onsdag 29 juni 2016

Blommande soffa och nässelvatten



Hinner växa mycket under en vecka

Sticker emellan med några inlägg från min egen trädgård innan vi beger oss till Provence igen. Det är inte klokt vad det hinner växa mycket när man är borta en vecka. Sommarblommorna i mormors soffa levererar verkligen den här sommaren.




"Snabbnässelvatten"

Dom har fått rikligt med nässelvatten i sommar. Fast jag har ju inte tålamod att vänta i 7 dagar eller vad det är och sedan hålla på och spä något illaluktande. Jag klipper ner lite nässlor i en hink med vatten och sedan får det stå till dan efter och så vattnar jag med vattnet. Ibland fyller jag på och så får det stå ytterligare en eller två dagar.

Såg att Anette med bloggen Rost och rädisor boostade sina tomatplantor i ett nässelvatten som fått stå en dag så då gjorde jag likadant med alla mina plantor och sedan har jag fortsatt.




Lyckliga fjärilar

Har låtit nässelplantor stå kvar i rabatten lite överallt i år. Dels använder jag dom till nässelvattnet och dels inbillar jag mig att nässelfjärilarna blir lyckliga. Har aldrig haft så många nässelfjärilar i trädgården som i år. Helt underbart att se dom fladdra omkring!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 28 juni 2016

Inspiration från Provence - del 1. Prärie och lavendel

Lilla F kollar in vattnet som strilar ner i brunnen

Borta bra men hemma bäst

Har aldrig uppskattat ett svalt sommarregn hemma i Sverige så mycket som efter en riktigt het sommarvecka i Provence. Ibland visade temperaturen över 35 grader i skuggan. Då var det skönt att det fanns vattenfontäner lite varstans att svalka sig med som här i Botaniska trädgården i närheten av Grasse.




En lavendellund

Det är precis så här jag vill ha det framför växthuset. Lavendellund tillsammans med Nordens olivträd, silverpäron istället för äkta olivträd som på bilden.

I Provence är lavendeln gigantisk. Vilket kanske inte framgår av bilden. Själva bladverket är bara som en liten grå kulle medan lavendelstråna är enormt långa och vajande. Och väldoftande.




På parfymfabriken där vi var innan Botaniska menade guiden att lavendel skall växa på 500m höjd för att vara äkta. Allt annat var "fejklavendel" - i alla fall i doftbranschen !




På Botaniska fick jag äntligen se lavendelfält. I den här delen av Provence i närheten av Nice är dom inte så vanliga som i området runt Avignon där jag reste för ca 10 år sedan på en fantastisk Lavendelresa.




Botaniska bjöd förutom på lavendelfält också på en väldigt vacker prärie.




Mitt i prärien hade man slagit en slingrande stig genom hela härligheten så man kunde uppleva prärien på närmare håll.




Gurkört var en av växterna som bidrog till präriens skönhet.




Alla färgnyanser som den här oranga vallmon behövs för att skapa helheten.




Det fanns färdiga präriefröpåsar att köpa i receptionen men det glömde jag tyvärr bort i den stekande värmen. En påse för 10 EURO räckte till 7 kvm vilket kanske är perfekt storlek för en prärie i en vanlig villaträdgård.




Älskar dofterna, smakerna och stämningen i Provence. Fjärilarna är enorma och fladdrar gärna över lavendel- och rosmarinhäckarna.




Ja - här växer rosmarinen som häck. Det var bara att gå ut och klippa av små buketter som smaksättare till middagsmaten.




Sakta och inte för fort

Efter de dagliga utflykterna var det superskönt att omfamnas av det uppfriskande vattnet i poolen på eftermiddagarna. Det var lätt att anamma det provensalska ordspråket i vår lilla lugna bergsby en bit norr om Nice: "Sakta på förmiddagen, och inte för fort på eftermiddagen". Fast det måste fransmännen totalt ha förträngt i trafiken - för de körde som galningar på de smala slingrande vägarna!

Nu gäller det att hålla kvar semesterfeelingen i sinnet när jag går in på sista jobbveckan innan den "riktiga" semestern startar och njuta av tanken på de härliga dagarna i Provence.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 26 juni 2016

Klöverinspiration á la Sofiero



Salongen

Sofiero firar 150 år av kunglig tradition och grönskande nyfikenhet i år.  I orangeriet hyllas anläggningen med en utställning i överdåd med avstamp i 1800-talssalongen med medaljongtapeten på väggen, palmer i förmaket och den lyxiga schäslongen i centrum.

Här ser vi den fantastiska mattan på golvet - skapad enbart av två olika sorters klöver som kontrasterar och lyfter fram varandra.




Medaljongtapeten på väggen i form av olika sorters växter som vävts ihop med konstnärlig hand av trädgårdsdesigner Sara Bratt.




"Medaljongtapeten" på nära håll. 1800-talets stilideal är draget till sin spets i den här fantastiska utställningen och lika aktuell i dag som för 150 år sedan.




Palmer och starka färger som orange i planteringen till vänster medan "klövermattan" ses till höger. Palmerna har blivit moderna igen och ses både i inredningsreportage anno 1866 som 2016.




Inspirerande matta

"Klövermattan" var väldigt inspirerande - kan tänka mig att man kan plantera de olika sorterna klöver i samma sorts krukor i olika storlekar och blanda dom hej vilt på olika höjder för att skapa dynamik. Eller sätta några stycken i en låda så har man en egen "klövermatta".  Får bli ett lagomt stort semesterprojekt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner  - i nästa inlägg blir det inspiration från Provence. Har nyss landat i ett uppfriskande svenskt sommarregn efter en riktigt het semestervecka!
Kram/Isa

torsdag 23 juni 2016

Stjärnögat har börjat blomma



Har "gödslat" med plantor

Nu har Stjärnöga som jag dragit upp från frö börjat blomma. Det var (och är) spännande att se vilken färg varje knopp skulle utveckla. Hittills har det mest blivit vita blommor som är ljust lila på utsidan. Det var roligt att kunna "gödsla" med plantorna när man drivit upp så många själv.




Vackert lila öga

Den här damen har ett så vackert "öga" som skimrar i lila. Hon vill ha rymlig kruka med bra jord och gödning och trivs i lätt skugga till full sol. Då blommar hon ända till frosten tar henne. Klipper man bort hela stängeln när blommorna blommat över så skjuter hon snart nya knoppar.




Vissa plantor blev lite gängliga och spretiga men hon har ju hela sommaren på sig att växa till sig och bre ut sig.




På gång

Plantorna i olivkrukan vid växthuset blev i alla fall kompakta och breda. De var de första plantorna jag satt ut så dom fick lite försprång. I bakgrunden är kryddtagetesen på gång i Leksandsburken där några blommor redan visat sig. Det är så roligt när det man dragit upp själv börjar blomma !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 20 juni 2016

Trädgårdsrundorna i NV Skåne - del 4. Kungens gamla verktygsbod och krukor att bli kär i



Charmig bod med vasstak

Inne på Sofiero fanns en charmig växtbutik med en hel del vill-ha-krukor som var inrymt i kungens gamla verktygsbod med vasstak. Nu blev det ingen kruka den här gången eftersom jag inte ville släpa på tåget med flera byten - annars brukar det inte hindra mig, så det var en ovanlig tanke.




Här fanns många intressanta växter och kommer jag hit igen så kommer jag att botanisera runt - det är då ett som är säkert.




En annan härlig butik som vi också besökte under Helsingborgsresan var Linnéaträdgården med butik Linnéa. Här åt vi en väldigt god och fräsch lunch. Gråmalvan på bilden lockade eftersom jag inte har någon perenn malva i trädgården - det har jag fortfarande inte.


Blev kär igen - i de här slitna krukorna. Så vackra, så vackra.





Fanns i olika storlekar och i olika utföranden. Åkte upp på första plats på önskelistan.




Tillbaka till Sofiero. Kunde inte låta bli att fota det här charmiga ekipaget. Nu har penséerna ryckts upp och fått ge plats för sommarblommor istället.




Trivs bättre nu

I Rosengången som grävdes om helt år 2000 med ny jord för att få de kinkiga rosorna att trivas myllrade det nu av rosor. Här någonstans ska Austinrosen kronprinsessan Margareta finnas som David Austin odlade fram till hennes ära. Det praktfulla blåregnet ( tror jag det är) täcker in portalen runt trädgårdssoffan.




Här syns rosengången som är inramad av buxbomshäckar.



Visst är det maffigt med så många rosor tillsammans ?




Som här i rosengången på Fredriksdal där gången är kantad med kantnepata tillsammans med rosorna.



Vacker orange ros

Den här sköna ladyn får avsluta det här inlägget. Lady of Shalott är en Austinros som är återblommande och härdig till zon 3. Väldigt vacker ros. Hittade henne i rosariet på Fredriksdal.

Fortfarande finns det många sköna bilder kvar i arkivet från Helsingborgsresan. Det kommer ytterligare ett så småningom med härlig inspiration anno 1866.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 17 juni 2016

Trädgårdsrundorna i NV Skåne - del 3. Den ultimata trädgården



Vi klev in och blev lyckliga

Nästa trädgård vi skall besöka är en fantastisk lummig grön oas. En trädgård att bli lycklig i. Under 42 år har paret som skapat den förverkligat sin trädgårdsdröm. Den här trädgården ligger bakom ett plank och går man förbi på gatan kan man inte ens ana att den här drömmen döljer sig där bakom.



Skapad med varsam hand

I den lummiga grönskan som omger trädgården kunde man t.ex.  hitta en korggunga i en avskild vrå.

Det kändes som varje växt och varje liten detalj var vald med omsorg och eftertanke för att passa in i helheten och att man har skapat trädgården med en varsam och inkännande hand under årens lopp.




Stenkonst

Här ser man parets vackra köksträdgård som är uppbyggd i den klassiska formen med fyra kvarter. I det eleganta fågelbadet i mitten som är skapad av mannen i huset, Hans Eronn som också är stenkonstnär, badade fåglarna oavbrutet under vårt besök.

Står man i andra änden av trädgården är det fågelbadet man ser i siktlinjen och den enorma hortensiahäcken som omsluter sittplatsen. Den döljer också kompost och annat som alltid finns i en trädgård och som ibland kan vara svårt att veta var man skall göra av. Detta var en dekorativ lösning.




Köksträdgårdens inramning består av tegelstenar som är murade på en gjuten platta. Oerhört vackert och enkelt och harmonierar med miljön.




Hans konst återkommer på lite olika ställen i trädgården. Alltid lite diskret. Som här till höger med lökar skapade av kalksten.




Vacker stensättning

Stensättningen runt de olika rabatterna har paret löst på ett fiffigt och stilfullt sätt. Stenarna har en klack ut på gräset vilket gör det enkelt med gräsklippning och rensning. Jag såg lösa stenar som stod i komposthörnan och dom var väldigt vackra.




Här ser vi ytterligare prov på Hans stenkonst. Jättekottar som jag gissar också har medverkat i olika utställningar. På Hans hemsida finns ett galleri med hans stenkonst och vissa är också till salu.




Här ser vi en vacker sommarbuddleja som inte alls liknar fjärilsbusken med sina avlånga blomsterställningar.



I den här trädgården samsades det formklippta med gräs och pionplanteringar. En skön harmoni.




Krukträdgården var placerad på den kullerstensprydda innergården - de flesta i rostiga kärl.




Alltså - jag blir mer och mer förtjust i fetbladsväxter. Vilken mångfald det finns och så tåliga.




Voffsingen intog sin favoritplats på stenen mitt på gårdsplanen och blev naturligtvis centralfigur för våra kameror en stund.




Önskar mig en vacker tunna igen till trädgården. Den gamla sprack efter femton trogna år ute i ur och skur.



Så vackert med en slipad sten på en sliten träkubbe. Det krävs ett konstnärligt sinne och öga för att skapa den kombinationen.




De ljusgula skimrande tonerna fanns det gott om som här i det mjuka gräset som flankerade dammen.




Konstnärligt sinne förenar

Den här trädgården ville vi aldrig lämna. Den kändes som den ultimata trädgården. Den färdiga trädgården. Dit man själv aldrig når - utom i drömmarnas värld. Under en timme i Christine och Hans trädgård fick vi känna på och strosa runt i ett fantastiskt paradis, ett helt livsverk - stort tack !

Nu har vi tittat in i tre helt olika trädgårdar och det som slår mig är att det som förenar är ett konstnärligt sinne med helt olika uttryck. Spännande och fascinerande !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa