onsdag 29 april 2015

Bumblebees - den klumpiga, livsviktiga hummande lilla varelsen !




Nyvaken, hungrig och STOR !

Nu förstår jag varför de första hummande humlorna på våren är så stora ! Efter att ha läst delar av boken "Galen i humlor" har jag fått en helt ny syn på humlor i allmänhet och drottningar i synnerhet. Vilka överlevare och kämpar - de stora humlorna är drottningarna som överlevt vintern som är ute och rekogniserar efter ett ställe att bygga på och hon är hungrig efter åtta månaders dvala !

Så viktigt att vi har något riktigt gott att bjuda henne på i våra trädgårdar så hon får en bra start. En mätt humla är bara 40 minuter från svält och måste hela tiden fylla på förrådet.

Visste du att drottningen bara parar sig en enda gång i hela sitt liv och att sädescellerna lagras inom henne och används nästa vår då varje drottning bygger sitt eget humlesamhälle. Hon producerar en kemisk signal som talar om för larverna att de ska utvecklas till arbetare. Nästa tillfälle är det dags för nya drottningar att födas och på så sätt växer samhället fram - så fascinerande !


Småfnissar och skrattar högt !

Boken "Galen i humlor" är skriven av biologiprofessor Dave Goulson på ett väldigt varmt och roligt sätt och jag småfnissar och skrattar högt flera gånger när Dave berättar om sina experiment som vetgirig nioåring. Boken blev en bästsäljare i Storbritannien utan en enda bild på humlor utom på omslaget.

Bumblebee heter den fluffiga, runda humlan på engelska där bumble betyder klumpig. Visst är det ett gulligt namn på den här livsviktiga lilla fumliga varelsen som betyder så mycket för vår egen överlevnad ?




Locka på humlorna !

I Sverige finns det ca 40 olika humlearter. I Storbritannien 26 st. När humlorna blir färre blir skördarna sämre, samtidigt som vi människor blir fler. Humlorna har en viktig uppgift vid pollineringen så vi kan plocka hallon, tomater, jordgubbar, blåbär mm i våra trädgårdar.

Det är viktigt att plantera växter som lockar humlorna till trädgården och som bjuder på livsviktig nektar för deras överlevnad (och vår!).

I min trädgård har jag har mycket solhattar och lavendel och till sommaren satsar jag på kryddväxter och gurkört i köksträdgården som humlorna gillar. Många krokuslökar till en hungrig humledrottning skall också planteras !




Bara befruktade drottningar lever vidare - vilket hårt liv !

I perennarabatten brukar humlorna hänga på den vita kransveronikan som växer strax intill solhattarna. Det är mest på sensommaren de samlas här och går man ut tidigt på morgonen sitter de fortfarande kvar och ser ut att sova. Kanske är det sista stadiet för på hösten dör alla humlor utom de befruktade nya drottningarna. Och på våren börjar kretsloppet om igen med en yrvaken hungrig drottning - vilken fascinerande värld !

Nästa gång jag ser en humla kommer jag att hylla henne för hennes styrka att överleva och mumla Bumblebees för mig själv för att det låter så gulligt - ett nytt mantra !

Tänk på humlan nästa gång du planerar nya växter i din trädgård så hjälps vi åt att göra den här planeten till en lite bättre värld - både för oss själva och för den kämpande klumpiga lilla humlan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. På SVT-play kan man se en 50 minuter lång dokumentär om humledrottningens korta liv. Finns tillgänglig t.o.m. 4 maj DS.

måndag 27 april 2015

Styling av uteplats !



Skapa en digital miljö !

Just nu pågår en stylingtävling av en uteplats hos Jotex. Man plockar in färdiga miljöer och detaljer och skapar en uteplats digitalt - vansinnigt roligt !  Och något som piggar upp en ofrivillig värkdag i soffan!

Om du vill får du gärna rösta på mitt bidrag och varför inte skapa din egen också !

HÄR kan du rösta på mitt bidrag och skapa en egen uteplats !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 25 april 2015

En överlevare blommar och andra är på gång !



Tittar frågande på mig när jag studsar förbi !

Nu trängs penséerna i sina lådor och krukor och sticker upp sina små frågande ansikten och tittar på mig när jag studsar förbi.

Det är underbart att våren nu har kommit på allvar. Idag har jag varit i trädgården hela dagen och mest rensat ogräs och tuktat lavendelplantor - en skön känsla när man är klar. Fast det är jag inte, det finns massor kvar att göra, men snart blir det ju helg igen och vissa land är faktiskt klara och redo för gödning!


Här är det lungört som blommar för fullt i perennarabatten!

Trängsel !

Jag fattar aldrig varför man skall tränga ihop sig mellan kantstenarna när det finns gott om plats i rabatten. I år kommer jag att vara obarmhärtig och rensa hejdlöst. Vissa växter kan man ju flytta - om man får upp rötterna vill säga.




Den gula dubbelblommande tulpanen Monte Carlo är på gång - tacksam att den ville komma tillbaka. Visst är det något löftesrikt över sprängfyllda tulpanknoppar ?




Så här såg den ut förra våren när den blommade för fullt - en riktig favorit !




Spring Green är först ut !

Spring Green är den första tulpanen som blommar hos mig på våren och har nu börjat spricka ut. Sedan har jag tydligen satt en hel del tulpaner i ruinrabatten som jag inte har någon aning om vilken sort det är eller vilken färg de kommer att blomma i - snacka om överraskning (och dåligt minne). Så där går jag och kikar varje dag för att se om den avslöjar lite av sin färg och form i förväg !




Pärlhyacinten blommar lite överallt  och gör mig lika glad var helst den dyker upp !




Vårliljan jag hade i kruka i fjol och stoppade ner i ruinrabatten har börjat blomma och jag hoppas den trivs och sprider sig. Jag satt den på fyra olika ställen och tre har flera knoppar som är på gång.


Saxifragan (tror jag den heter) har övervintrat i zinkhinken i ruinen och började blomma idag - lycka!

Skickligt att gissa rätt på rosen Thérése Bugnet !

Det var flera som gissade rätt på rosen i förra inlägget - visst var det Thérése Bugnet! Det var skickligt att gissa rätt. Nu hoppas jag att plantorna kommer i jorden snart och att häcken växer supersnabbt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 23 april 2015

Kan du gissa rosen ?



Ser fram mot ett vackert träd !

Planterade 3 st silverpäron hösten 2013 och i år känns det som att dom har etablerat sig på allvar. Snart vecklar den här framför växthuset ut sina små silvriga blad och i många finns det även små blommor har jag sett.  Jag ansar mina silverpäron tidigt på våren ( i mars) när trädet fortfarande inte vaknat riktigt för att få en fin form på trädet. Vill ju ha en rund vacker krona som vajar i vinden. Annars är det JAS som gäller såg jag när jag googlade på klippa silverpäron.

Det andra trädet på motsatta sidan måste jag nog flytta in lite för att den nya rosenhäcken ska få plats.
Den kan bli både hög och bred så det är bäst att vara förberedd och flytta på trädet redan nu.



På vägen hem från Lindesberg gjorde vi en avstickare till gårdsbutiken Bohr´s Makeri som har sååå mycket snyggt i sin trädgårdsavdelning. Klart en vacker hink till kryddträdgården fick följa med hem - har ju totalt snöat in på hinkar den här våren !


Både frisk, blomvillig och vacker !

För visst var vi till Plantmarknaden i går och inhandlade rosenplantor till häcken. Det kändes ganska skönt att bara gå direkt till "mina rosor" och langa ner dom i vagnen utan att irra runt bland alla andra rosenplantor och bli förvirrad över det enorma utbudet.

Den här buskrosen har:

Mörkt rosa till rosa blommor som blommar från juni och framåt med stora tätt fyllda blommor.
Medelstark doft.
Funkar i zon 1-6
Blir upp till 2 m hög och 1,5 m bred (under gynnsamma förhållanden!)
Sorten är uppkallad efter en av förädlarens närmaste anhöriga

Det har också sagts om den:

Fin buske
Fint bladverk
Blomvillig
Mycket härdig
Tål regn hyfsat
Fin lite kryddig doft
Bra växtkraft
Skuggtålig frisk vresros


Kan du gissa vilken ros det handlar om ? På Plantmarknaden sa dom att den här rosen var väldigt populär och att många ville ha den i sina trädgårdar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 20 april 2015

Påskliljeäng med vackra kors på Boo kyrkogård!



Älskar stillheten på gamla kyrkogårdar !

I går tog vi en paus i trädgårderandet och åkte på en utflykt efter ett tips från en bloggvän,  Poppys Trädgård - tack snälla för tipset. Vi styrde kosan mot Boo kyrkogård där tusentals påskliljor blommar just nu. En fantastisk mäktig upplevelse. Måste säga att jag älskar att besöka gamla kyrkogårdar och den här blev direkt en kär favorit.




Eget påskliljecafé!

Nästa vecka (alltså den här veckan) är nog den sista veckan påskliljorna blommar trodde en man vi pratade med vid påskliljecafét som ligger strax intill. Så populärt är det att besöka kyrkan den här tiden att dom har öppnat ett eget café så länge påskliljorna blommar (öppet under helger).




Imponerande gravstenar !

Har aldrig sett så höga gravstenar tidigare eller så många vackra kors men så är det ju inte vem som helst som ligger här heller. Namnet Hamilton återkom på alla korsen och stenarna från 1700-talet och framåt. Dessutom är det en Hamilton som låtit bygga kyrkan från början.





Citronfjärilarna dansade runt oss !

Kombinationen med korsen, de höga stenarna, den vackra kyrkan och påskliljeängen skapade en magisk stämning och jag hade kunnat stanna hur länge som helst och strosat runt. Det var så rogivande och stilla. Och min favorit bland fjärilar - citronfjärilen dansade över ängen och följde oss tillbaka till bilen.



Kyrkan var under reparation och låst så vi kunde inte gå in och uppleva stämningen men den var vacker att se på utifrån också.




Just på den här sidan kyrkan samsades påskliljorna med mängder av vitsippor. Så vackert !




Årligt besök i fortsättningen !

Nu har jag fått ett nytt favoritställe att möta våren på. Ett ställe att tanka en dos andlighet på också. Kombinationen är fantastisk.  Du hittar en vägbeskrivning hos Poppys trädgårdsblogg om du bor i närheten och har möjlighet att besöka Boo kyrkogård - du har en magisk upplevelse framför dig - tro mig !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 18 april 2015

En liten bit i taget !



Nästa år - då skall jag tillämpa tipset !

Vilken härlig trädgårdsdag det har varit idag ! Redan när butikerna öppnade kl. 10 på förmiddagen åkte vi och köpte barkmull, kogödsel och P-jord till småttingarna. Armeringsjärn till nästa sänggavel är också inhandlade och skall behandlas.

Egentligen skulle jag vilja göra som Trädgårdsmästare Linda tipsade om vid en föreläsning i fjol på trädgårdsmässan här i stan om genvägar i trädgården. När man klipper ner alla perenner på våren tar man häcksaxen och klipper 5 cm i taget och låter klippet ligga kvar i landet sedan blandar man en säck barkmull med en halv säck kogödsel i skottkärran och öser uppe på klippet - då får man det snyggt i rabatten samtidigt som man jordförbättrar med klippet och gödslar.

Fast jag hade så mycket ogräs i perennrabatten så jag kunde inte tillämpa tipset i år. Jag fick klippa bort de vissna perennerna och rensa istället och snart, snart skall barkmullen med kogödseln på. Jag tar en liten bit i taget i trädgården och till slut blir jag klar - har ingen brådska utan tar det i min egen takt och på mina egna villkor, kroppen får bestämma.




Så idag har jag alternerat mellan att klippa ner allt i köksträdgården, plantera lite plantor och fixa lite ordning i oordningen efter vintern. Bara att det kommer in lite grönt och några blommor gör stor skillnad !





Lite kryddor fick också flytta in i dag. Rosmarin, oregano och timjan. Fast nätterna får nog tillbringas i växthuset än så länge.




Håller mig fortfarande enbart till zinkhinkar och zinkbaljor i köksträdgården. Och den här är så behändig med handtagen. Lagom rostig också !




Mellan varven har jag grävt lite på det nya projektet framför växthuset. En liten gräsruta i taget. Prioriterar där rosenhäcken skall vara och fantiserar om hur det skall se ut. Hittade massor med mask i varje grästuva och blev så lycklig - dom lade jag varsamt tillbaka i jorden !




Avslutar med ett bubblande bad !

Efter makens grillmiddag blir det nog ett varmt bubbelbad för en värkande kropp och en tidig kväll. Det är ju en trädgårdsdag i morgon också !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 16 april 2015

Dumpad på Plantmarknaden !



En njutfull dumpning !

Idag hamnade vi uppe i Lindesbergs Plantmarknad, jag och maken. Eller rättare sagt maken dumpade mig där efter lunchen i någon timme innan vi skulle vidare och det gick ju inte direkt någon nöd på mig om man säger så. Sämre ställen kan man ju bli dumpad på.




Kär på stående fot !

Hela Plantmarknaden höll på att vakna efter vintervilan sedan november - både växter och personal. Här jobbades det i varje hörn för att fylla upp allt med nya växter. Rosenmarknaden är enorm och den tog jag ingen bild på för de mesta rosorna stod fortfarande och väntade på sin tur.

Nu när det var så lite folk passade jag på att rådfråga vilken ros jag skulle kunna ha till min tänkta häck mot ruinen (som jag skrev om i förra inlägget) och ta mig sjutton blev jag inte kär på stående fot.

Nu släpade jag inte hem några rosor just i dag utan agerar som en klok ekonom som väntar till onsdag 22 april när alla som är med i en trädgårdsförening får rabatt och Plantmarknaden har extra öppet och maken har plats i bilen. YES !


Penséehavet var enormt - hur skall man kunna välja ? Fast det gjorde jag ju - till slut !

Jag har rekogniserat !

Så på onsdag kan jag gå raka vägen till "mina rosor" och langa upp så många det går åt till 3,20m som häcken kommer att bli - hoppas bara att dom finns kvar tills dess. Vilken ros jag valt får ni se om en vecka !




Stabil tupp att luta sig mot !

Den här tuppen tyckte jag också om. Dessutom står den kvar där man ställt den. Den har spjut som sticks ner i marken. Hönan jag har här hemma har inga spjut ner i marken och blåser bara omkull. Kanske kan min höna luta sig mot den stabila tuppen och få ett stadigare liv !




Odla kryddor i vackra hinkar !

Ett klipp gjorde jag i alla fall även idag. Dessa små vackra hinkar fyndade jag för 20kr/styck. Skall odla kryddor i dom i köksträdgården i sommar tänkte jag. Och nu när jag kom hem tänker jag, varför köpte jag inte fler ?

Visst har det varit kallt de senaste dagarna ? Både jag, pelargonerna och alla småsådder har huttrat ikapp och trängt ihop oss inne i huset. Nu ser vi fram mot när vi får flytta ut i växthuset igen - allihop!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 14 april 2015

Med sänggavlar fulla av luktärtor !



Nu ska dom på plats !

Igår kunde jag inte hålla mig längre utan rände trädgården runt för att leta svarta armeringsjärn. NU måste jag helt enkelt testa hur det ser ut med sänggavlarna framför växthuset. Vi bytte ju säng i vintras och ställde bara ut sänggavlarna runt växthuset för att se om vi kunde hitta på något roligt med dom i trädgården till våren - och jajamen det kan vi !

Nu får man ha lite livlig fantasi för att se hela bilden. Den andra sänggaveln skall också flyttas ut på andra sidan så det bildas en gång i mitten så man lätt når pardörrarna till växthuset. ALLT gräs innanför och fram till stenplattorna skall grävas bort (frågan är bara vem som skall göra det ?).


Armeringsjärnen går ju att kapa så de får rätt höjd eller också ska sänggaveln
höjas så den får samma höjd som den andra eftersom den är högre.

Oj, vad det ska blomma och dofta !

Sedan grävs det även framför sänggavlarna som skall bli land för luktärter som skall klä in sänggavlarna så det bara dingnar av blomstring. Efter kanten på stenbeläggningen och längs gången till växthuset blir det lavendelhäckar (har massor med lavendel som kan flyttas). Trädet som står där är ett Silverpäron som planterades för drygt 2 år sedan (finns ett på andra sidan också). Tror det blir snyggt med silverpäron och lavendel och dessutom mycket doft från både luktärtorna och lavendeln.




Sen kan man sitta i växthuset med öppna dörrar och bara njuta av porlande vatten från fontänen och den härliga blomdoften !




Nu blir det flyttkarusell !

Innanför sänggavlarna och lavendelhäckarna  kommer det att bli planteringar med mycket sommarblommor som fingerborgsblomma, rosenskära, vallmo, rosa gräs blandat med stäppsalvia, nävor och solhattar. Har massor med fingerborgsblomma som frösått sig och som kan flyttas dit och gräset är sått och har kommit upp. Solhattar har jag i överflöd så dom är det också bara att flytta in och sommarblommorna är det bara att strö ut fröer när jorden är redo.





Nu börjar det bli rum i trädgården !

Från gaveln på plattläggningen och fram till sänggaveln vill jag sätta en häck för att rama in utrymmet och skapa ett eget rum framför växthuset,  på så sätt blir också ruinen ett eget rum. Mellan pilen och ruinplanteringen skall det också grävas upp och planteras en buske. En vipphortensia skall flyttas från perennrabatten - tror den skall trivas bättre här. Då får man ingen insyn från något håll in i ruinen och växthuset ligger också skyddat. Har ju haft lite olika idéer sedan vi byggde växthuset hur det skulle se ut framför växthuset men så här nära till genomförande har jag aldrig varit !

Jaa - nu är det bara att gå ut och sätta spaden i jorden !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 11 april 2015

Ren magi i trädgården !



Underbar trädgårdsdag !

I dag har det verkligen varit en riktig trädgårdsdag. Har njutit i växthuset, skolat om plantor och klippt ner massor med överblommat i perennarabatten,

I hinkarna på växthusgolvet har jag sått persilja och basilika och fler kryddor ska det blir !




Tur att jag ropade in en hel kartong med massor med lerkrukor på auktion för några år sedan för när jag var sjuk klickade jag hem 15 st pelargonsticklingar för att muntra upp mig och häromdagen kom paketet. Så det var bara att kruka in dom !




Medan jag klippte ner allt överblommat i perennarabatten och flyttade ut allt som stod i vägen ...




..... gjorde maken rent staketet med högtryckstvätten med borste. Det är något med män och maskiner. Så fort det är en maskin inblandad ställer maken upp frivilligt i trädgården -  det är ren magi  !

Tack älsklingen för att du alldeles genomblöt förberedde staketet för målning - det kommer att bli sååå BRA! !




Mellan bestyren smet jag in i växthuset och löste lite korsord. Måste ju hämta andan och vila lite mellan varven och fylla på energin med vatten och cashewnötter.




Och lukta på blommorna - det måste man ju också njuta av. Tänk att hyacinterna slog ut till slut - trodde att frosten tog dom för ett tag sedan. Underbart att spatsera förbi och känna doften - inte alls juligt bara vårligt !




Härligt att träffa bloggvänner !

Under fredagen hade jag snabbesök av trevliga Anette med bloggen Rost och Rädisor. Tänk att det känns som man känner varandra direkt när man träffar bloggvänner IRL - helt underbart !

Av Anette fick jag den vackra koppen med fat på armeringsjärn som skall få flytta in i köksträdgården när den har kommit iordning inför säsongen. Här kan både blåmesen och insekter få komma och dricka sig otörstiga! Tack snälla !

Nu blir det en tidig kväll för en värkande kropp -  vid 21.00-tiden ligger jag och möter sömnen med en trädgårdstidning i näven  !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 10 april 2015

Annika inspirerar med utställning på Sofiero !

Pressbild

200 vackra vårkrukor att njuta av !

17 april öppnar utställningen Vår i kruka i Orangeriet på Sofieros slott i Helsingborg som också är premiäröppning för säsongen. Det är trädgårdsinspiratören och fotografen Annika Christensen med bloggen Naturliga Ting som ställer ut 200 vackra vårkrukor med kompositioner som skall ge idéer, inspiration och praktiska tips kring vårlökar och andra tåliga växter som kan odlas i kruka.

Åhh så jag önskar att jag bott närmare för det här är en utställning som jag verkligen hade velat uppleva med alla sinnen!


Pressbild Sofiero slott och slottsträdgård

Finstämda bildvepor !

Annika ställer ut tillsammans med kreatören Cecilia S-Tukiainen som har överfört Annikas vackra bilder på vepor av textil och byggt upp nyskapande rum där de vackra krukorna spelar en central roll. Här kommer det att bubbla av kreativitet - det är jag övertygad om ! Dessutom är jag jättenyfiken på vilken sorts teknik hon har använt när hon skapat de finstämda bildveporna.

Lyckos dig som bor på farbart avstånd till Helsingborg och får njuta av den här fantastiska utställningen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 8 april 2015

Behändig dusch för små älsklingar !



Rörigt i lådan !

I år har jag hittat fantastiskt behändiga duschmunstycke som man helt enkelt skruvar på en pet-flaska. Med en sån blir det enklare att vattna sina små frösådder så det kommer lagomt mycket vatten i taget. Man vill ju inte dränka sina små älsklingar innan dom knappt kommit till världen !

Till mina frösådder använder jag plastaskarna som man får tomater och vindruvor i när man handlar. Återvinning när den är som bäst - dessutom bredsår jag alla mina sådder och sedan när det är dags för omskolning plockar jag bara dom jag vill behålla. Här har jag precis plockat upp småplantor av tomat och omskolat därav att det ser lite rörigt ut i lådan.




Håller i många år !

Duschmunstyckena har jag beställt från Gardeninger och efter några dagar kom ett paket hem i brevlådan. De här kommer jag garanterat att använda i många år.

Och jag vet  - jag sår alldeles för många tomatfrön - i år igen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 6 april 2015

Hyresgäster sökes!


Ett boende med alla bekvämligheter !

Finnes:  Generationsboende i egna holkar i varierande färg och utförande. Holk med bred balkongingång i naturfärgad stil inbjuder speciellt rödhake, sädesärla och flugsnappare. Här får du en fin tillvaro med stort ljusinsläpp.

Växtlighet kommer att breda ut sig precis utanför öppningen i takt med att sommaren framskrider. Antikt fågelbad på fot finns inom bekvämt flaxavstånd liksom en köksträdgårdsrestaurang med allehanda insekter. Kort sagt ett boende med alla bekvämligheter !




För sparvar och mesar kan vi erbjuda det idealiska boendet i den grå holken med beslag runt öppningen. Den går i den traditionella välkända stilen och flyttar du in där vet du vad du får.




Olika sorters landningsplatser !

För den livliga tonåringen som knappt får plats i boet längre kan vi erbjuda separat boende innan det är dags för den slutgiltiga flytten från föräldraboendet. Området är idealiskt att lära sig flyga på då det finns massor med olika sorters landningsplatser i form av odlingslådor, staket, trädgårdsbord och klättertorn.




Varning för mänsklig individ !

Samtliga boenden är inflyttningsklara. Vi vill bara utfärda en varning för att en mänsklig individ kommer att uppehålla sig dagligen i omedelbar närhet till boendet. Den mänskliga varelsen är en nödvändighet för att alla bekvämligheter skall fungera. Samt att det under högsommaren kan vara risk för stark hetta. Vi hoppas dock att detta inte skall vara något hinder för att du skall söka. Alla svar beaktas !

Tja vad tror ni - kommer jag att få några gäster efter den beskrivningen ?
Det hade ju varit lite roligt om någon liten gäst hade flyttat in men tyvärr tror jag nog att holkarna är mest till pynt där de sitter nu !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa