tisdag 30 september 2014

Pelargonerna i växthuset !



Blommande idyll att kliva in i !

Ingen sommar utan pelargoner - den ultimata sommarblomman som är så förknippad med Carl Larsson-idyll, spetsgardiner och hemtrevnad. När mina fick flytta in i växthuset igen efter att den värsta sommarhettan var över började dom blomma som aldrig förr - så just nu är det en fröjd att kliva in i den blommande idyllen i växthuset !

Jag brukar kunna ha dom kvar i växthuset oktober ut om det inte blir för många minusgrader på nätterna. Så medan hösten gör sitt intåg i trädgården och imman lägger sig på växthustaket myser jag i växthuset bland pelargonerna.




Man får sina favoriter med åren - fast Mårbackan står sig fortfarande bra i konkurrensen - en ständig favorit. Den på stora bilden är en stickling som jag tog i början av sommaren.





Rosenpelargonen Appelblossom är en annan favorit som jag har flera av - slutar aldrig förundras över skönheten i de små, små blomknopparna som tillsammans bildar en så vacker blomma !




Änglapelargonen Velvet Duett är en annan favorit som alltid hänger med och som har ett helt annat utseende än Mårbackan och Rosenpelargonen. Gillar färgställningen och de flikiga bladen.




Längst upp till vänster syns en stjärnpelargon - en stickling som inte börjat blomma än. Det är inte många veckor sedan jag tog sticklingen från moderplantan som börjat bli lång och gänglig så den har vuxit till sig bra på fönsterbrädan i växthuset.




Här står sticklingarna på tillväxt och Mårbackan närmast i bild är knoppig och har börjat blomma - lycka kan vara pelargoner på rad som trivs !




Och nu har även klematisen Sommer Sweet Love börjat blomma med sina vackra lilaröda kronblad på stegen i växthuset - en liten försmak av sommaren 2015 !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 24 september 2014

Första frostnatten !




Hann aldrig galoppera ut !

I går morse hade vi första frostnatten, alldeles för tidigt och jag hann aldrig reagera och bära in zinkhinken med hortensian som börjat blomma om och var full i knopp. I vanliga fall brukar jag galoppera ut och rädda in mina skyddslingar även om det är mitt i natten - av någon anledning gick varningssignalerna inte ända fram den här gången.




Åhh, stackars vackra hortensia - du hade ju kunnat blomma vidare i växthuset ett bra tag till - gissa om jag grämer mig !




Det var fler som strök med i första frosten - dahliorna är nu ett minne blott. Bara att klippa ner och gräva upp för vinterförvaringen i förrådet. Känns vemodigt och lite sorgligt - den ihållande värmen hade vaggat in mig i falsk säkerhet på något sätt - hösten kändes långt bort eller också ville jag inte se tecknen.




En liten raring som inte bryr som om frosten eller att hösten knackar på är lejongapet som frösått sig mellan plattorna på framsidan av växthuset. En otrolig överlevare som glatt blommar på och som måste ha kommit från krukan som jag hade förra sommaren.


Jag hade vita och rosa lejongap i fjolårskrukan - ser ut som de här är en korsning!


Hoppas vi slipper frostnätter på länge nu - vill kunna njuta i trädgården ett bra tag till utan att något mer fryser ner.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 22 september 2014

Tänk att så lite kan förändra så mycket !




Vardagsrummet känns annorlunda med lite förnyelse !

I höst förnyar jag vardagsrummet med ny taklampa och kudde (den i zig-zagmönster), flyttar fram ullfilten och helt plötsligt känns vardagsrummet helt annorlunda.

I helgen var det riktigt ruggväder, regnet öste ner och stormen ven runt husknuten - då var det skönt att kura med tända ljus i favoritstakarna och mysa på fårskinnet i soffhörnet - och njuta av en ny lampa i taket.

Tänk att så lite kan göra så mycket !




Taklampan kommer från MIO, heter Hönö och finns i tre olika storlekar. Materialet är ljus bambu och blev en omedelbar förälskelse när jag såg den i katalogen - väl i affären knep jag den sista i mellanstorleken och blev väldigt nöjd!




I sommar har jag fyndat stora glasburkar på loppisar - helst  i såna där loppisar med skylt vid vägen - där burkarna står dammiga i ett hörn och väntar till ett riktigt fyndpris. Så användbara med några dekorativa kvistar från trädgården eller till värmeljus, kakor, stearinljus mm.




Ett annat favoritfynd är mina älsklingsljusstakar som jag aldrig slutar att förundras över. Jag och min vän historikern hittade dom på en antikmarknad i Nora för ett antal år sedan. Sedan dess står dom alltid på vardagsrumsbordet och har en alldeles speciell plats i mitt hjärta.




I den här staken kan man låta ljuset brinna ner helt och hållet och när det bara är en liten, liten stump kvar så gör den snillrika designen att stumpen trillar ner på fatet under och eftersom den har kupad kant ramlar ljuset aldrig utanför. Jag har sett liknande stakar men ingen så genialisk som den här !




Spännande höst !

I höst skall jag leta en "syster" till taklampan i form av en trebent golvlampa i samma stil för helt plötsligt inser jag att åren gått och att det kanske inte är så fräscht med en dammig sidenväxt i vardagsrummet år 2014.

Har nästan lite svårt att ta in att det är över tio år sedan jag och maken flyttade ihop (även om det ibland känns som tjugo)och två hem skulle bli ett. Efter tio år är det dags för lite uppfräschning och fortsätta upprustningen som kom av sig efter köksrenoveringen för sju år sedan.

Känns som det kommer att bli en spännande höst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 18 september 2014

Imponerande planteringar vid Sjöparken i Kumla !



Vackert färgsatta planteringar !

Jag har skrivit om sjöparken i Kumla tidigare som ett riktigt smultronställe och i helgen var jag och maken på utflykt dit igen en härligt solig söndag. Till skillnad mot tidigare badade nu hela anläggningen i blomstrande planteringar och det var en fröjd att gå runt och njuta av allt !




På promenaden runt den konstgjorda sjön såg vi den här vackra planteringen - så snyggt med det mörka bladverket mot orange dahliablomning.




Stora dahliaplanteringar fanns det även på framsidan av växthuset - på båda sidor om stora entrén.




Den här föll jag särskilt för - en pompomdahlia i babyrosa - så skir och vacker !




En måste-ha-blomma att lägga på minnet till våren - i bakgrunden skymtar tagetesängen




Växthuset sett från sjösidan och den entré som var öppen under helgen. Till höger ligger restaurangen "Goda Rum" där vi åt en riktigt läcker lunch med superfräscht salladsbord.




Utanför restaurangen på sjösidan fanns dessa smarta och vackert designade trädgårdssoffor utformade efter kroppen  - här var det många som hängde efter sjöpromenaden !




I den enorma och imponerande köksträdgården stod den här spaden som en symbol för grävandet i jorden.




I varje hörn av köksträdgården fans en liten grönskande vrå där man kunde slå sig ner och filosofera en stund.




Mycket var skördeklart som enorma pumpor och vackra zucciniblommor.




Fåglarna kvittrade glatt och flög från den ena solrosen till den andra i en glädjedans - det här måste vara varje småfågels drömrestaurang - man blev glad bara av att se dom!




Det fanns även andra bevingade vänner som tyckte det här var paradiset på jorden - fjärilarna som kretsade över tagetesängen på framsidan av växthuset. Har aldrig sett så mycket tagetes på ett och samma ställe någonsin !




Anledningen till ängen stavas jordförbättring - ett smart sätt att binda upp kväve från luften !




Tro om dom dragit upp alla plantorna själva i växthuset eller om dom sått fröerna direkt ute i planteringarna ?




Här fanns också en hel del planteringar i vackra terrakottakrukor - en speciell kruksort som ibland finns till försäljning under trädgårdsdagar.




En vacker färg på Svartöga (eller är det någon annan sort?) som jag inte sett tidigare föll jag också för. Dags att uppdatera listan på fröer och knölar till våren och kanske man skulle ha en jordförbättringsäng i trädgården - en liten - i ett gammalt slitet militärt degtråg i köksträdgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 15 september 2014

Magiskt doftande sensommarbukett !



Rosen remonterar och blommar igen !

Visst känner man sig rik när man kan gå runt i trädgården och plocka ihop en riktig maffig sensommarbukett ? Luktärten blommar som aldrig förr och doftar helt underbart i en bukett och rosen Ghita Renaissance remonterar och doftar magiskt !




Jag trodde aldrig rosen skulle klara sig för den hade stora angrepp av något i våras som fullkomligen åt upp allt på rosen - så jag klippte ner den totalt, myllade ner ett hälsokostmedel (har glömt vad det hette) i jorden runt rosen och den kom igen mot alla odds och nu blommar den för andra gången i sommar - det är lycka på riktigt !




Vem är det som väljer vem - egentligen ?

Vasen är ett loppisfynd från Suckarnas gång i Simrishamn - såg den på håll och kände direkt att den skall jag ha ! Visst är det märkligt hur vissa saker bara talar med oss och man har liksom ingen chans att komma undan - kanske är det sakerna som bestämmer sig för oss istället för tvärtom !

Ha det så gott under veckan alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Nu kom jag på vad hälsokostmedlet heter: Shindeles mineraler DS.

lördag 13 september 2014

Höstfint bakom ruinen !




Dags för soffhäng för höstblommorna !

Nu har sommarblommorna gjort sitt i mormors gamla soffa bakom ruinen eller framför kanske man skall säga eftersom det är den här sidan man ser från vägen och när man kommer in genom portalen vid perennarabatten.

Så nu är det dags för höstblommorna att soffa till sig !




Blomning länge, länge !

Dahlian "Creme de Cassis" i zinkhinken har blommat större delen av sommaren eftersom jag drev upp den i kruka redan i våras, sedan flyttade krukan in i zinkhinken och blev kvar där medan systerplantan hamnade i rabatten framför ruinen utan föruppdrivning. Det är nog dahlian i rabatten som ändå är kraftigast och producerar flest blomknoppar just nu.

Dahlior är så tacksamma på hösten och står den i kruka/hink kan man ju ta in den under de första frostnätterna och fortsätta få blomning länge, länge !




Ljungen är ju närmast obligatorisk som höstblomma och finns ju i så många nyanser. Jag valde vitt eftersom jag vill hålla kruksamlingen ljus mot de rostiga små hinkarna.




Just nu ser mormors soffa ut så här men det kan snabbt ändras för rätt som det är får jag mina ryck och möblerar om bland krukorna i trädgården - en väldigt rolig syssla !




Minicyklamen är en annan höstfavorit som trivs bäst i lite kyla och inte på en varm fönsterbräda inomhus.
Jag vattnar min cyklamen med en isbit som långsamt får smälta ner och blir nätterna för kalla längre fram får den flytta in i växthuset.

Idag ser det ut att bli ytterligare en solig, härlig dag i trädgården - hoppas på att ett och annat fönster i växthuset blir putsat i dag och sen skall korsordet i kvällstidningen (som numer är morgontidning) lösas i däckstolen med tillhörande teestund och en liten tupplur skulle inte heller skada - en riktigt skön dag att ladda batterierna på med andra ord !

En riktig skön dag önskar jag dig också !
Kram/Isa


onsdag 10 september 2014

Ett magiskt ögonblick !



Trolsk kväll i dimslöjorna !

Häromkvällen låg dimman tät runt husknuten och på åkrarna, det var en sån där trolsk kväll där man bara väntar på att något underjordiskt skall komma uppkrypande ur marken - istället var det månen som överraskade när jag hastade ut i dimman för att stänga av fontänen vid växthuset.

Den fullkomligt brann som ett eldsklot i den trolska dimman med flera olika sorters sken runt om sig i olika färger - det var verkligen ett magiskt ögonblick. Jag skyndade in efter kameran och chansade att ljusskenen skulle gå genom kameran och blev glatt överraskad när jag tittade på bilderna.

Jag har haft så mycket energi de senaste dagarna och månen och planeterna påverkar ju oss så kanske är det månen jag har att tacka för energiboosten !

Brukar du påverkas när det är fullmåne ? 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa


måndag 8 september 2014

Doften av Sweet Summer Love ända in i oktober!



Snart blommande stege !

I höstas fyndade jag en gammal, sliten trästege som var precis lagom lång för att stå i växthuset. Tanken och drömmen var att plantera ett Blåregn vid dess fötter, men när jag läst och sett hur stort rotsystemet kan bli på ett blåregn och hur mycket arbete det är med att klippa in grenarna sansade jag mig lite. Av en slump planterade jag två st klematis istället - bara för att testa hur det skulle funka.




Kan producera upp till 2000 blommor under en säsong !

I går när jag satt i däckstolen upptäckte jag plötsligt små, små blomknoppar i Sweet Summer Love. Så nu ser jag fram mot när dom spricker upp och börjar blomma. Plantan kanske inte ser mycket ut för världen på bilden men för mig är det bara ren glädje att den tagit sig och fortsätter växa. Egentligen ska man väl klippa ner den till 50cm och ta bort alla knoppar första året så plantan utvecklar rotsystemet istället för att kunna blomma rejält nästa år men det har jag inte hjärta att göra. 

Sweet Summer Love är en småblommig klematis i röd/lila toner som kommer från den polska uppfödaren Marczynski. Den producerar mängder av små stjärnformade blommor i juli och augusti och även enstaka blommor ända in i oktober, dessutom är den doftande.


Den andra klematisen är en Andromeda - en storblommande skönhet i rosa och vitt som blommar i maj, juni och igen med enkla blommor i september. Det kom en blomma på försommaren så kanske har jag tur att den kommer igen nu under september. Andromeda kan bli 8 meter hög så stegen kanske blir inklädd med härlig blommande grönska de närmaste åren - dessutom avlöser de olika klematisarna varandra i blomningen !

Sedan kan jag sitta i däckstolen och dofta på blommorna ända in i oktober !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 6 september 2014

Höstrabattens kärleksmadame och stöttepelare!



Stadig senblommande Madame !

Nu har Sköldpaddsörten kommit igång och blommar - det är skönt att ha någon perenn som står stadigt på hösten också - den här senblommande madamen blommar nu till frosten kommer. Jag hade tre plantor från början som nu har bildat en häckliknande plantering i perennalandet - så till våren får jag nog flytta en planta.

Jag vill ju ha sjok á la Leila på Jansro och ingen häck !




Herbstfreude - en höstlig kärleksvän !

Granne till sköldpaddarna står en annan höstblommande perenn - en älskad sådan den här tiden på året - kärleksörten. Den är vacker hela tiden från det gröna knoppstadiet till den slår ut. Just den här är av sorten "Herbstfreude". Låter lite som höstvän - en liten vän att hålla i handen om hösten - visst låter det härligt (fast det vet jag ju inte om det betyder - egentligen)?




Värkbruten och glad !

Annars har det varit fantastiskt sköna dagar i trädgården den här helgen - vi har nästan hunnit ikapp trädgården med gräsklippning, trimning och ogräsrensning. Jag bara njuter så länge det varar när gräset är nyklippt och kanterna trimmade - hela trädgården får liksom ett lyft då. Dessutom såg jag plötsligt alla ogräs överallt och mycket är nu rensat idag, fast en hel del återstår, men just nu väljer jag att bara se det som är gjort.

Värkbruten hasar jag nu runt och skall snart däcka i däckstolen i växthuset och bara ta det lugnt med ett glas vin efter makens goda grillade kyckling !


Väggvasen är loppisfynd och något jag börjat samla på !

Samlar på UE !

Gillar verkligen 40-och 50-talets vaser och framförallt väggvaserna som blivit en favorit i den gröna sköna färgen. Tror att den på bilden är Upsala Ekeby- fyndade 2 likadana i somras på Suckarnas gång i Simrishamn.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla fina och värmande kommentarer - blir såå glad för varenda en !
Kram/Isa

tisdag 2 september 2014

Min granskande loppisblick kom den inte undan!



Sliten look med rostiga inslag !

På det gamla, slitna trädgårdsbordet i växthuset brukar jag "skylta om" med jämna mellanrum och idag fick jag ett sånt ryck. Det ger mig energi att kombinera ihop olika prylar och växter och skapa en vacker miljö och oftast har jag ett tema klart för mig när jag börjar - det hade jag den här gången också - turkost skulle temat vara.

Det var bara det att turkost inte alls ville vara med - istället blev det en sliten look med rostiga inslag - precis som det brukar bli !




Min loppisblick kom den inte undan !

Hyllan hittade jag på "Suckarnas gång" i Simrishamn i somras där det är loppis och folkfest varje lördag i juli. Det var en otroligt varm julidag när jag pustade fram i gången med vattenflaskan i högsta hugg och solhatten (på bilden) neddragen som skydd för den stekande solen. Hyllan stod dold under en stor korg men min loppisblick kom den inte undan !

Hyllan är sån där kökshylla som dom hade förr med mjöl och socker i glashållare med handtag. Tänkte jag kunde hitta glashållarna separat på olika loppisar men efter att ha sett priserna på några har jag förstått att det inte går att göra ett klipp utan hyllan får bli en prylhylla istället - fast stående istället - just nu i alla fall.




Den vita krukan var väldigt vacker från början men jag kan inte låta bli att tycka att den är vacker nu också - i sitt förfall och slitna uttryck. Viola Hederacea - Australisk Viol har blivit en favorit i sommar - så tålig, så skir och så villig att bre ut sig och ta plats - har flera som blommat hela sommaren och fått vackert "häng".




Korgväskan är ytterligare ett fynd från Suckarnas gång. Skulle kunna tänka mig att plantera något i den också - för 25 kr gör det inget om den blir lite "ful". Just nu huserar några rostiga rosor i den. Vattenkannan i zink är också ett sommarfynd - kan liksom aldrig få nog av vattenkannor - stora som små !

Mina pelargoner har inte blommat så villigt i sommar - kanske kan det bero på att jag knappt var hemma under juli och aldrig kom igång med att ge dom extra näring. Försöker kompensera lite nu så de ska få en extra "skjuts" i blommandet den sista månaden.




De rostiga rosorna (också fyndade under sommaren) är användbara lite här och där. Och de små vaserna från Charlottes webbshop (Trädgårdsflow - en fantastisk inspirerande och vacker blogg) passade precis in i prylhyllan.




Den rostiga skylten kommer från Sofias Bod - den kreativa tjejen som har magi i sina händer och skapar såå vackra saker av återbruksmaterial. Plättar i luften är också en sån där användbar växt - liksom den australiska violen - tacksam, vacker och fyller bra !




Blev riktigt nöjd med bordet - tills nästa gång jag får ett ryck ! Det är skönt att ha åtminstone ett ställe i växthuset där det är ordning och reda och snyggt. För på och runt snickarbänken är det ett ständigt kaos med krukor, jordpåsar och växter på kö - ett tillåtande kaos som det är trevligt att kliva in i och bara fortsätta med något pyssel eller planterande vid snickarbänken.




Andligt inslag !

Ett andligt inslag är också viktigt för mig - madonnan som varit med i flera år får därför alltid vara med på trädgårdsbordet. Hon tillför stillhet och förankring - jag blir alltid lugn i hennes närvaro. Bordet fungerar nog lite som ett altare också !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa