lördag 30 augusti 2014

Sensommarens första krans !



Trädgårdens växter i kransen och några pallade äpplen  !

Sensommarens första krans band jag idag i växthuset, av växter jag hittade i trädgården. Hortensian som nästan var överblommad och behövde lämna plats för nya skott, den vita skira ulleternellen som ser ut som torkad redan i rabatten, kärleksörten som precis håller på att börja bomma, lena lammöronsblad som man skulle vilja gosa med, några knippen från bollkrysset och de små pallade äpplena från ödegården där bara äppelträden finns kvar.




Cornelius höll mig sällskap på CD-spelaren och medan "En stund på jorden" strömmade ut från växthusets öppna dörrar dansade jag runt och klippte växtmaterial i omgångar. Det går åt mycket mer än man tror när man binder en krans. Jag satt ihop små buketter av blommorna, omfamnade med lammöronen och band fram kransen, sedan stack jag i de små äpplena på små tandpetare efteråt.


.

Tända ljus och reflektera !

På nästa krans tror jag att jag skall limma alt. linda fast lammöron runt hela kransen först för att täcka halmstommen så den inte syns och sedan linda små buketter. Och sedan skall jag plantera flera hortensior så jag har kransmaterial till nästa höst !

Tänk att hösten står för dörren nu, morgonimman ligger tät på växthustaket på mornarna, daggen spelar i gräset och det blir rått tidigt på kvällen. Yogan har satt igång för hösten och både strumpor och skor har åkt på när jag cyklar till jobbet på morgonen. Nu tänder vi ljusen på vardagsrumsbordet och drar ullpläden lite tätare om axlarna och ser hur mörkret faller därutanför fönstret - en skön tid - en tid att vila i - kravlöst och reflekterande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och trevlig helg !
Kram/Isa

PS1: Vill du se hur proffsen binder kransar, kika in hos Annika och Odlings-TV DS.



PS 2: Här kommer Lalehs version av "En stund på jorden" !DS

torsdag 28 augusti 2014

Knäckande gott glutenfritt fröknäcke !



Knaprar till teet med getost på !

Hela sommaren har jag knaprat dessa goda fröknäckebitar med havssalt på - både till teet med en god getost på eller som något chrunchigt till salladen - helt enkelt supergott och vanebildande !

Det bästa är att det är så lätt att göra dom - det är bara att rör ihop allt - hälla upp på plåten på bakplåtspapper och sedan sköter den sig helt själv i ugnen tills den är klar.




Receptet kommer från ibsfri.com och är helt glutenfritt med mycket goda nyttigheter i - perfekt om man har svårt att tåla vetemjöl.

Recept

2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 1/2 dl kokande vatten

Gör så här :

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt olja och kokande vatten. Rör ihop till en grötig deg och häll upp den på en plåt med bakplåtspapper. Jag brukar dra ut den med en slickepott innan jag lägger på ytterligare ett bakplåtspapper och trycker ut degen så tunt som möjligt. Dra av pappret. Smula över havssalt eller annan krydda. Gör rutor med en pizzarulle eller vass kniv så är det lätt att bryta rutor när knäcket är färdiggräddat. Gräddda 50-60 minuter tills rutorna torkat ordentligt.

Koka dig en god kopp tee, plocka fram din finaste ost och njut av världens godaste fröknäcke !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 24 augusti 2014

Tre på rad framför växthuset !




Kommer ni ihåg inlägget i våras med "tre på rad" med inspiration från Tages Gunillaberg ? Under sommaren har jag haft rosenblomspelargoner i de turkosa krukorna från Sofias Bod på de vita pallarna ( från Clas Ohlssons) framför växthuset  - det blev inte så bra - de trivdes inte alls och gick aldrig i blom fullt ut. Nu har dom fått flytta in i växthuset i andra krukor.




Istället har jag fyllt krukorna med sirligt gräs, höstblommande blommor i rosa som fyller bra och står stadigt på raka stänglar och den lite trassliga njurvindan som oförskräckt slänger sig över kanten.




Nu när det är så många sommarblommor som gett upp är det de här krukorna framför växthuset som gör mig glad i trädgården.




Fast på framsidan i norrläge fortsätter de vita pelargonerna och favoriten njurvinda att blomma - nja njurvindan blommar ju inte men växer bra. Här står de lite skyddade under tak och pelargonerna har blommat oavbrutet hela sommaren. Hittade billiga plantor för 20kr/st på en handelsträdgård nära mig - tror bestämt jag sparar dom till nästa år också.




Dom står också "tre på rad" - fast tre blomlådor som står på rad utan pallar. Det är på den här sidan - framsidan jag drömmer om en trädgård i grönt, vitt och silver - en dag med mycket energi skall den bli verklighet - just nu finns det bara tre blomlådor på rad med temat!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 21 augusti 2014

DIY - trädgårdsförkläde av recyclad kökshandduk !



Sååå roligt att pyssla igen !

En fördel med regnvädersdagar är att då får jag pyssla igen och genomföra lite idéer jag burit på en tid. På loppis på försommaren hittade jag extrastora kökshanddukar för 20kr/st - sedan har idén om ett trädgårdsförkläde skvalpat runt hela sommaren innan jag kom till skott en regnig augustidag.




Först tvättade jag handduken för att motivet från servetterna skulle fästa bättre. Sedan mätte jag ut var fickorna skulle vara och lackade fast mina motiv enligt instruktionen på decoupageflaskan. Det tar sin lilla tid eftersom motiven måste torka mellan lackningarna och den slutliga fixeringen med strykjärnet som gör att det är lätt att tvätta det.




Sedan vek jag nederdelen dubbel för att få en snygg och stabil kant på fickorna och nålade var jag skulle sy sömmarna. Sedan var det bara att sy sömmarna och sy fast bandet runt midjan. Jag hittade mitt på Blomsterlandet på rulle och tyckte att den lite rivna kanten passade bra in på mitt förkläde.




Jag sparade handdukshängaren på handduken så jag kan hänga upp förklädet  när jag inte använder den.




Jag brukar samla på mig servetter under semestern och tyckte att det här motivet passade bra på ett trädgårdsförkläde.




Monogrammet visar ursprunget !

Jag har utgått från handdukens monogram när jag har designat trädgårdsförklädet - det känns som det är monogrammet som liksom "bär upp" hela skapelsen och visar ursprunget. Med tre stora och djupa fickor får man plats med de viktigaste redskapen när man strosar runt och trädgårderar i sin trädgård.

Så nu är det inte bara de sköna trädgårdsskorna och handskarna som åker på när jag göra mina rundor - nu åker också det sköna och praktiska trädgårdsförklädet på och jag trivs fantastiskt bra i det !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 18 augusti 2014

En undanskymd plats för själen !




En tillåtande plats för både tankar och ogräs !

Jag har ju knappt några träd i min trädgård men bakom växthuset i tomtgränsen bredvid köksträdgården står några höga härliga träd. En del rök ju när vi byggde växthuset så jag är jätteglad för de som står kvar. Här har skapats en undanskymd plats där man kan smyga undan och gömma sig från världen - lövverket silar ljuset och trädets grönska omfamnar när man är trött.




Här har jag också hittat en plats för min ljuskrona som jag tidigare hade i växthuset innan jag skaffade den nya. På en botten av jutesäckar vilar murgrönan och kastar lättjefullt ut sina långa revor. Fast ljusen vågar jag inte tända där i grönskan !




Den gamla avskavda pallen hade jag när jag var liten och på gamla dar har den flyttat in hos mig igen. Jag nänns inte måla om den utan den får ha kvar sina färglager och se lite sliten ut - precis som jag ibland.




En liten undanskymd plats i trädgården där man kan dra sig tillbaka är guld värd. Här är det rejält vildvuxet och alla ogräs är välkomna - en tillåtande plats att filosofera på och vänta in sig själv och sina tankar.

Har du en sådan plats i din trädgård ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 16 augusti 2014

Plantor i gåstadiet och skalperade daggkåpor !



Herre Gud - nu går dom !

Nu blommar Paradisblomstren som jag drev upp från frö i våras. Jag fick ju till slut väldigt många plantor och har pytsat ut dom lite överallt i trädgården. Bäst växer dom i landet runt huset där jag försökt att vattna lite extra i sommar när jag varit hemma.

Det är något visst med plantor man dragit upp själv - dom blir som bebisar man tar hand om som nyfödda små groddar och vattnar och pysslar om och glädjs åt varje litet framsteg tills de till slut lär sig gå själva. Och det är nog gåstadiet plantorna befinner sig i nu - liksom det lilla barnbarnet som nu går själv - det är inte klokt hur fort både små groddar och bebisar utvecklas!




Vemod, överblommat och nyklippt !

Lite vemodigt är det istället att bollkryssen som känns lite höstlig redan hittat till trädgården och att mycket redan är överblommat och nedklippt. Den gamla korgstolen som hängt med 4-5 år har nu gjort sitt i perennarabatten och en loppisstol för 60kr fick flytta in i stället.

Ulleternellen i förgrunden är en av de få växter som står i startgroparna att börja blomma liksom sköldpaddsörten som blommar i vackert rosa tills frosten kommer. Tillsammans med solhattarna, dahlior, kärleksört, Miskantusgräs och liljor håller de liv i perennarabatten under sensommaren och hösten.

I år har jag faktiskt skalperat daggkåpan och nävorna längs med backen och de kommer med nya fina gröna blad. Kanske finns det hopp om ytterligare en blomning - blir annars lika glad över vacker grönska i rabatten nu när så mycket är överblommat!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 13 augusti 2014

Svarta och pärlemorskimrande stockrosor !




I fjol drev jag upp ett gäng stockrosor och planterade ut över hela perennarabatten sedan gick jag otåligt och väntade att dom skulle blomma redan första sommaren. Det gjorde dom inte - trots att det stod på fröpåsen att vid tidig sådd skulle dom blomma redan första året.

Så i våras när jag såg de kraftiga bladrosetterna blev jag jätteglad och såg fram mot årets blomning. Kort tid efteråt hade de flesta drabbats av rosrosten och jag fick klippa bort massor med blad och var ett tag i valet och kvalet om jag skulle ta bort hela växterna. I alla fall fick de gå i blom och blomningen blev helt ok trots rosten.




Jag hann njuta ett kort tag av den svarta Nigran och det var tur att jag fotade den i mitten av juli för nästa gång vi kom hem efter semestern hade den redan blommat över. På de långa, långa stjälkarna fanns endast lite blomning kvar i toppen. Så nu är alla svarta stockrosor nedklippta och ett minne blott liksom så mycket annat i trädgården.




Den här godingen i blandade pärlemorskiftande pastellfärger var ny för mig när jag sådde den förra våren.
Den blommar fortfarande och blir mycket lägre än Nigran. Den heter Aubade och kommer från Impectas frösortiment. Vid ruinen har den klarat sig bättre från rosten än i perennrabatten trots att rosten sprids via luften.




Nu är det snart dags att ta nya fröer och så nya stockrosor om det inte är för sent att så nu för att få blomning till nästa sommar - annars hoppas jag på självsådd för stockrosor vill jag ha i trädgården - med eller utan rosrost!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 9 augusti 2014

Vimplar, kylklampar och coachning av småfåglar!

Den  fina porslinsbuddhan hittade jag på ett loppis/inredningsbutik i Hansjö, Orsa

Vad gör man inte för att överleva i värmen ! 

Äntligen går det att vara i växthuset igen ! Den här heta sommaren har man knappt stuckit in huvudet i växthuset de dagar man varit hemma och nu är det så skönt att den värsta värmen är över.

Visst är det skönt med värme men då skall man vara på en strand någonstans där det fläktar och havsbrisen smeker i håret för hemma i trädgården och framförallt i sovrummet på natten är värmen en riktig plåga.

Riktigt heta nätter har jag desperat slitit fram en kylklamp ur frysen, lindat in i sarongen och lagt i sängen som man använde en värmeflaska förr fast tvärtom nu för att bli lite nerkyld - jätteskönt faktiskt. Vad gör man inte för att överleva i värmen !




Coachar gråsparvar !

Den här fina vimpellinan som passar så bra i växthuset fick jag som en bonus från någon av trädgårdstidningarna. I helt rätt färger dessutom - färger som jag gillar och har i växthuset. Nu håller vimpeln fåglarna borta från växthuset för efter skatorna som gav upp och vidgade sina vyer kom småfåglarna på besök.

Otaliga är de gånger jag coachat en gråsparv som förirrat sig in i växthuset och inte hittat ut och sitter högst upp på muren med den breda luftspalten precis inom dykavstånd.

JAAA, du kan ta dig ut, ropar jag på tryggt avstånd ute på gräsmattan vid de vidöppna dörrarna. Nu är du jättenära, dra in huvudet och vingarna och DYK !!! Du klarar det, JAAA kom igen - du är ju så nära !

Ibland har fågeln faktiskt dykt och jag tror att både jag och fågeln varit lika lättade över utgången.




Nu skall jag och maken äta trerätters i växthuset i kväll för att fira 12 år tillsammans. Vår saga startade med ett fantastiskt möte i sommarnatten för exakt 12 år sedan.
HÄR kan du läsa mer om den galnaste dagen i mitt liv !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 6 augusti 2014

En lysande fångst !



Den här idén såg jag på en trattoria efter kusten på Sardinien. Hela taket var täckt med lampor av fiskeburar i olika storlekar och utföranden. Kul idé som verkligen ligger i tiden - säkert snyggt att göra av upp och nedvända korgar också!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 1 augusti 2014

För tunga att vattna med - men ack så vackra i trädgården !




Tack för kartan !

Redan när jag läste reportaget om Lillstugans Antik i Antik & Auktion tänkte jag att - Yes den antikboden måste jag besöka när vi åker ner till Österlen. Markaryd passerar vi ju och sedan får man väl leta sig fram.

På vägkrogen i Markaryd slog vi oss ner vid det enda bordet i hela restaurangen där någon vänlig själ hade lämnat en karta över Markaryd och där Lillstugan Antik fanns inprickad - som på beställning !




Sedan bar det av långt in i de småländska djupa skogarna på slingriga vägar där vi till slut kom fram till antikboden. Ett mecka om man älskar den franska stilen då innehavaren fyra-fem gånger om året åker till Frankrike på inköpsrundor.




Jag har ju en förkärlek för vattenkannor i zink som jag vet att jag inte är ensam om - och här fanns det massor med zinkvattenkannor till bra pris. Och zinkvattenkannor kan man ju inte få för många av eller hur ?
Även om dom är alldeles för tunga att släpa runt på i trädgården fulla med vatten pryder dom ju alltid sin plats vid någon installation.




Så naturligtvis blev det två stycken vattenkannor som fick följa med hem från det här underbara stället. Maken är inte lika förtjust i dessa vattenkannor som jag - kanske för att de tar upp en del plats i bilen och är otympliga eller också är det bara vi trädgårdsnördar som ser skönheten i dom.




Hit kommer jag att återvända fler gånger och se till att ha gott om tid så man kan strosa runt och verkligen ta in alla prylar - för här fanns mycket fint. Dessutom ligger det en teebod med kaffeservering inte långt bort från antikboden så man kan fylla på med energi samt Gräddhyllans café som mal sitt eget kaffe till kaffeserveringen i den stora mangårdsbyggnaden från 1870 så antikbesöket blev verkligen en helhetsupplevelse.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa