onsdag 30 juli 2014

Sammetsröda toner i köksträdgården !



Det sprudlar och dansas i lådan !

Nu blommar Linnétagetesen för fullt i lådan framför pallkrageväggen - det är första gången jag har den blomman i trädgården och absolut inte den sista. Jag hade fröer och hade kunnat dra upp den själv men hittade väldigt billiga plantor på Trädgårdsdagen i Karlslund i början av sommaren som visade sig ha en enorm växtkraft.




Den har sammetslena blomblad i olika orange nyanser och är lika vacker i knoppstadiet som överblommad.




På bordet framför lådan har jag ett trätråg med krasse och persilja efter inspiration från ett inslag med Viktoria Skoglund i TV4:s Godmorgonprogram. Jag trodde att jag sått gula och orangenyanser på blommorna men dom ville bli sammetsröda istället och matcha Linnétagetesen - och det är jag bara tacksam för !




I de små krukorna på pallkrageväggen hade jag tidigare lobelior som nu blommat över när jag inte varit hemma och gödslat och skött dom så dom byttes snabbt ut mot neutrala jordrevor istället som låter de färgstarka Linneorna dansa solo på scenen.




Undrar vilken färg luktärtorna tänker uppträda i - kanske blir det en överraskning som allt annat den här sommaren !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner ! Idag hoppas jag på en mulen dag utan sol så jag kan klippa ner allt överblommat i trädgården utan att få solsting !

Kram/Isa

måndag 28 juli 2014

Haven Österlen - ett ställe att fylla själen med!




På Österlen i Gärsnäs finns det en rehabiliterings- och besöksträdgård kallad Haven som är öppen för allmänheten enbart på fredagar. Som tur var åkte vi förbi just en fredag och jag fick möjligheten att komma in och titta på den underbara trädgården.

Mitt i trädgården som ligger omgärdad av växthus och orangerier finns den här innergården i fyra tårtbitar med ett överdåd av sommarblommor med breda grusgångar och en porlande vattenfontän i mitten.




Här andades det verkligen lugn och ro och som besökare kan man att slå sig ner i en vilsam korgstol och bara vara hur länge man vill. Hur härligt som helst !


Klicka på bilden så ser du den i större format


Lite längre bort ligger läketrädgården - inramad av höga vackra murar som bildar ett mikroklimat och som gör att trädgården ligger väldigt skyddad. I siktdjupet skymtar delar av den vita trädgården.




Hit kan man smyga iväg och hitta sin egen lilla hörna och njuta av fjärilsfladder över lavendelhäckarna - det var också här mitt undermedvetna noterade de rostiga lejonhuvudena som jag sedan hittade hos Leila på Jansro. Det blev en överraskning när jag upptäckte dom på fotona efter köpet !




Haven hade också en liten butik där det var nedsatta priser och mycket vackert i rostiga toner - en bukett rostiga rosor gick bara inte att motstå. Man får också en karta i kassan så man kan gå efter i de olika rummen i Haven. Här finns både Cameliahus och pelargonutställning förutom alla trädgårdarna och dessutom är det fri entré till hela anläggningen.




Jag kände mig riktigt påfylld med ny energi efter det här trädgårdsbesöket när jag med raska steg klev ut på parkeringen med den rostiga buketten i näven.

Ett underbart ställe att fylla själen med och bli lycklig av - det känns hoppfullt att tänka på att sjuka får vara på ett sådant här ställe och få en chans att tillfriskna med fingrarna i jorden i en underbart läkande miljö!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 24 juli 2014

Rostiga trädgårdssmycken i doftande lavendel på Jansro !



Inget besök på Österlen utan ett trädgårdsbesök hos Leila på Jansro i Skillinge - nu är det tredje året jag besöker hennes visningsträdgård med butik och det är en upplevelse varje gång !

I år kom jag några veckor senare än tidigare år och stäppsalviarabatten var redan överblommad. Istället blommade lavendelhäckarna överdådigt och hela trädgården var inbäddad i underbar lavendeldoft och rostig trädgårdskonst - en underbar vacker kombination.




Här syns stäppsalviarabatten till vänster och den långa lavendelhäcken som ramar in rosrabatten framför den fina Möllan. Vill du läsa mer om stäppsalviarabatten och se bilder när den blommar hittar du tidigare inlägg HÄR.




I år fanns det fantastiskt fina trädgårdssmycken i rost till försäljning - flera olika att välja mellan. Ett eldorado för rostälskare !.




Solen stekte den här dagen på Österlen, luften dallrade och svetten lackade. Snälla Leila hämtade en kanna vatten åt oss att svalka oss med och vi pustade ut under äppelträdet och njöt av allt det vackra.





Kommer du till Österlen i sommar måste du absolut besöka Jansro mitt i Skillinge. Möllan med visningsträdgård ligger ovanför rondellen i Skillinge och är lätt att hitta. I år finns det också ett litet trädgårdscafé så man kan sitta mitt i härligheten och ta en kopp kaffe (eller uppskattat vatten när solen steker!).




Ett litet rostigt lejonhuvud charmade mig totalt och hänger nu ovanför fontänen på framsidan av växthuset. Har alltid vurmat för ett sånt där lejonhuvud som det rinner vatten ur att ha på väggen men eftersom jag har en fontän utanför växthuset blir det bra med ett litet trädgårdssmycke i form av ett lejonhuvud istället.




I rosplanteringen precis innanför entrén blommade rosorna fortfarande omgivna av lavendel. Leila har enbart remonterade rosor i trädgården - det skall jag ta till mig för det är så tråkigt när rosorna blommat över.




En av rosorna i full blom med växthuset i bakgrunden.




I år är det sista året som man kan besöka Jansro - så jag är väldigt glad över mina årliga besök som gett så mycket inspiration. Leila har nya planer och har växt ur den vackra plats hon skapat - det skall bli spännande att se vad den här kreativa tjejen hittar på härnäst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 15 juli 2014

Blå - en färg som bryter igenom !




Jag bestämde mig redan förra året - att inte sätta några blå lobelior - bara rosa och lila. Det gick sådär för när de lila lobeliorna jag sått började blomma var varenda en blå !

Är det fel på fröerna nu för tiden eller har jag blivit färgblind med åren kan man undra ?




Det fick bli en installation med blå inslag på det gamla trädgårdsbordet när blommorna slagit ut. Den nötta slitna hinken med text kommer från Ceasars trädgård.

.


Till nästa år har jag gett mig själv ett löfte - att inte så några lobelior alls. För egentligen är det vansinne att så själv när de inte kostar många kronor per planta i rätt färg på en handelsträdgård nära mig.




Det högväxta i den svarta gummikrukan där inte knopparna syns är paradisblomster "Colour Fountain Mixed" från Mr. Fothergills. Jag sådde massor i våras och endast sex st kom upp och plastbaljan med sådderna stod kvar och ibland vattnade jag lite för jag trodde att jag sått nya fröer ( minnet igen ).

En dag var lådan full med små skott (efter åtskilliga veckor) och nu finns paradisblomster lite varstans i trädgården. Det är alltså en växt som tar god tid på sig att gro och som det är värt att vänta på.




Här får knopparna också vara med på bild. Nyanserna är vit, rosa och lila - precis de färger jag vill ha i trädgården. Paradisblomstret blommar ända till hösten och det skall bli kul att se hur plantorna utvecklar sig i landet runt huset och i perennarabatten.




Den svarta gummikrukan är verkligen användbar - jag hittade mina på rea på MIO för några år sedan. Den funkar lika bra att ha inne med garner och virkningen i som ute att plantera i. Den är tålig också - en bra egenskap i den här trädgården då den stått ute hela vintern utan att det syns !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 13 juli 2014

Dolda skatter och trädgårdar !



Ibland tar det ett tag innan loppisfynden hittar sin riktiga plats i trädgården - som den här utsmyckningen. Den har stått i ett hörn i växthuset i flera år innan den äntligen fann sin plats i ruinen. Min tanke från början var nog ruinen och att den skulle hänga på muren och sitta lite dold under växtligheten.




Nu får den stå lite dold i stället, lutad mot muren. Kanske kommer den upp en vacker dag - om jag hittar ett ställe på muren som är slät så den kan hänga - och vara lite dold av växtligheten (klematisen Sommer Snow) som så sakteliga håller på att växa till sig och klä in ruinen.




Dolda Sardinska trädgårdar !

Älskar att fota små dolda trädgårdar när jag är bortrest. De här lummiga entréerna hittade jag på Sardinien.

En hemmagjord grind och massor med växtlighet som helt döljer vad som finns innanför väcker min nyfikenhet och fantasi.

Så enkelt och så vackert med lerfatet på muren !




 Här bara anar man en gång som snirklar sig in i trädgården - spännande !




Oj, så nyfiken jag var på vad som döljer sig innanför de här murarna - dörren på glänt nästan inbjuder till att kika in !




Alla grindarna till husen såg olika ut och satte sin prägel. Bougainvillean som klättrade på hustaken återkom i alla trädgårdarna och konstigt nog även enorma enbuskar med stora bär. På Sardinien växer pelargonerna vilt och rosmarinen är som stora förvedade buskar. Det vara bara att gå utanför köksdörren och klippa lite kryddor till middagsmaten.




Vackra murar inramade trädgårdarna och böljande växtlighet i omgivningarna bidrog till en otrolig grönska och lummighet.




Alla husen i hela området var byggda av samma sorts sten för att smälta in i miljön och på taken låg otroligt vackert kupigt tegel med inskriptation.




Här tjuvkikar jag in i en av trädgårdarna som jag tycker påminner om våra koloniträdgårdar. Visst är det vackert med Bougainvillean på bågen och det mosaikklädda bordet ?




Här har vi ytterligare en variant av grind - flera såg ut som att man tagit det som fanns och snickrat ihop något kreativt som blev både personligt och vackert. Inspirerande !

Hoppas ni har sköna lata dagar under semestern och får ladda batterierna ordentligt inför hösten !
Allt gott till er alla !
Kram/Isa

torsdag 3 juli 2014

Vallmon blommar på fyraårsdagen !



Nu börjar vallmon blomma lite varstans i trädgården - här är det vallmon som ursprungligen kommer från Claus Dalby som blommar i nya landet vid ruinen. Man får passa på att njuta för den blommar snabbt över - det är verkligen nu som gäller - i morgon kan det vara för sent !




Älskar när den bara dyker upp så där av sig själv. Har man en gång sått den så sprider den sig  - eller också har jag strött ut fröer redan i höstas och glömt bort det !




Här är en annan dubbel sort som jag fått av en bloggvän - måste ha tappat fröpåsen på ett och samma ställe i landet runt huset för här är det trångt !




Måste ju bara visa blomningen i den gamla grepen - nu har Wrams Gunnarstorps knoppar slagit ut. Blåst och regnskurar har gått hårt åt blommorna men jag är lycklig ändå och sniffar på dom varje gång jag går förbi !




För exakt fyra år sedan såg det ut så här i trädgården - vi rustade för bröllop i ruinen och växthuset hade precis blivit klart dagen innan. Så i morse dukade maken upp en god långfrukost i soffan - då gör det inte så mycket att det blåser ute och är 15 grader när det finns så mycket värme här inne !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


tisdag 1 juli 2014

Skatter från antikmarknaden !




Redo för skattjakt !

I söndags var jag och C på antikmarknad i Åmmeberg hela dagen. Vi hade tur med vädret - det var bara en gång som det kom en skur annars avlöste molnen och solen varandra på himlen och det var verkligen perfekt väder för en marknadsdag.

Med bra skor på fötterna, fikakorgen packad och en strategi för var vi skulle börja var vi redo för att gå på skattjakt !




Den här designen är formgiven av Ingrid Atterberg för Uppsala Ekeby och något jag föll pladask för. Dessutom var säljaren öppen för prutning så för totalt 200kr blev den lilla kannan och fatet mitt - känns som starten för ett samlande av just den här formgivaren.

Roligt när man hittar något som man verkligen gillar - kanske ingenting man hittar på loppis men ändå till överkomligt pris.




Den här släden upptäckte jag precis på slutet och den var så charmig och gediget gjord med järnskodda medar runt om att den inte gick att lämna kvar helt enkelt. Med ett pris som var prutat och klart fick den följa med hem och står nu framför en av silverpäronträden framför växthuset med zinkhinkar på.




Kanske är det en liten Alma som haft kälken i början av förra seklet - en älskad leksak som använts flitigt under vinterhalvåret. Jag kan nästan se henne i backen med det lockiga håret fladdrande när hon under förtjusta små skratt åker ner för backen och håller i sig i kälkpinnarna och försöker styra.

Känns att kälken har mycket själ och hjärta och den blev verkligen ett smycke i trädgården - och eftersom den är blå kan man ha den hela året !




Det här nötta, patinerade gamla soluret funderade jag länge på innan jag slog till alldeles på slutet efter att C (som är jäkel på att pruta) fått ner priset. Jag tänker mig den på en hög, avlång sten omgiven av rosor och lavendel - då tror jag den kommer till sin rätt. Den är vackrare i verkligheten än på bilden.




Här syns färgen och patineringen lite bättre - nu skall vi bara leta fram en lämplig sten i buskaget där en del överblivna Ölandsstenar ligger sedan ruinbygget. Nu kanske det blir en rundel framför växthuset med rosor och lavendel och i mitten ett slitet solur med mycket patina !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa