lördag 28 juni 2014

Önskar bort regnet !




Prunkar i regnet !

Idag har vi haft dagsregn så bilderna är tagna för några dagar sedan när solen fortfarande sken. Visst är det skönt för växterna att få en riktig rotblöta - allrahelst som jag precis innan regnandet startade i går (eller var det i förrgår?) hann få på NPK-gödsel, men jag saknar värmen och att strosa runt i trädgården i bara linnet och bara vara.

Nu är det riktigt vildvuxet i perennalandet och snart är det dags för säsongens andra nedklippning - inte klokt så fort allting går !




Sänggaveln i perennalandet är nu inklädd med rosor - precis som tanken var och snart spricker riddarsporrarna ut som en fond bakom även om de inte är lika pampiga och  maffiga som de brukar. Hoppas de får en knuff nu av regnet och blommar ut i all sin prakt !




Sänder önskningar via ängeln i köksträdgården !

Nu önskar jag att regnet upphör så det kommer mycket folk till alla som öppnar upp sina trädgårdar i morgon, söndagen den 29 juni . Själv ska jag och bästa väninnan C på antikmarknad till Åmmeberg som brukar vara en riktig skattkammare för alla loppislystna - en hel dag med 90-100 utställare och auktion - semestern kan inte börja bättre !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner  !
Kram/Isa

torsdag 26 juni 2014

Livskvalité på burk !



Närodlat och doftande !

Det här är livskvalité för mig - en stor burk med hemodlad basilika att använda till pesto och kryddsmör. Känner mig rik varje gång jag kommer in med ett fång  - dessutom doftar det ljuvligt när man stryker handen över basilikan i växthuset. Jag är där och sniffar flera gånger om dagen.

Burken är en stor brödburk inropad på auktion i våras -  en souvenir från Leksandsknäcke som förmodligen rymt runda, stora knäckekakor. Känns som den passar mig perfekt som är gammal dalkulla - även om jag inte kommer från just Leksand.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

tisdag 24 juni 2014

Wrams Gunnarstorps knoppar - ren och skär lycka !




Hoppet är väckt igen !

Äntligen har rosen Wrams Gunnarstorp börjat dra iväg i planteringen vid den gamla pilen och står i startgroparna till att börja blomma. Hade nästan gett upp hoppat och utgick ifrån att vi grävt för små och grunda planteringsgropar när vi satte rosen för det var fullt med rötter runt pilen och verkligen svårgrävt.

Kanske håller ändå drömmen att gå i uppfyllelse nu att rosen skall klä in de gamla grånade stockarna - det ser hoppfullt ut och i år är jag flitig både med vattenkannan, gödslingen och att motarbeta skadeangrepp.




Rosen har fått stöd av en gammal rostig grep fyndad på auktion och kontrasten mellan det rostiga och den blommande rosen tillför något extra i mötet. Wrams Gunnarstorp är vald till årets ros 2013 och är en "hitteros" med okänt ursprung - sitt namn har den fått från slottet i Skåne där den först växte upp.




Den kanske inte ser mycket ut för världen på bilderna men för mig som inte är bortskämd med överdådiga rosenbuskar är det ren och skär lycka och jag njuter av varenda knopp som går i blom !

I den runda planteringen runt pilen samsas rosorna med digitalis, lavendel och jungfrunäva. Hösten 2011 grävdes planteringen och lavendeln och rosorna planterades.




Då såg det ut så här - allting är alldeles nyplanterat och den gamla grepen står på plats och väntar på att rosen skall etablera sig. Den stora enen bildade fond i bakgrunden - nu är den sönderblåst och nedtagen tyvärr - för den gav karaktär till trädgården.




Rapport från skatfronten !

Tack för alla kommentarer och era berättelser på inlägget om skatmarodörerna ! Nu har dom lugnat sig lite men gör nog som gäddan - lurar i vassen och slår till när man minst anar det.

Det var flera års frustration som kom ut i det inlägget - så fort vi vänder ryggen till så är skatorna i växthuset, hämtar skatter och äter upp frukosten om vi lämnat något kvar på bordet. En skata slet åt sig skinkan från den kvarlämnade smörgåsen, slängde grönsakerna på golvet och flög över ruinen med skinkan i näbben lagom när jag kom ut igen efter ett kort ärende mellan växthuset och huset.

Så nu har man lärt sig att aldrig lämna något ätbart på bordet när dörrarna är öppna. Jag har alltid tidigare haft en bra relation till just skatan och flera gånger fått budskap den vägen från andra sidan,  men just nu är vi på kant med varandra.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - hoppas ni slipper skator eller andra marodörer i trädgården !
Kram/Isa

söndag 22 juni 2014

Skatjävlar !



Skator i trädgården - en skitig tillvaro !

Vi har förärats med ett skatbo i trädgården i år. Högst upp i kryptallen vid ruinen har skatan valt att bygga ett bo och föda upp sina ungar. Från början tyckte man att det var lite mysigt med pipen uppifrån och att uppleva skatmammans bestyr att flyga fram och tillbaka med mat.

Det var tills skatungarna blev stora nog att skita ner i ordets rätta bemärkelse - rakt ner på bordet och korgstolarna. Satan i gatan vad jag har putsat och sprutat med vattenslangen för att få bort allt. Men det skulle bli värre ....




Upptäcker växthuset !

När ungarna blivit stora nog att själva göra utflykter och upptäcka världen - bestämde de sig för att upptäcka växthuset.  En kväll fick jag syn på en skatunge där inne som inte gick att få ut - till slut var han uttröttad och gjorde som ungar brukar göra. Han kurade ihop sig uppe på muren, stoppade huvudet under vingen och sov. Den kvällen var jag tvungen att stänga in honom i växthuset för att inte fler skator skulle slå rot där inne och bad en bön att han skulle sova hela natten och hålla sig lugn.

Halv sex följande morgon var jag uppe och öppnade upp växthuset så han skulle kunna ta sig ut. Hans bröder och mamma var då i upplösningstillstånd och skrek och flaxade vid kryptallen - på helt fel sida av växthuset för att locka ut honom, istället sprang han fram och tillbaka på gaveln och kraxade.




Jag har blivit en skathatare !

Till slut flög skatmamman över växthuset och satt sig i björkarna på andra sidan vägen och skrek - och tänk att då helt plötsligt kom han spatserande ut från växthuset.  Sedan dess har hans bröder också utforskat växthuset - samtidigt och ramlat ner på vaser och blommor och slagit sönder grejor. Igår flög en av dom in i förrådet på baksidan och gjorde sig illa - när han väl kom ut igen kunde han inte flyga riktigt.

Vi kan inte ha dörrarna till huset öppna längre för dom sätter sig på ryggstödet till trädgårdsmöblerna  precis utanför och är beredda att flyga in i huset - behöver jag säga att jag blivit en skathatare. Nu hoppas jag bara att skatorna flyttar - för jag vill ha mitt hus,  växthus och trädgård ifred och kunna ha öppna dörrar som jag vill utan att tänka på marodörer som kan flyga in!

Någon som har något bra tips på att bli av med dom ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 20 juni 2014

Trevlig Midsommar !



Väljer och plockar i trädgården !

Kikar in och säger Trevlig Midsommar med en doftande midsommarbukett plockad i trädgården nu på morgonen. Härligt att kunna gå runt och välja och klippa från taggfria rosor,  färgstark stäppsalvia, böljande daggkåpa, nävor som ser ut som midsommarblomster och ogräs som blommar. Allt samsas i farmors gamla vackra kanna i växthuset.




Vi firar en lugn midsommar hemma tillsammans med grillen och myser över en god måltid i växthuset med ett glas vin. Det är skönt att landa en stund och bara vara - batterierna behöver laddas för sista jobbarveckan innan semestern.

Önskar dig en riktig trevlig midsommar !
Kram/Isa

onsdag 18 juni 2014

När en blommat över tar nästa vid !



Jisses så fort allting växer och blommar nu i trädgården - för två veckor sedan såg den rostiga portalen i perennalandet ut så här. Den rosa nävan jag planterade i fjol hade ränt iväg och skymde nästan den rostiga gamla järnsänggaveln som står där, silverarvet blommade för fullt och kaprifolen hade löftesrika knoppar.




Nu har nävan redan blommat över och de gamla blomknopparna har klippts bort med häcksaxen, likadant med silverarvet. Kaprifolen blommar för fullt och nu är det dags för rosen Duchesse de Montebelllo att ta över scenen. Det är lite rufsigt och vilt hos mig - blommar slår sig ner lite överallt, andra flyttar på sig och de som jag planterat visar sig vara mycket yvigare och högre än vad jag tänkt från början. Det blir liksom aldrig någon ordning !




I år har jag fått vara flitig med hård sprut från vattenslangen för att få bort alla bladlöss. Med hjärtat i halsgropen har jag ställt om handtaget och hoppats på att ingen går förbi på gatan utanför och får vatten på sig, fast oftast har jag varit i farten tidigt på morgonen eller sent på kvällen så hittills har ingen behövt bli blöt.




I andra änden av perennalandet har rosorna vid klätterställningen också tagit fart och blommar för fullt. Annars har jag inte så många rosor som verkligen växer och är frodiga och blommar för fullt. De flesta drabbas av någon sjukdom, en har blivit totalt uppäten och håller efter total nedklippning på att hämta sig.

Är full av beundran för er som får rosorna att bli livskraftiga och friska och blomma sådär överdådigt. Finns det något hemligt knep ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 15 juni 2014

Portal och pallkragevägg i köksträdgården !



Idag hände det - det blev både portal och pallkragevägg i köksträdgården ! Så här såg det på förmiddagen innan vi satte igång - en hög med stolpar,  både hela och delade ligger och väntar på att bli "nått" !




Här har en del av stolparna till portalen slagits ner i backen - med spett och slägga och en stark karl gick det ganska fort !




Tjopp så var tvärliggarna kapade och fastskruvade på sidorna - nu återstod bara överdelen på portalen.




För att få lite höjd på ekipaget fick vi sätta överliggarna i kors - kanske behövs det några tvärslåar till på överliggarna men det får vi komplettera med senare. I det gamla militära degtråget till vänster har jag nu planterat en bokharabinda  som egentligen skulle sitta på ett helt annat ställe där den döende rosen som stått där helt plötsligt bestämde sig för att överleva och skjuta i höjden. Så nu hoppas jag att den snabbt klär in portalen och växer utav bara attan !




Nu hade vi fått upp farten så det var bara att fortsätta med pallkrageväggen. Här är stolparna på plats.




Vi delade pallkragarna mitt på kortsidorna och fick ut två stycken pallkragebrädor ur varje pallkrage. Sedan var det bara att stapla och skruva fast. Fast vi upptäckte efter ett tag att vi skulle ha vänt bräderna åt andra hållet så att inte järnfästena pekar uppåt när man är klar. Det blir till att fila på sista brädan.




Det fattas en pallkragerad högst upp som vi får komplettera med sen annars är jag är sjukt nöjd med dagen. Vilken skillnad det blev med en tydlig ingång till köksträdgården och en vägg som döljer en del komposter och annat som man helst vill dölja. Skottkärrorna på bilden kanske får en ny plats nu.




Nu väntar jag bara på att luktärtorna och ringblommorna skall sätta fart i lådan framför väggen och kanske blir det också något klättrande som skall få klä in en del av pallkrageväggen. En del trädgårdsredskap kommer också att få sin plats på väggen och hönan får nog bo kvar där högst upp.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 13 juni 2014

Blommande soffa !



Blommar i väntan på !

När vi skaffade nya trädgårdsmöbler till ruinen fick mormors fallfärdiga gamla soffa hamna på andra sidan ruinen så länge. Flera brädor är murkna och måste bytas ut så nu har soffan blivit en blomstersoffa istället - i väntan på.




Amplarna har hängt i växthuset sedan inköpet av blommorna och när jag tog ner den ena gick det hål där man trär i hängaren till ampeln så nu får de trasiga tingen bilda en vacker enhet tillsammans.




Häng från alla håll !

Sommaren har ju bara börjat så jag har stora förhoppningar att växterna ska bre ut sig och hänga ner över soffkanten samtidigt som rosen bidrar från sitt håll bakom soffan - både med blomning och häng. Dessutom finns det en tredje blomma som inte stått i växthuset och kommit lite på efterkälken och som nu står på tillväxt som kan fylla ut tomrummet till vänster i soffan så småningom.

Sen hoppas jag att klematisen Sommer Snow sätter fart från andra sidan muren och bidrar med sitt blomsterflor och fyllighet över murkanten. Det ser lovande ut - den har aldrig sett så livskraftig ut som nu.




Det var ju inte riktigt här jag tänkt mig att blommorna skulle hamna, men det är roligt med nya improvisationer i trädgården. Helst skall det se helt annorlunda ut mot förra året !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 12 juni 2014

Vissa loppisfynd är bara snygga att se på !



En vansinnigt rolig auktionsdag !

I mitten av maj var jag och bästa väninnan C på auktion en hel lördag. Det var då jag fyndade den stora gröna damajeanen som jag skrivit om tidigare.

Jag fotade hela dagen också som nu resulterat i ett reportage om loppis och auktionsfynd med mina bilder i Hem & Inspiration.

Vi hade vansinnigt roligt den där dagen och här poserar C i de röda fyndade lackskorna - de som inte går att gå i utan bara sitta och vara fin i !

HÄR kan du läsa reportaget !

Tack för alla fina kommentarer - jag blir så glad över varenda en !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 10 juni 2014

Nu hänger den där - min franska ljuskrona !



Den gick in till slut !

I helgen fick jag äntligen hem min franska ljuskrona som jag köpte uppe i Dalarna redan i julas. Den har hängt i en spark i min pappas garage och han har varit så rädd om den och lagt den på en dyna och surrat fast den i sparken så den skulle stå upp. Pappa är 91 år på sitt 92:a så han var glad att bli av med ljuskronan.

Mindre glad var sonen som var med mig och skulle frakta hem kronan. Den gick nämligen inte in i bagageluckan till att börja med - men den envisa morsan visste på råd. Raskt plockade vi ut alla luckor som skyddade reservdäcket och sedan gick den precis in - vilande på reservdäcket och med alla säten i baksätet nerfällda. Vi fick t.o.m. med oss våra väskor och de utplockade luckorna med hem.




Jag hade även fått ljus med när ljuskronan levererades till pappas garage - tyvärr helt fel ljus - korta, grå blockljus som inte alls passade. Som tur var hade jag mobilnumret kvar så efter ett sms på lördagseftermiddagen ryckte affärsinnehavaren ut, öppnade upp en stängd affär som inte öppnar förrän till midsommar och bytte ut ljusen - det kallar jag service.

Kommer ni till Orsa i sommar måste ni absolut besöka Kompaniet i gamla järnvägsstationen - en underbar blandning av gammalt och nytt till bra priser.




Så nu hänger den där i växthuset - min franska ljuskrona med ljus och allt och fyller verkligen upp sin plats. Textilierna från Miljögården som jag samlat några år har en ton som stämmer väl in med färgen på kronan och nu är det bara att fortsätta att fylla på med den franska stilen.




De tre patinerade krukorna på rad framför växthuset på de vita pallarna med inspiration från Tage Andersen stämmer in med stilen på kronan. Tror att den här färgnyansen är min nya stora favoritfärg !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 8 juni 2014

Dags att måla redan ?



Väder och vind tar på fönstren !

Det har bara gått fyra år sedan vi byggde vårt växthus men redan nu har vissa fönster blivit märkta av väder och vind. Så i helgen har vi hyrt en "altarstege" så man når upp att skrapa och måla  fönstren där färgen släppt.

Nu är allt på "hög höjd" åtgärdat både invändigt och utvändigt - så nu skall det väl hålla ett antal år igen !

Hoppas ni haft en kanonhelg i det vackra vädret - det har jag haft trots allt "bubbande" för att tömma växthuset så åbäket till stege kom in och ut igen!
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 4 juni 2014

På besök i Oslos äldsta kolonihage!



Under ledigheten hann jag med ett besök i Oslo också och söndagen tillbringades i Oslos äldsta kolonihage - ett fantastiskt ställe som är öppet för allmänheten. Det var en strålande het sommardag när vi strosade runt i hagen och bara njöt både av vädret och av stämningen.


Sonen med det lilla barnbarnet

Det som är mest häftigt med ett koloniområde tycker jag är att det oftast ligger mitt i staden och kontrasten mot de höga hyreshusen och miljön runt om gör området ännu mer pittoreskt och inbjudande. Det gröna mjuka runda mot det hårda raka.

På de breda gångarna gick det alldeles utmärkt att ta sig fram både med barnvagn och rullator.




Kolonihagen är från 1907 och det skulle inte förvåna mig om det här syrenträdet är lika gammalt. Har aldrig tidigare sett ett så knotigt och kraftigt syrenträd !




Överallt i trädgårdarna hängde det inbjudande hängmattor - som själva essensen av ett härligt ledigt trädgårdsliv. I flera låg det människor också - med den obligatoriska solhatten på och näsan i en lättsmält bok. Nu efteråt ångrar jag att jag inte frågade - om jag fick ta ett foto.




En del trädgårdar skymtade man bara - bakom växtligheten - som en hemlig skatt som man bara kunde ana!




En liten sittplats i ett hörn i skuggan att slå sig ner på mellan trädgårdsbestyren.




Utströdda rosenblad på ett slitet gjutjärnsbord och klassiska trädgårdsmöbler  - mer behövs inte för att skapa stämning !




Allt blommade nu verkade det som - det var bara att njuta av allt !




Som sagt hängmattorna var många och jag suckade av längtan efter en egen i min trädgård som nästan helt saknar träd. Måste plantera fler träd i sommar !




Hade redan innan besöket funderat på en trädpion och nu skall jag ha en trädpion för den här skönheten charmade mig totalt och fanns på flera olika ställen på kolonin !

Fast det charmigaste av allt var förstås det lilla barnbarnet F som nu är åtta månader. Livets efterrätt har verkligen gett en ny mening åt 50+livet!




Frodig växtlighet och en skymt av kolonistugan - precis som det skall va !




Visst är det något visst med en liten sittplats så där mitt i grönskan ?




Högst upp i hagen hade man utsikt över stora delar av kolonihagen. Här fanns det sittplatser och en liten servering som serverar våfflor på söndagarna. Vi hade grillat kvällen före och packade en picknick på rester som smakade ljuvligt efter allt promenerande och fotograferande.




Som avslutning kommer ännu en hängmattebild - visst längtar man ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa