onsdag 30 september 2015

Höstinspiration



En grön och blommande verktygslåda

Till helgen hoppas jag få pyssla med lite installationer i trädgården och göra en tur till skogen för att plocka lite mossa och annat roligt till korgar och kransar. Det skulle bli kanonväder i helgen så chansen är rätt så stor.

Fram till dess bjuder jag på lite bilder från tidigare år. Det här året använde jag en gammal, rostig verktygslåda att göra en höstplantering i.




Åhh jag undrar var den söta lilla, lilla grodan tog vägen. Nu får jag leta i lådorna i växthuset och kanske leta fram verktygslådan under buskaget där den har bott en längre tid.




Verktygslådan fyndade jag hos Sofias Bod när vi åkte hem från en semester för en del år sedan. Därifrån kommer också den lilla taggsen med text som Sofia skapar.




De här gallerkorgarna har varit med mig i många, många år och är alltid så användbara. Dom får noga vara med på ett hörn i årets höstinstallation också!




Prydnadskål vill jag nog inte vara utan i höst heller. Den har så himla läckra färgtoner.




Förra året använde jag mig av mormors gamla soffa till lite höstpynt. Den är tacksam att pynta upp för att hälsa hösten.




Inne eller ute ?

Nää nu måste jag nog ut och leta upp verktygslådan och den lilla grodan och gallerkorgarna och de rostiga gamla burkarna för nu vill jag skapa - hur skall jag kunna hålla mig till helgen ?

Fast den som väntar på något gott heter det ju. Får ge dammsugaren, tvättmaskinen och moppen en chans först så är det fint till helgen inne så jag kan vara ute hela helgen istället !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

måndag 28 september 2015

Nya fynd och frödags

Keramikvas med blommande koriander

Nytt favoritställe 

Jag gillar att fynda små vaser på loppisar och antikbodar. Den här från Alingsås keramik designad av Ulla Winblad någon gång på 60-talet hittade jag på Nysäters Hem & Antik  för 40kr när vi åkte hem från Norge i går. Eftersom det var söndag hade vi ingen större brådska hem och gjorde en avstickare när vi såg skylten vid vägen så nu har jag fått ett nytt favoritställe att fynda på mellan Örebro och Oslo.

Ett charmigt litet hus på två våningar proppad med fina saker. Här kunde man vandra från rum till rum och njuta av allt fint som innehavaren med stor passion hade inrett. När jag fyndade ett halvmånebord till mitt inredningsprojekt förstod jag att här flyttar man inte på en endaste liten pryl utan lov.

Fast när nästa lockande skylt dök upp vid vägkanten fick maken plötsligt väldigt bråttom hem för att se några travlopp på TV. Det finns gränser för hur roligt det är med loppis för någon som är totalt ointresserad och jag var ganska nöjd ändå!




Gamla brickor brukar jag också fynda på loppis. Dom är så himla användbara att ställa småplantor på till våren. Två stycken likadana hittade jag för 20kr för några veckor sedan på vägen till Nora.




Frödags 

Brickorna är bra att bre ut torkade blomknoppar på nu när det är dags att samla fröer till nästa års blomning. Här ligger tagetes och blomman för dagen på tork. De här soliga härliga dagarna som vi har just nu är perfekta att plocka fröer.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 24 september 2015

Vintagefynd och varm rödbetssallad



Njöt på uteservering

Igår var det ett fantastiskt väder här i Örebro med värme och solsken. Så lunchen intogs ute på stan på Ingeborgs uteservering på baksidan i solskenet. Varm rödbetssallad med chevré och rödbetskräm .... mumsfilibaba va gott!

Dessförinnan hade jag slunkit in på S:t Nicolaikyrkan som bjöd in till lunchkonsert med orgelmusik. En stund för eftertanke och reflektion. Det är det viktigt att unna sig mitt i vardagen och livet som pågår. Det är de små guldstunderna som ger extra energi till vardagen.




Eftersom jag håller på med ett inredningsprojekt (berättar mer senare) letade jag mig igenom stans antikaffärer och loppisar. På Röda korsets motsvarighet till Myrorna, Kupan hittade jag den här vintageväskan. Bra skick, fräscht foder och en snygg design gjorde att jag slog till.




Leder Moda - ett vintagemärke ?

Ett klipp för 60kr - vilket fynd ! Känner inte igen märket Leder Moda men antar att det är ett vintagemärke. Hösten är räddad - nu har jag en ny väska till nästan inga pengar alls !

Och till projektet hittade jag ingenting direkt men kanske när jag kommit en bit längre - riktigt roligt är det i alla fall. Känner mig lite som antikletarna i den danska TV-serien Antikduellen när jag scannar av utbudet i de olika butikerna!

Idag öser regnet ner och man har nästan svårt att fatta att det var så fint sommarväder igår där jag svettades runt på stan i alldeles för varm kappa.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 21 september 2015

Älskade luktärter



Blir lycklig av doften

I sommar har jag verkligen njutit av mina luktärter och gör fortfarande. Det är så härligt att ha dom mitt i trädgården och gå förbi dom ofta och känna den fantastiska doften. Det är bara att sticka ner näsan så blir man lycklig!




Luktärten Matacana från Enkla blommor levde verkligen upp till förväntningarna och har blommat överdådigt. Många små ljuvliga buketter har plockats och getts bort eller plockats in i små vaser.




Att gå under ett träd

När Matacanan nästan blommat över har Mammoth Lavender tagit över och sträcker sig nu långt ovanför sänggaveln. Luktärterna blev precis det insynsskydd jag hoppats på och nästa år blir det garanterat en upprepning.

Dessutom rundar man det här hörnet varenda gång man varit i trädgården och skall till växthuset och då får man gå under ett träd - klotpilen som växt på sig enormt i sommar.
Det är redan en häftig känsla. I alla för mig som knappt har några träd att gå under i trädgården.




Hoppas Mammothen blommar till frosten kommer och att jag hunnit tagit ärtskidor innan dess till nästa års blomning.




Jaa - vad vore en trädgårdssommar utan luktärter. Dom här godingarna får nog dyka upp på fler ställen i trädgården nästa sommar !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 19 september 2015

Bukett från trädgården



Krukrosor i buketten

I går blåste det som sjutton här och mina krukrosor ute i trädgården for i backen och en del rosor bröts av. Dessutom är snart hösten här på allvar och rosorna skall snart jordslås så idag klippte jag av en del grenar och satt i en bukett istället. Först tackade jag rosen för all blomning den gett i sommar innan jag satt i sekatören.




Det är kul att gå runt i trädgården för att se vad som skulle kunna platsa i en bukett. En del blommande ogräs fick bidra liksom en övervuxen kaprifol.




Kärleksörten fyller ju också så bra och går in i färgskalan medan det blommande ogräset bryter av med sin gula nyans.




Vasen är ett loppisfynd från Suckarnas gång i Simrishamn i fjol sommar och jag är jätteförtjust i både form och färg. En vas jag använder ofta.




Nu får vasen stå i växthuset där det är kyligt på nätterna så håller sig rosorna länge.





En och annan daggkåpa fick också vara med

Nu hade jag ju tre st krukor med krukrosor så det räcker säkert till en till bukett innan de hamnar i jorden. Vilken rikedom det är att kunna plocka in buketter från trädgården - hittade till och med någon daggkåpa som blommat om som fick vara med.

Kanske blir det också en köpt skördebukett under morgondagen när det är Mickelmäss i Karlslund med antikmarknad. Vilken kombination - passar som hand i handske !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och njut av buketter från trädgården !
Kram/Isa

onsdag 16 september 2015

Mjuka lena vippor och dansande blommor



Full av inspiration

Idag har jag besökt vår fantastiska Stadsträdgård här i Örebro. Första besöket i sommar och kanske det sista också så jag hann precis med planteringarna i full blom och blev helt hänförd.




Föll pladask för planteringarna med färgstarka kryddtagetes, jätteverbena som svävade över alltihop och spetskålen (?) som bröt av. En färgsättning att bli glad av !




Vår stadsträdgårdsmästare är så duktig på att komponera rabatter och det är kul att mötas av det oväntade.




Nu fick jag ännu mer inspiration till att flytta ut linnétagetesen ut i trädgården från köksträdgården. Så läckert med de spretiga axen från gräset som mjukar upp planteringen.




Den här bilden måste ni klicka på och få upp i ännu större format. Här dansar de gula blommorna tillsammans med de mjuka lena vipporna medan kryddtagetesen håller ställningarna och står för fiolerna. Helt magiskt vackert!





Drömmer om vippigt gräs

Nästa år vill jag ha massor med vippigt gräs i rabatterna för oj vad det tillför mycket till helheten. Jätteverbenan som jag sådde i plastlåda och ställde ut i snö och kyla tog sig till slut men kom aldrig ut i rabatterna. Orken tog liksom slut och torkade småplantor hamnade i komposten. Men nästa år kommer en ny chans !





Fastnade för dahliaplantering i gult och orange. Och helt plötsligt kändes lila och rosa toner väldigt tamt. Färgnyanser som jag älskar i trädgården - vad är det som händer? Håller mitt sinne på att transformeras.




Ostyrig kalufs

Visst är pompomdahliorna vackra och den ostyriga kalufsen bredvid kan ju charma vem som helst. Det är spännande det här med trädgård - hur man helt plötsligt blir tilltalad av något man inte velat ha i trädgården tidigare. Kanske är det sensommaren och hösten som gör att jag uppskattar den här färgskalan igen. Ungefär som på våren - med gula tulpaner i rabatten som välkomnar.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 15 september 2015

Bokashitips från Victoria



En stor inspiratör!

Victoria Skoglund är en trädgårdsprofil jag ogärna missar på TV och jag blev så glad när jag såg att man kan hitta hennes klipp på Youtube och hennes blogg. I just det här klippet tipsar hon om Bokashi som ett dundermedel för sjukbenägna rosor och som även hjälper mot rost på stockrosor.


Frisk stockros från i fjol eller nja inte fullt så angripen som i år

Finns hopp !

Det kanske finns hopp för mina stockrosor till nästa år för i år har de varit få som återkommit och varit väldigt drabbade av stockrosrosten. Hade tänkt att byta ut dom mot gråmalvan istället som har liknande växtsätt. Nu kanske det blir både ock i trädgården nästa sommar !

Någon som testat Bokashi ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 13 september 2015

Ljuskronan i växthuset !



Ljuskrona i dagsljus

Visade bilder från växthuset och en tänd ljuskrona i mörker för några inlägg sedan. Nu kommer bilder på ljuskronan i dagsljus. Efter bara ett år i växthuset har den blivit rejält solblekt och antagit en helt annan nyans än som nyinköpt. Med tiden kommer den att bli vackert patinerad.

När jag såg den upphängd på Kompaniet i Orsa under en nyårshelg föll jag pladask. Jag fick hysa in den i min fars garage under vintern och hämta hem den lagom till förra sommaren. Den gick på millimetern in i äldsta sonens bagagelucka efter att vi befriat allt som fanns där och då menar jag allt.




Magen bestämmer

Jag är en känslomänniska och låter magkänslan bestämma mycket i mitt liv. Det är för det mesta också magen som gör mina loppisinköp.  Magen skrek extra högt när jag föll för den här kronan och då kommer man liksom inte undan.




Satt sin prägel

Tycker den är lite fransk i sin design. Sen är den såpass stor att den kräver sitt utrymme och med 4 meter till nock fanns det ju plats i växthuset.

Vimplarna som hänger vid varje pardörr håller småfåglarna borta när de fladdrar i vinden och vissa har samma nyans som ljuskronan. Så ljuskronan har satt sin prägel på hela växthuset då det är en färg jag gillar skarpt och gärna adderar på småsaker.




Hoppas på brittsommar

Färgtonen går igen i krukor, ljuslykta och bricka även om dom flyttat ut i trädgården under sommaren. Och snart får man plocka in allt igen fast det vill jag helst inte tänka på utan önskar en riktig brittsommar hela september och oktober. Det förtjänar vi efter en regnig juli!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 10 september 2015

Slöjsiljan - en ny bekantskap!



Vacker i olika stadier

Nu blommar en ny favorit i trädgården - Slöjsiljan. Fröerna kommer från Enkla blommors vackra sortiment och den här skönheten visar sig i så många olika stadier. Hon blommar i augusti - september och är en välkommen sensommarväxt som också är omtyckt av fjärilar och bin.




Högväxt dam

Hon är en högväxt dam som kan bli upp till 1.5 m vilket jag inte riktigt hade räknat med. Så till nästa år vet jag var jag inte skall så henne. Längst bak i en rabatt blir hon helt perfekt. Nu slåss hon med silverpäronets grenar framför växthuset i rabatten som påbörjades i våras.




Älskar det där skira i olika blomningsstadier för att slutligen blomma ut för fullt.




Underbart kanske är kort men jag testar henne gärna inomhus (eller i växthuset) i höga vaser.




Ovanlig form

Glasflaskorna/vaserna hittade jag på loppiset i Hansjö och tyckte om den ovanliga formen och den fina gröna nyansen. Slöjsiljan får gärna återkomma hos mig nästa år så i höst blir det till att ta fröer (om det går) annars får jag beställa nya hos Enkla blommor och få hem en vacker förpackning att njuta av i dubbel bemärkelse !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Måste visa en till bild på henne i knoppstadiet - helt oemotståndlig eller hur ? DS.

tisdag 8 september 2015

I skuggornas sken !



Magisk stämning

Så fort det blir mörkt på kvällarna nu och vinden har blivit kyligare. Hösten är på intåg och man vill boa in sig med filtar och tända ljus. Den här tiden är det så mysigt att tända upp växthuset med massor med levande ljus. Det blir nästan en magisk stämning i skuggornas sken.




Den stora ljuskronan är lite besvärlig att tända - det krävs en lång person som når med tändaren och är träffsäker med veken. Som tur är passar både maken och yngsta sonen in på beskrivningen.




Om du klickar på bilden får du upp den i större format. Hoppas den förmedlar lite av stämningen i ett upplyst växthus !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 6 september 2015

Dalahelg med loppis !



Det vackra huset lever igen !

Under helgen har vi besökt mina hemtrakter - Orsa i Dalarna. Det hade anordnas mathelg som tema runt Siljan och saluhall, gårdsbutiker och loppisar hade extra öppet under helgen. Det var mycket folk i rörelse och många kända ansikten från förr dök upp till min stora glädje. Så trevligt att träffa gamla vänner som man inte sett på länge !

Ett favoritställe som hade öppet var loppiset i Hansjö som är ett helt fantastiskt ställe. Huset som det är inrymt i byggdes 1895 och den sista butiken stängde i början av 1940-talet. Sedan har huset stått där tillbommat och vi som hade sommarhus i Hornberga svängde precis vid husknuten i många år och undrade hur det såg ut inomhus.




Nu har detta fantastiska hus fått liv igen sedan några år tillbaka och här kan man hitta roliga vackra loppisfynd tillsammans med nytillverkat i gammal stil.




Den gamla vackra butiksinredning finns kvar och det är verkligen som att kliva in i en butik i slutet av 1800-talet. Så mycket roliga saker så man blir alldeles knollrig !




Innehavaren är också mycket duktig på att skapa små installationer runt om i trädgården som man kan gå omkring och bli inspirerad av.




Häftigt med fönstret som ser ut som det svävar omgiven av vackra spetsgardiner.




En sliten låda på en laduvägg med tavla på dalkulla, hästskolycka och en murgröna i en kruka - enkelt och vackert.




Höstinstallation på ett trädgårdsbord med gammal kaffekanna. Kolla pipen så vackert formad och handtaget. Sånt här går jag igång på !




Klart man kan sätta en zornkulla på väggen.




Lite sommarblommor i en sliten trälåda tillsammans med en zinktratt - mer behövs inte för att skapa stämning.


Man kan aldrig få för många !

Den här snygga vattenkannan fick följa med hem under mottot man kan aldrig få för många vattenkannor. Och lite annat smått och gott som dyker upp senare.

Vill du se fler bilder från detta unika loppis och byggnad - klicka HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla kommentarer i förra inlägget om tagetes. En blomma som engagerar !
Kram/Isa