lördag 30 januari 2016

En egen lavendellund



Smaka på ordet Lavendellund

En egen lavendellund - visst låter det helt fantastiskt, bara att uttala ordet gör en lycklig. En doftande lund av lavendel med en sittplats där man kan sjunka ner mellan trädgårdsbestyren och hämta kraft - japp en sån vill jag ha i trädgården. Inspirationen hittade jag i Allas nya trädgårdskalender - en magiskt inspirerande bok med en härlig ton och fantastiska bilder.




Svängd gång

Jag började ju på en plantering framför växthuset i fjol sommar och planterade 5 st lavendel som var början på en lavendelhäck. Bilden jag hade då var en rak gång fram till växthuset och lavendelhäckar på båda sidor. Efter ny inspiration om en lavendellund blir det en svängd gång i stället så de 4 st kullerstenarna (närmast i bild) som var början på gången får nu en ny riktning med massor av lavendel på båda sidor.




Jag tänker mig lavendelplantor som hänger in över den svängda gången (även om den här är rak). Så när man går så frigör man doften med fötterna - mmmm !




Jag vill nog ha en grusgång eftersom det är så snyggt med lavendel och grus med en liten stig in till en sittplats mitt i lavendellunden.





Sänggavlar med vällande rosor

Här syns rosenhäcken som jag anlade sommaren 2015 och bakom den skall lunden planteras. Tänker mig att det blir ett fantastiskt avskilt ställe att sjunka ner i en korgstol och dra i sig doften både från rosorna och lavendeln. Tänker mig också att flytta fram sänggavlarna som avdelare på varje sida om den svängda gången fram till växthuset mittemot pardörrarna. Där skall ytterligare rosor planteras som skall välla genom gavlarna.




Även soluret får en plats

Här syns platsen framför växthuset från andra hållet. Soluret som skymtar i bild tror jag kommer att passa in bland lavendeln och med rosorna som fond. Den fyndade jag på antikmarknaden i Åmmeberg sommaren 2014 och visste att någonstans kommer den att passa in.






Jag är sugen på att börja NU

Här syns hela området från framsidan även om det är en väldigt mörk bild. Mitt framför pardörrarna kommer den svängda gången (sväng åt höger) och hela området till vänster fylls med lavendel. Det blir lavendel till höger också men inte lika många. Det är tur att den frösår sig i trädgården och att jag har ett gäng fullstora som behöver flyttas.




På vår uteplats på baksidan av huset har vi också planteringar med lavendel som frösår sig som ogräs. Fattar inte hur dom kan trivas mellan plattorna !




Silverpäronet passar också in i lavendellunden med sina hängande grenar och som Nordens olivträd. Lavendeln ser ju inte så rolig ut på hösten och inte tidigt på våren heller men det är väl smällar man får ta - den ger ju igen med råge när den blommar som mest istället.




Nu drömmer jag och planerar vidare

Nu känns det bra att det blir en lavendellund framför växthuset för jag har funderat vad jag skulle plantera på den ytan för i somras hade jag ettåringar på den lilla öppna yta som vi grävt bort grässvålen från som nästan kvävde lavendeln. Dom blev liksom för höga och växte lite för bra. Japp - lavendel, silverpäron och rosor får det bli, med en sittplats och det patinerade soluret !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 28 januari 2016

Den älskade stäppsalvian



Återkommer till ofta

Stäppsalvia är en växt som jag gärna återkommer till i mina inlägg - tycker den är så otroligt användbar och lyser upp vilken rabatt som helst. Ett socialt geni kallade jag den i ett inlägg - den blir kompis med alla. Här samsas den med daggkåpa, nävor och kransveronica i perennarabatten.




På håll framträder den ännu mer - allra helst om den är omgiven av daggkåpor eller gråbladiga växter som ulleternell.




Spretiga och höga

Ett år drog jag upp egna plantor som blommade redan första sommaren. Fast året efter blev de väldigt höga och spretiga. Dom har nu flyttat runt och jag tror att jag planterade dom i landet runt huset i höstas - det blir en överraskning till våren var dom dyker upp. De på bilden är planterade 2009 när rabatten blev klar efter långa staketet och dom kommer garanterat att få behålla sina platser.




Stäppsalvia i grupper tillsammans med rosor kan ju få vem som helst i extas. Bild tagen hos Trädgårdsföreningen i Göteborg. Ursäkta dålig bildkvalité!





Det går ju inte att göra ett inlägg om stäppsalvia och inte ta med Leilas fantastiska rabatt på Österlen. Så välkomponerad att man får rysningar.




5-9 st av varje sort har hon planterat i böljande sjok som behagligt lutar sig mot varandra.




Förutom stäppsalvia i olika nyanser rymde rabatten även kärleksört, japansk malört, stenkyndel, lammöron och olika sorters gräs.




Finns mer att se

Vill du se fler inlägg från den här fantastiska trädgården som nu är såld och inte öppen för allmänheten så kan du se mer via länkarna :

http://isastradgard.blogspot.se/2012/07/inspiration-fran-jansro.html

http://isastradgard.blogspot.se/2013/10/aterbesok-hos-leilas-jansro.html

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 26 januari 2016

Rostiga detaljer i trädgården



Gifter sig bra med grönt

Älskar rostiga detaljer i trädgården och under årens lopp har jag dragit hem en hel del rostiga ting från loppisar som nu pryder trädgården lite överallt. Tycker det rostiga gifter sig så bra med det gröna. Den rostiga hängande fågeln hänger i en loppisfyndad gammal lampskärm i  portalen i perennarabatten.




Användbara fåglar

Lampskärmen var inte rostig när jag hittade den på ett av mina favoritloppisar på Österlen men det var ju snabbt åtgärdat när den hängt ute ett tag. Fåglarna hittade jag i en butik någonstans och tänkte att dom såg användbara ut.




 Rostigt hopplock

S-krokarna som skärmen hänger i hittade jag också på ett loppis - ute i en bod bland annat bråte och de långa krokarna som också är rostiga i rätt dimension för de små hålen på skärmen hittade jag hos Tant Grön tror jag. Så efter lite hopplock kom den på plats i den rostiga portalen av armeringsmatta.




Rostiga zinkhinkar hittade jag i skogen och släpade hem. I alla fall de som var någorlunda hela. Så användbara. Och billiga. Vackra med hängande lobelia i !




Den lilla fairyn Hannah var inte heller rostig från början utan grön när hon kom men den här förtjusande lilla damen blir bara vackrare med åren där hon sitter i ruinöppningen och håller uppsikt över trädgården.




Bevingad gris på beställning

Den lilla bevingade grisen vann direkt mitt hjärta där den stod på marken lite undanskymd nedanför ett bord på en antikmarknad i Rättvik under en semesterresa. Utställaren hade precis bestämt sig för att sälja den när jag gick förbi - som på beställning.

Rostiga burkar kan man aldrig få för många av att plantera kryddor i.




Rostiga underreden till symaskinsbord och rostiga spadar får gärna pryda min trädgård.




Liksom rostiga små vattenkannor och blad. Tror förresten att det blir en repris till sommaren på denna kombo av sommarblommor i en trälåda även om inte lådan håller så länge. Det finns ju nya på loppis.




Rostiga handtag på lådorna i köksträdgården tillför både charm och själ.




Det rostiga lyser upp den enkla väggljusstaken som också är fyndad på loppis för en liten slant.




Åldras vackert med lite rost

Det mesta blir ju rostigt med tiden när det står ute året om. Mjölkkrukan har åldrats vackert med sina rostiga slingor.

Skulle kunna fortsätta hur länge som helst på det rostiga temat så jag får nog anledning att återkomma med fler inlägg framöver för hos mig kommer rostiga ting alltid att ha en särskild plats i mitt trädgårdshjärta.

Gillar du rost i trädgården ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 24 januari 2016

Före- och efterbilder från köksträdgården



Den ville bli

FÖRE. Det var ingen självklarhet att det skulle bli en köksträdgård bredvid växthuset utan som mycket annat i trädgården var det något som växte fram och ville bli. Här har vi haft en tvättvinda som nu fick flytta på sig. Dessutom var det ett område som var ganska sankt på våren. Nu när jag tittar på bilden har jag nästan svårt att förstå att för mindre än fyra år sedan så såg det ut så här.




"Militära degtråg"

När jag av en tillfällighet hittade dessa lådor på Blocket en riktig kall vinterdag så började köksträdgården ta form i fantasin och började sin resa. Dom utannonserades som "militära degtråg" lämpliga att odla i och en etikett från det militära satt faktiskt kvar på ett handtag. Klart jag nappade.
Jag fick sex st med mig hem och sedan ringde ägaren och undrade om jag ville ha en till - så klart jag ville.




FÖRE. Tidigare hade vi bara haft den gröna trädgårdsgruppen (blocketfynd naturligtvis) på den sidan samt några pallkragar som nu fick flytta på sig.




I maj 2012 hade jag mätt ut med långa blompinnar hur jag ville ha min köksträdgård och grävandet började.




I små fyrkanter grävdes grästuvorna bort. Den sista hemmavarande sonen med kompis fick rycka in och hjälpa till. Det blev många lass till tippen med tuvor. När vi hade studentfest i trädgården såg köksträdgården ut som en byggarbetsplats.




EFTER. Sedan gick det fort. Vi la markduk över ytan och grusade upp och sedan kom degtrågen på plats. Tegel hade vi över sedan växthusbygget så de fick bli en kant runtom. Flera har gått sönder sedan dess och måste bytas ut.




På både sidor om skifferplattorna hade jag planterat lavendel men de dog eftersom det var för blött för rötterna på våren. Så min dröm om böljande lavendelhäckar fick jag ge upp - i alla fall just här. Bara någon meter närmare växthuset är det torrare och där trivs lavendeln.


Kryddtagetesen i zinkbaljan på trädgårdsbordet är nyplanterad.
Spana gärna in hur den växer på kommande bilder!


Möblerar med zink

Det var jättekul att fylla lådor och baljor och "möblera" köksträdgården. Eftersom jag inte är någon odlare i första hand så är det estetiska viktigare än själva odlandet. Bestämde mig för att bara ha zink i baljor och hinkar i köksträdgården. Jordgubbsplantor och annat från pallkragarna flyttades över till degtråg och baljor.




Kastanjestaket

Även om jag hade kommit långt i förverkligandet av min köksträdgård så drömde jag om ett kastanjestaket runt om och tänk som genom ett trollslag blev det verklighet när Hèlena med bloggen "Bland rosor och bladlöss" hade ett staket över. Det blev ett besök till Stockholm och ett jättetrevligt besök hos Hélena och hennes familj. Tack snälla du !




Staketet låg på rulle och var enkelt att sätta upp. När staketet var på plats var jag jättenöjd och nu var det bara att njuta av första sommaren med köksträdgård.




Redan den sommaren prunkade det i lådorna - mest av kryddtagetes som var väldigt tacksam att dra upp från frö och plantera ut.




Sedan den sommaren har jag alltid haft kryddtagetes i köksträdgården även om jag aldrig haft den så rikligt som den första sommaren.




Den gröna trädgårdsgruppen fick behålla sin ursprungliga plats och runt om trädgårdsbordet fanns nu plats för både vattenkannor, växter och pynt.



"Inredde" först

Fast så mycket odlande av grönsaker i degtrågen blev det inte den sommaren. Jag började väldigt blygsamt och fokuserade på att "inreda" min köksträdgård istället.




Här skall sås kryddtagetes till våren

Med åren har det blivit lite mer grönsaker som tomater, bönor, sallad, lök och kryddor - till sommaren skall den bli den där potager jag drömmer om så mängder av kryddtagetes skall sås och får flytta in igen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 22 januari 2016

Lavendelhäckar och glädjedans



Lurar under snön

Nu ligger lavendelhäcken på framsidan under ett tryggt lager med snö som skyddar från kylan. I våras grävde jag bort en bit av gräsmattan närmast häcken och den bredde ut sig ännu mer när den fick mer utrymme. I vår kanske den får rejält med gödsel också för att må riktigt bra.




Trots att den växer i norrläge så har den överlevt under många år och trivs. Kanske beror det på att den växer vid en mur mot gatan som kantväxt och att rötterna skyddas av muren.




Den här bilden har ni sett tidigare men då har det varit Blomman för dagen som har varit frontfigur. I bakgrunden breder lavendelhäcken ut sig.




Älskar nyansen på lavendeln och att ströva förbi och bara njuta av doften som strömmar mot en. Lavendeln frösår sig gärna hos mig så på våren går jag runt och gräver upp småplantor och flyttar runt till ställen jag vill ha dom.




Vid en av ingångarna till köksträdgården har jag planterat lavendel som jag dragit upp från frö. När man går in i köksträdgården frigörs massor med doft när fötterna drar genom plantorna.




En del plantor hamnar i zinkbaljor i köksträdgården och överlever i baljan år efter år.




Nu hoppas jag att lavendeln  som jag planterat framför växthuset och som skall få fler kompisar i vår kommer att växa till sig och bli precis som lavendelhäcken på framsidan.




Dansar mig till glädje

Jag brukar plocka lavendel och ha en bukett vid sängen som lugnar och gör att man sover bättre. Den här veckan hade jag behövt massor med lavendel att sticka ner näsan i för att fylla på lugn och rohormonet med råge.

Resan med den besvärliga människan som var utsänd att träna på fortsätter och jag övar och övar. Universum har verkligen gett mig en lektion i att välja att agera istället för att reagera. En positiv del i det är att jag rör mig mer eftersom jag måste få frustrationen ur kroppen. Ilska är en bra känsla att kanalisera och omvandla till energi att använda sig av. Så nu skall jag sätta på musik och städa mitt hemmakontor och dansa mig till glädje !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa