söndag 29 mars 2015

Påskpyntade lökar !



Slår ut lagom till påsk !

Kommer ni ihåg tulpanerna jag köpte med lökarna kvar ? Sist jag visade dom var den 16 mars och dom är fortfarande lika fina och kommer att slå ut lagom till påsk. Har sprutat ner i burken med blomspruta någon gång under den här tiden och sprutade igen idag för några blad har börjar bli lite gula.




Köpte med mig några fjädrar och ägg från Karl Fredriks monter på Örebromässan som också tipsade vid sitt föredrag om att köpa tulpanerna med lökarna kvar och sätta i en stor glasburk.




Fjädrar och ägg !

Tycker om den här varianten på fjädrarna och äggen. Ser inte så påskigt ut. Vet inte varför jag har så svårt för gult - kanske för att det brukar kännas som jag vill plocka bort allt gult direkt på annandag påsk. De här kan ju få sitta lite längre - det gör inget.




Växthuset - ett riktigt må-bra-ställe !

UNDERBART att få gå ut till växthuset en liten stund och pyssla lite. Få känna på stämningen och lugnet. Ett ställe där tiden stannar. Ett ställe som stänger ute alla ljud och filtrerar alla tankar. Mår aldrig så bra som när jag får vara ute i växthuset - så nu ser jag fram mot påsk och att få vara frisk!




Inspiration från förra året !

Tänkte visa några bilder från förra årets mässa (Nordiska Trädgårdar) på samma tema med vårlökar i glasburk. Otroligt vackert med blommande hyacinter eller tulpaner nere i glasburken. Dom har satt ner lökarna med jorden kvar.




Synd att stora glasburkar är så dyra om man skall köpa dom ute i affärerna. Hoppas hitta fler på loppis i sommar.




I år kom jag aldrig iväg till mässan. Fick ligga hemma i soffan och läsa trädgårdstidningar istället. Som tur är kommer det fler år och nya mässor. Så nu slukar jag alla inlägg från årets mässa som ni skriver.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 28 mars 2015

Supergod glutenfri pizza !



Äntligen ett bra recept på pizza !

Hittade ett sånt fantastiskt bra recept på glutenfri pizza som jag gärna vill dela med mig av. Har testat lite olika varianter men inte blivit riktigt nöjd förrän jag testade det här, jättegod pizza med riktigt frasig botten. Enda nackdelen är den långa jästiden - man får planera i tid och kan göra annat under tiden.

Enkel glutenfri pizza

5 g jäst
300 gr kallt vatten
1 tsk salt
200g rismjöl
50 g maizena
70 g majsmjöl
10 g fiberhusk
Rismjöl till utbakning

Gör så här :

1. Lös upp jästen i vattnet. Vispa ner de torra ingredienserna utom fiberhusken och blanda till en slät smet.
2. Tillsätt fiberhusken och blanda den väl direkt ner i degen. Täck bunken med plast och låt degen jäsa 3 timmar.
3. Sätt ugnen på undervärme. 230 grader.
4. Kavla ut degen i rismjöl till 4 tunna pizzor och lägg på bakplåtspapper. Toppa med dina favorittillbehör. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Jag gjorde två stora pizzor istället och tog ut dom efter ca 10 minuter. Olika ugnar har olika temperaturer - så håll koll.

Omvandlingstabell

Fiberhusk 10 g = 1msk
Maizena 55 g = 1 dl
Rismjöl och majsmjöl 60 g = 1 dl
Vatten 100 g = 1 dl

Lycka till !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 26 mars 2015

Makens årliga tulpanchock och trevligt loppisfynd !



Trevligt fynd !

Igår när jag och en väninna som var på tillfälligt besök i staden tittade in på Myrorna efter en lång och trevlig lunch på den Grekiska kolgrillen hittade jag en gammal cykelkorg i väldigt bra skick. Vilket trevligt och gediget material dom tillverkade saker i förr - en helt annan känsla i hantverket än dagens sterila produktion.




I köksträdgården i sommar !

Hemma fick den fyllas med delar av makens årliga tulpanchock. Den ursprungliga buketten hann jag aldrig fota i år men njöt desto mer av i soffhörnet när jag låg utslagen i maginfluensa förra veckan.

Kan se den här trevliga korgen framför mig hängandes i köksträdgården i sommar med doftande kryddor eller pelargoner i.




Långvarig vänskap !

Visst är det fantastiskt med gammal vänskap som bara tar vid där man slutade sist även om det gått ett bra tag. Vi har känt varandra i 50 år och har delat mycket genom årens lopp, både glädjeämnen och livets stormar. Efter besöket på Myrorna tog vi oss genom den kalla blåsten till mysiga och hemtrevliga Märtas café och fortsatte pratstunden medan vinden ven utanför fönstret.




Makens tulpanchock !

Måste ju visa bild på makens tulpanchock från förra året.  50 st dubbla skönheter i en härlig krispig vårfärg. Det är så roligt och uppskattat att bli överraskad med en sån maffig bukett varje vår. Förra året stod den i växthuset och klarade sig jättelänge. I år har jag inte städat ur växthuset än utan väntar på varmare dagar med mer energi.




Kurerar och hoppas !

Här har tulpanerna slagit ut och det är trångt i soppterrinen om utrymmet !

Det här kalla vädret har gjort att jag nu drabbats av en rejäl förkylning och det är osäkert om resan till Nordiska trädgårdar blir av i morgon. Kurerar mig bäst jag kan och ger inte upp i första taget. Men att gå på mässa kräver en del energi så vi får se om mitt kurerande lyckas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 23 mars 2015

Boktips och vinnare !




Trevlig pratstund !

Blev till slut tillräckligt frisk för att kunna gå på trädgårdsmässan här i Örebro under söndagen. Missade en del föreläsningar med Linda Schilén vilket var synd men fick i gengäld träffa trevliga Gunnel Carlsson istället. Eftersom det var mindre med folk under söndagen fick maken och jag en ganska lång pratstund med Gunnel, som stod och sålde sin nya bok, om både Åbergs trädgård i Ystad som Gunnel varmt rekommenderar (och jag med) och sommarsemester på Österlen.




En bok om en lurvig trädgård !

Innan batteriet i kameran dog helt hann jag få en bild på Gunnel framför Karl Fredriks vackra monter.

Jag har en lurvig trädgård. Och jag gillar den. Men ibland så där strax efter midsommar går den överstyr... ja så skriver Gunnel och jag undrar om det är min trädgård hon beskriver - precis så känner jag med min trädgård.

"Min gröna passion" beskriver trädgårdsåret hemma hos Gunnel med vackra bilder av fotografen Pernilla Bergdahl. En bok att bli inspirerad av och som smyger in kunskap i den lättlästa och välskrivna texten. Jag vill bara läsa mer och mer och ser fram mot en eftermiddag i soffan med nästippen över den här boken och en kopp varmt tee inom räckhåll - sämre kan man ha det en blåsig kall marsdag!




Och vinnaren är ...

Nu är tävlingen om biljetter till en annan trädgårdsmässa avgjord och vinnaren blev Britt. Grattis till dig - två biljetter till Nordiska Trädgårdar kommer med mail ! Tack till alla som deltog i utlottningen - det var inspirerande att läsa om vad alla skall odla i sina täppor i sommar!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 21 mars 2015

Ruinspecial !



En ruin blir till !

Har sett att en tysk trädgårdssajt uppmärksammat ruinen så här kommer ett inlägg speciellt med ruinbilder och historik runt ruinbygget.

Runt vår tomt har kalkstenar från Gotland legat dels som en mur på framsidan och dels längs en borttagen häck där perennarabatten med staket numer finns. Vi hade sparat dom i väntan på något lämpligt projekt och ett sådant dök upp en sommar när jag på en resa i Provence besökte Lena och Gösta Linderholms trädgård "Plätten".




Så här såg Lena och Göstas ruin ut och jag blev jätteinspirerad och travade runt där i värmen i Provence och funderade på om vi skulle kunna bygga något liknande med våra stenar som låg i buskaget.




Sagt och gjort - det tog några år innan vi kom till skott på allvar och förstod att vi måste mura upp ruinen för att den inte skulle falla ihop med ett brak en mörk höstnatt så hela kvarteret hoppade i sina sängar. Stenarna var otroligt tunga så det blev makens roll att kånka ut dom från buskaget och lägga ut dom på gräsmattan där jag kunde peka ut vilka stenar som skulle kunna passa - en lite lättare och roligare uppgift.




Som tur var fick vi proffshjälp i form av en släkting med murarförflutet som kunde skapa ruinen som jag ville ha den. Innan dess hade vi grävt ur ca 70 cm och fyllt upp med väggrus och stenmjöl för att skapa en ordentlig botten för ruinen att stå på.




En öppning i ruinen ville jag ju också ha och en stock från mina föräldrars numera sålda sommarställe fick bära upp öppningen. Det är lite nostalgi att bygga in något som påminner om roliga somrar under ens uppväxt och har en historia.




Tack vare ruinens placering i trädgården utnyttjar vi trädgården på ett helt annat sätt än tidigare. Nu sitter man skyddad från vägen och har utsikt mot växthuset och in mot trädgården med en skön mur i ryggen.




Här äter vi ofta middag under somrarna och så är det skönt att bara sjunka ner i en korgstol att vila i under trädgårderandet.




Växthuset står också skyddat bakom ruinen så det knappt syns från vägen under trädgårdssäsongen.




Några år efter ruinbygget grävde vi ur för en rabatt framför ruinen - tanken är att låta klä in ruinen med klättrande rosor.




Vi har kommit en liten, liten bit på väg och förhoppningen inför sommaren 2015 är att klätterrosorna äntligen skall sätta fart - gillar kombinationen hård gotlandssten mot skira rosa rosor, både små och storblommiga.




Från utsatt till favoritställe !

På vintern tillför den struktur till trädgården och jag har väldigt svårt att tänka mig trädgården utan min skyddande ruin. Så lätt det är att förvandla ett utsatt ställe i trädgården till ett favoritställe i stället!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

torsdag 19 mars 2015

Inspirera med sittplatser som trädgårdsterapi !



Sittplatser inredda för trädgårdsterapi !

Det är häftigt vad det här bloggandet leder till. Nu har min sida om sittplatser blivit en artikel i Hem & Inspiration. Samarbetet med Marie Pallhed som skribent har varit jätteroligt och lett till ytterligare en artikel om frösådder med mina bilder i Västerås Tidning. Hoppas du skall bli inspirerad av artiklarna!

Så nu ser jag fram mot att få trädgårdera och strosa runt i trädgården, lyssna på porlande vatten, slå mig ner på en ombonad sittplats med lite vackert pynt runtomkring och njuta av gräs som rasslar i vinden - hmm, verkligen något att längta efter. Det kommer kanske att dröja eftersom det skulle bli bakslag i vädret i helgen med snö och annat elände.

Fast just nu önskar jag mest att hämta mig från en envis maginfluensa eftersom det är trädgårdsmässa här i Örebro i helgen!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 17 mars 2015

Utlottning biljetter till Nordiska Trädgårdar !

Pressbild från Nordiska Trädgårdar 

Vackra och kreativa montrar där man vill ha allt !

Nästa vecka kör den igång igen - mässan man väntat på, Nordiska Trädgårdar i Stockholm. Det är alltid lika roligt att bli inspirerad av utställningsbalkongerna, se skymten av någon trädgårdsprofil, uppleva folkmyllret och sucka åhhh över alla vackra och kreativa montrar där man vill ha allt.

I samarbete med Nordiska Trädgårdar lottar jag ut två biljetter till mässan! Du deltar genom att i din kommentar skriva tre olika ätbara grödor du kommer att odla i din köksträdgård/balkong i sommar.

Utlottningen pågår till söndagen den 22 mars. Vinnaren meddelas måndag den 23 mars och får biljetterna via mail i pdf-format. Du som inte har någon blogg, skriv din mailadress i din kommentar så jag kan nå dig vid ev. vinst.

Lycka till !

Jag kommer att besöka mässan under fredagen den 27 mars - kanske ses vi då!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 16 mars 2015

Med lökarna kvar !




Knoppiga och krispiga !

Tulpanerna jag köpte på Stadsträdgården för en vecka sedan har stått nedgrävda i växthuset men idag fick jag en annan idé och grävde upp dom igen. Dom är fortfarande lika knoppiga och krispiga som när jag köpte dom - kanske tack vare kylan som varit.




Tyckte det var läckert att sätta dom i en stor glasburk i stället med lökarna kvar som en extra dekoration - dessutom lär dom stå sig längre än om jag valt att snitta dom istället.




Kunde inte låta bli att stoppa ner ett litet fågelägg i burken - här är det ju faktiskt bara fantasin som sätter gränser för vad man vill ska synas och vilken känsla man vill förmedla.




Torra kvistar med fjädrar !

Lite tjuvstart på påskpynt känns det som. Stoppade ner några torra kvistar också. Till påsk sätter jag i några läckra små fjädrar i kvistarna, släpper ner några i vasen bland lökarna och påskpyntet är klart för jag tror att tulpanerna står sig ända till påsk - i alla fall om dom får stå kvar i växthuset!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/

PS. Jag sprutade rötterna med blomspruta innan jag satte ner tulpanlökarna i burken. Sen får jag hålla lite koll på dom och ev.  ta upp dom och spruta lite till. Tror det kan bli för mycket om man håller lite vatten i botten men man får prova sig fram ! DS.

torsdag 12 mars 2015

Njuter och rensar !



Helt underbart !

Igår och idag har det verkligen varit ljuvliga dagar med en sol som värmt och lyst upp tillvaron. Jag har passat på både att rensa ogräs, planterat de första vårblommorna och vänt nästippen mot solens strålar i en skön korgstol för att bara njuta.




De små penséerna är ena tåliga små skönheter och det är tur för i morse när jag kom upp var det 6 minusgrader. Dom har nickat lite med sina små huvuden men här håller dom på att räta upp sig igen!




Tyvärr tror jag inte rabattranunkeln är lika tålig för den ser helt utmattad ut och hänger som en slokörad disktrasa. Känns lite surt om  den inte klarat nattens köldknäpp så nu kommer jag att kolla väderprognoserna flitigt framöver.




Börjar med ogräset !

Hoppas hyacinterna är lite tuffare för det hade varit häftigt att se de blomma i en djuplila färg.

I år har jag lovat mig själv att börja med det som jag brukar skjuta upp till sist varje år.  Som att ta bort allt ogräs mellan stenplattorna på baksidan - där började jag redan i går att rensa mellan fogarna. Hade sällskap av en liten surrande nyvaken humla och vårens första dansande fjärilar medan solen värmde ryggen - då är det gött att leva !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 10 mars 2015

Vårutställning i Stadsparken !



En försmak av våren !

Nu har vårutställningen på Stadsträdgården öppnat - ett säkert vårtecken som är populärt att besöka. Längtan efter blommande rabatter är stor nu och här får man en försmak av våren !




Brinnande tulpaner !

Tulpanerna lyser som en brinnande eld mitt i rabatten. Man kan köpa med sig tulpaner och får plocka dom själv i växthuset. Jag valde att ta med löken också - nu står dom i växthuset och väntar på plantering, knoppiga och skira. Får se hur det går. Just den här sorten vet jag inte om den finns till försäljning. Jag köpte lila och dubbla vita - skall bli spännande när de börjar slå ut.




Ljuvliga krokusar. Till hösten måste jag sätta fler !




Vattenfallet på ena väggen porlade stilla och gav en känsla av ro.




Vitt och grönt med lite inslag av gult och mossa kan aldrig bli fel !




Visst var dom här klätterstöden en kreativ idé - lika snygga till högväxta tulpaner som till något som klättrar.




Mossbädd med knorr !

En mossbädd med en pall inom bekvämt räckhåll för vinglaset satte en sista knorr på den här anrättningen. Det såg väldigt inbjudande ut och längtan efter att få börja vårens trädgårderande blev ännu större !

Ha det så gott alla trädgårdvänner !
Kram/Isa

lördag 7 mars 2015

På upptäcksfärd i farmors trädgård !



Kommande trädgårdsfantast ?

Lilla barnbarnet F är på besök och gav sig ut på en upptäcksfärd i farmors trädgård. Jordens kvalité måste kollas i odlingslådorna i köksträdgården inför den kommande säsongen.




Det var inte bara jorden som måste kollas av utan också stenarna - var det någon god smak på dom eller inte, kanske bäst att skippa det där med smaken i alla fall !




Det kanske går att blanda stenen med jorden för att få den bästa kvalitén - testa kan man ju alltid.




Det var attans vad mycket prylar farmor har i trädgården - förresten tro vad det är för växt som gömmer sig där under trädgårdsbordet?




Kvack, kvack på dig Herr Groda vill du ha en kyss ?




Hmmm jag tror jag sätter mig en stund och stirrar ut i luften mellan trädgårdsbestyren - det har jag sett att farmor brukar göra. Det tar på krafterna det här med trädgård och farmors virkade mössa har hamnat lite på sniskan - fast det gör inte så mycket, i trädgården kan man se ut lite hur som helst - precis som farmor !




Det här vet jag inte om farmor brukar göra men det såg så mjukt ut att jag testade att rulla runt lite i gräset - det kanske farmor borde prova !

Farmor ser fram mot nästa gång jag kommer - när det grönskar och blomstrar i trädgården, då ska vi plocka blommor, jordgubbar och kolla jordkvalitén!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa