligt växtsätt!




Var kom den nackspärren ifrån ?

Fast sedan vaknade jag med nackspärr på natten. Så igår blev det akuttid hos naprapat och idag har det varit en vilodag. Det var stress som satt sig i nacken menade naprapaten ..... jag som inte alls tål stress och undviker den som pesten .... hur gick det här till ?

Har bara lullat runt i dag mellan däckstol i växthuset och solsäng utomhus och funderat över livet, tittat på fåglar som flugit över växthustaket och lyssnat på vinden som tjutit. Så i morgon hoppas jag att jag är återställd igen !

Nu har jag precis skrattat och gråtit med alla deltagarna i "Mot alla odds" för sista gången. Vilka hjältar ... helt otroligt vilka strapatser de klarat av ... inspirerande förebilder allihop !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner, hoppas du får en härlig helg !
Kram/Isa

torsdag 16 maj 2013

Reportage i Vakre Hjem & Interiör !



I den norska tidningen Vakre Hjem & Interiör som finns ute nu finns ett reportage med från mitt växthus och ruin. Hela 9 sidor med ett helt uppslag med bild över växthuset har tidningen vikt åt reportaget ... helt otroligt att min trädgård platsar i en sådan vacker inredningstidning !!




Det är Sofi Sykfont som tagit bilderna och Anna Mård som skrivit reportaget. Dom kom på besök en het augustidag 2011 och det blev en väldigt trevlig dag i trädgården. Ingenting är stylat just för reportaget utan det är så där jag brukar ha ( när det är högsommar vill säga, just nu är det en arbetsplats och rörigt överallt !) fast lite mer städat och undanplockat kanske .. jordpåsar gör sig ju inte så bra på bild !



Avsvimmad och ramlar ur stolen !

Tänk om jag vetat när jag låg i solsängen sommaren 2005 och 2006 och drömde om växthus och hur trädgården skulle se ut ... att det skulle resultera i både blogg, så många nya trädgårdsvänner och flera reportage .. då hade jag nog svimmat och ramlat ur stolen !
2006 fanns varken staket, perennaland, ruin eller växthus. Bara i min fantasi ... och knappt det !

år 2007 - staketet har kommit upp och vi målar det. Vi börjar samla material till växthuset.
år 2008 - vi börjar gräva för perennarabatten
år 2009 - perennarabatten görs klar och ruinen byggs
år 2010 - växthuset byggs
år 2011 - vi boar in oss i växthuset
år 2012 - köksträdgården kommer till
år 2013 - framsidan skall göras iordning och slutfinish i köksträdgården
år 2014 - golv i ruinen och plantering framför och mot växthuset (under planering)

Egentligen har jag planer många år framåt men dom får fortsätta att skvalpa i min hjärna ett tag till. Kraften i idéerna har ibland  en tendens att minska i styrka när man uttalar dom högt har jag märkt .... innan dom har hunnit landa ordentligt i en själv.

Lycka till med dina trädgårdsplaner i sommar och framåt ... vem vet .. kanske får vi läsa om dom i ett tidningsreportage i framtiden !
Ha det så gott !
Kram/Isa


måndag 13 maj 2013

Oväntat besök i växthuset !


Bestämd duva mot sitt mål

Jag såg det redan på inflygningen att hon hade bestämt sig. Hon utstrålade en beslutsamhet jag inte sett tidigare. Sedan vi satt ut fontänen för några dagar sedan har vi haft besök av en orädd duva.

Först har hon landat uppe på ruinen och travat fram och tillbaka innan hon kastat sig ner på marken framför växthuset. Där har hon nyfiket vankat av och an innan hon i ett huj har satt sig uppe på fontänen, druckit vatten och oavbrutet kikat in i växthuset från sin utkiksplats.

Döv duva stiger över tröskeln

När jag insåg vad hon hade i sinnet började jag ropa efter henne:

" Nej, INTE in i växthuset, gå INTE in i växthuset"

Den oberörda duvan slog dövörat till (om nu duvor har några öron att slå till) och trippade över tröskeln och in i det lockande okända. Jag rusade efter från gaveln för att hålla koll på var hon tog vägen och ropade hela tiden.

"Nej, gå inte IN i växthuset, det är ett h-e att komma ut därifrån (om man är fågel vill säga). Nu får du gå ut samma väg som du gick in !!"

Och har man sett ÄNTLIGEN hörde fågeln vad jag sa, för när hon kommit en bit in vid snickarbänken vände fågeln med stor värdighet och trippade lugnt och stilla ut samma väg hon kommit in.

PUST, vilken pärs - såg för mitt inre en livrädd STOR duva fladdra runt i växthuset utan att hitta ut !

Värdig duva fortsätter stirra in 


Hon intog raskt sin favoritposition på fontänen och fortsatte att kika in genom växthusfönstret. Tydligen var hon inte riktigt nöjd med utflykten - att ha en gapande människa runt sig förtog kanske en del av upplevelsen.


Törstig duva släcker törsten


Hon dricker lite vatten och smälter sin utflykt. Undrar vad hon har i sinnet nästa gång ?

Hon verkar trivas runt trädgården och sitter gärna på lyktstolpen precis utanför vårt sovrumsfönster klockan 5 på morgonen och kuttrar HÖGLJUTT ... det är liksom lite svårt att sova då ! Hoppas hon hittar en make/maka ... hon verkar lite ensam.

Visst är det trevligt med djur i trädgården ... fast absolut INTE i växthuset !

Ha det så gott !
Kram/Isa

söndag 12 maj 2013

Dubbelblommande gul skönhet !



Skulle ha satt fler !

Nu har tulpanerna börjat slå ut i landet runt huset. Satt ca 100 lökar i höstas av sorterna Monte Carlo och Purissima. Kunde lätt ha satt några hundra till ... men det får bli ett höstprojekt i år istället!

Den gula dubbelblommande Monte Carlo visade sig vara en riktig skönhet !




Den vita enkelblommande Purissima matchar Monto Carlon perfekt med sin gula botten som också anas utanpå tulpanen.




Det är jag som bestämmer !

I solskenet ser man hur solens strålar reflekterar den vita tulpanens gula botten och även att den vita tulpanen har en aning av gula strimmor i kronbladen.

Det här landet var tidigare ockuperat av bergsklint som fortfarande gör sina försök att återta makten ... men då är jag snabbt där med rensjärnet ... har gett mig den på att det är jag som skall bestämma vilka som skall bo här!




Sommarblommor som sällskap !

Nu senare på eftermiddagen när solen gått i moln har tulpanen nästan fått ett annat utseende. Precis när dom kommit upp fick alla tulpaner en giva blodmjöl, dels för att hålla rådjuren borta (som jag inte sett på över ett år!) och dels för att få en bra start på blomningen.

I det här landet skall tulpanerna få sällskap av sommarblommor i gula, orange och vita toner som ringblommor, kryddtagetes, orange gullskära, vit rosenskära samt vita löjtnantshjärtan. När tulpanerna vissnar ner tar det andra över .... fast nu hoppas jag tulpanerna blommar länge när de är så försenade !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

fredag 10 maj 2013

Stjärnöga i en container vid vägens slut !




I fjol såg det ut så här utanför växthuset i det stora trätråget - och jag hade tänkte mig en repris i år med stjärnöga och lobelia för jag var så nöjd med resultatet. Letade stjärnöga på kedjorna och handelsträdgården  men tyckte inte att de plantor dom hade var så fina.




Men dom jag hittade i containern vid vägens slut vid hästhagen vid en väg jag inte visste fanns  var desto finare ! Raskt åkte 10 st  plantor ner i en kartong ... och nu är dom planterade i trätråget och bara väntar på lobelian också ...




... som jag redan frösått i rosa/lila nyanser och blandat kant- och hänglobelia för att få fylligheten . Dom har stått i växthuset nu i några veckor och blir kraftigare för varje dag som går. Snart får dom flytta ut i trätråget och andra krukor. Härligt att få frossa !




Stjärnöga i gott sällskap !

De stora terrakottakrukorna framför växthuset kommer också att gå i samma stil. Har insatser i terrrakottafärgad plast som passar precis i krukorna. Stjärnöga har fått sällskap av lila/vit nejlika samt en rosafärgad lövkoja .. tror det kan bli bra tillsammans med lobelian så småningom.




Stjärnöga, nejlika och lövkoja - sommarkompisar i krukorna - lobelian hastar in på slutet och fyller upp gruppen så den blir fulltalig .. kanske bjuder dom in en lilafärgad Million Bells också som får ackompanjera gruppen  !




Riktigt så neonrosa som på bilden tycker jag inte att lövkojan är i verkligheten - har aldrig haft lövkoja tidigare. Den bara skulle med hem från containern - jag hade liksom ingen talan !




Sover gott i natt !

Härligt att ha fått en del av sommarblommorna på plats redan -  ser fram emot blomning till september !

Annars har dagen idag gått i rensningens tecken - här har rensats bland jordgubbsplantorna i lådorna i köksträdgården. Ny gödsel har lagts på och snart är det dags för årets första fröer att gotta sig i jorden .. dessutom måste varje litet löv som håller på att förmultna plockas upp från gruset som ligger som golv i köksträdgården !

Tur att helgen fortsätter med ytterligare 2 dagar - känns som ALLT skall göras NU! Nu blir det en tidig kväll ...har varit i trädgården precis HELA dagen .. och det känns i kroppen ... kommer att sova gott i natt !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa

torsdag 9 maj 2013

Doftande återvinningshinkar och inte en krona kvar !





Goa dofter i återvunna hinkar med nyborrade hål !

Nu har jag planterat i de fina hinkarna jag skickade efter från Ceasars webbutik. De skulle ju stå i köksträdgården hade jag planerat -  så väldoftande kryddor passade bra. Hittade riktigt stora exemplar av rosmarin, oregano och timjan på Blomsterlandet.

Maken borrade hål i botten med borrmaskin  ... så inget överskottsvatten ska få ta kål på dom i sommar - oavsett hur mycket det regnar ! Mmmmmmmmmmmm ... underbart att stoppa ner näsan och känna dofterna!!




Äntligen lite grönt !

Så roligt att få sätta ut lite doftande grönt i köksträdgården där allt fortfarande är brunt och dött och skall klippas bort. I de små krukorna på bordet har ruccolan kommit upp som jag sått. Den gröna gamla mattermosen som det står "kokhett" på är dagens loppisfynd från Tysslinge Möbler. Den fina kryddsaxen har jag köpt av Charlotte med webbutiken Garden Flow.




Nya äventyr och barskrapad make !

Vi hann med en loppistur i dag med ! Jag och maken tog en utflykt på förmiddagen till Tysslingedagen där över 40 utställare deltog. Det är en form av konstrunda där hantverkare och konstnärer kan visa upp sina alster till försäljning. Väldigt populärt - det var mycket folk på de få ställen vi hann besöka. För efter tredje stället dök en skylt upp vid vägkanten. Sommarblommor 300m stod det.

" Skall vi svänga av här, undrade maken "

"Japp, sa jag"

Älskar sådana där skyltar som dyker upp vid vägkanten. De inbjuder till äventyr på knaggliga vägar vi aldrig skulle åka annars. Den här vägen ledde fram till en container vid en hästhage med världens finaste plantor.

Här gjorde jag slut på alla mina kontanter  ... och makens också ... till och med mynten gick åt ... både mina och makens. Barskrapade åkte vi hemåt med två fullastade lådor med sommarblommor i skuffen. Lycka !!

Visar dom i morgon !
Ha det så gott !
Kram/Isa

tisdag 7 maj 2013

Fler loppisfynd flyttar in !


 


Åhh vilken härlig helg det har varit !! 

Alla sönerna har varit hemma med flickvänner som också är intresserade av samma saker som jag ... jätteroligt att åka på loppis/inredningsrundor med likasinnade och få umgås en hel helg !




Stod kvar och väntade !

Det här skåpet kikade jag på redan vid första besöket på Stall Kapri men slog det sedan ur tankarna och trodde att det redan var sålt. Till min stora lycka fanns det kvar och väntade på mig  - nu hade jag tur för när vi var där var det mycket folk och man fick hålla i grejorna man paxat så ingen annan tog dom igen. En av sönerna placerade sig i mitten som vakt - perfekt att bara langa dit grejerna man hittat !




Speglar både invändigt och utvändigt ... egentligen idealiskt som badrumsskåp. Hos oss kommer det nog att hamna i "genomgångsrummet" - rummet innanför hallen med två dörrar och två öppningar.




Tack till en vänlig själ !

Någon vänlig själ har t.o.m. klätt glashyllorna invändigt med blommigt papper/tapet underifrån. Ett skåp med mycket omtanke och själ - det kände jag på en gång !

Egentligen är det så fint invändigt att man skulle kunna ha dörrarna öppna  ... fast speglarna utvändigt har en fasad kant runt om som jag tycker mycket om - så vi får se hur det blir med den saken!




Den här lilla fina minisoffan fanns också kvar sedan förra besöket - den fick omedelbart flytta in i växthuset på fönsterbrädan ovanför blombordet.




Smyger i hörn och vrår !

På Bra & Begagnat längst ner i ett hörn hittade jag den här kryddhyllan för 40kr - ett klart kap som nu skall bli pysselhylla ovanför snickarbänken i växthuset. Tror den blir perfekt att ha pysselmaterial i ... ni vet snören, band,  blomstertråd mm till kransbindning.

Små undanskymda hörn och vrår brukar gömma de finaste skatter på loppisarna har jag märkt - dit dras jag alltid !



Pistagegrön som i päronglass !

Tänkte måla kryddhyllan i samma pistagegröna färg som kommoden är målad i  - har fortfarande lite färg kvar sedan i somras.

Idag skiner solen från en klarblå himmel och det är ljumma vindar ute - ÄNTLIGEN!!
Nu ser jag fram emot några underbara trädgårdsdagar för snart är det lediga dagar igen. Det finns hur mycket som helst som väntar på att bli gjort i trädgården - det är nu man skall andas och ta det lugnt och inte få panik över allt som behöver göras - andas, andas ! Egentligen skulle man vara ledig hela maj - eller hur !

Ha det så gott alla !
Kram/Isa