söndag 31 juli 2016

Njuter av växthusliv



Kokade myrorna

Idag startade jag dagen i växthuset med lite morgonyoga - helt underbart nu när jag fått bort myrinvasionen. Idag såg jag inte en enda myra. I förra veckan hade dom flyttat in i ett hålrum i en av fogarna i tegelstensgolvet. Precis på den platsen jag brukar rulla ut yogamattan.

Jag var så okänslig att jag först fyllde hålet med salt och sedan slog kokhett vatten över alla myrorna. Det är ju inte vidare trevligt att lägga sig och yoga på ett invaderat golv och myrorna börjar klättra på en.




Kurade undan vinden

Sedan blåste det så mycket att det var mysigt att kura ihop sig i däckstolen med frukost och en god bok. Det var länge sedan jag kopplade av så mycket i växthuset som jag gjort idag. Det är det som är så bra med att ha ett växthus. När man inte kan vara ute pga av vädret kan man alltid vistas och njuta i växthuset i stället. Det känns som man är ute i trädgården ändå på något vis via kontakten genom pardörrarna, fönstren och inte minst med himlen genom glastaket.




Lyssnade och tråcklade

När det var dags för Sommar i P1 lyfte jag ner min virkkorg och fäste trådar i alla virkade rutor jag skapat under vintern medan jag lyssnade på Kikki Danielssons anekdoter. Ett program som verkligen var värt att lyssna på. Härligt att Kikki äntligen hittat livsglädjen igen och sin väg i livet.

Annars har det varit dåligt med bra berättare i årets Sommar tycker jag. Många gånger har jag faktiskt stängt av när inte programmet lyckats fånga mig.




Snickarbänk blir buffébord

Till kvällen fortsätter växthuslivet med middag för gäster som är på väg från Dalarna. Då får snickarbänken tjäna som buffébord istället för planteringsbord. Basilika är plockad till en pesto och kycklingen ligger för tining medan chokladmoussetårtan redan står i kylskåpet i förrådet för att bli riktigt kall innan servering.

Är så glad och tacksam för mitt växthusliv som har ett så rikt innehåll. Det är lite som att ha sommarstugan i trädgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 29 juli 2016

Linnétagetes - en blomma att bli glad av




Tagetesen som kan omvända

En växt som jag fick många frågor om på trädgårdsvisningen i onsdags var Linnétagetesen. Den är verkligen enorm i år och kanske var det någon tageteshatare som omvändes - hihi.




Törstig nästan jämnt

Jag som överhuvudtaget inte har några röda blommor alls i trädgården älskar den här tagetesen i köksträdgården. Den slukar enorma mängder med vatten varje dag så man får verkligen passa på den och ge den mycket kärlek. Då tackar den med mängder av nya knoppar och vackra blommor som gör en glad.




Ös på med många tillsammans

Jag tycker den bäst kommer till sin rätt när man sätter mängder av plantor tillsammans så det blir riktigt maffigt. Här skall man inte snåla utan ösa på ordentligt !




Gott om plats för fötterna

I den här stora baljan som jag planterat mina uppdrivna plantor i finns det gott om utrymme för rötterna att ta plats och växa. Har bottnat med kompostjord och sedan blomjord (med lecakulor) utblandat med kogödsel.




Delar gärna med mig

Jag tar fröer varje sensommar och är det någon som vill ha är det bara att ni skickar ett mail till isastradgard@hotmail.se så skickar jag en fröpåse senare i höst. Den här skönheten delar jag gärna med mig av !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 28 juli 2016

Trädgårdsbesök



Putsat upp trädgården

Här har putsats och fejats den senaste veckan inför gårdagens trädgårdsbesök av Glanshammars trädgårdsförening. Som vanligt har jag inte tagit en enda bild under kvällen för det var så trevligt att ha hela trädgården full med trädgårdsmänniskor att mingla runt med att jag inte hade en tanke på kameran.



Maken agerade p-vakt

Inbjudan hade även gått ut till övriga trädgårdsföreningar i Örebro som Adolfsbergs trädgårdsförening, Örebro Norra och Örebro trädgårdsförening - så jag hade ingen aning om hur många som skulle dyka upp.

Maken hade för säkerhets skull anlitats som P-vakt för kvällen och grannarna var vidtalade om parkeringsutrymme - vilket var tur visade det sig. Inte mindre än 26 bilar inkl. en färdtjänsttaxi + ett antal cyklar krävde sitt utrymme !




Lättsamma och lättpratade

Ca 60-70 st trädgårdsintresserade strosade runt i trädgården. Har aldrig haft så många på besök samtidigt någon gång och det var verkligen superroligt. Trädgårdsmänniskor är så lättsamma och lättpratade - det känns som man känner varandra på en gång, även fast man aldrig träffats tidigare.



Välkomnar med ett grönt hjärta

Under förmiddagen när jag ansade kaprifolen och rosen som växer vid sänggaveln som blivit lite väl vildvuxna växte helt plötsligt ett hjärta fram. Och vad kan vara mer välkomnande än ett stort grönt hjärta !


Klematisen vid stegen blommar äntligen överdådigt med massor av små lila blommor


Äntligen uppe 

Nu kom äntligen det blyinfattade fönstret från förra sommarens Österlentripp upp i växthuset som en liten avdelare vid snickarbänken. Tänker mig att fönstret kommer att lysa av alla färger i glaset när solen ligger på.




Vädrets makter var med oss

Vi hade fantastisk tur med vädret - mörka moln kretsade hela eftermiddagen över oss men när klockan var strax efter 18 skingrades allt och det blev en härlig sommarkväll. Precis lagom varm.




Boost för skapandet

Nu har lugnet lägrat sig över trädgården igen och i mitt hjärta lever gårdagen kvar. Vilken boost för sjävförtroendet det är att välkomna trädgårdsälskare in i trädgården!

Tack alla som kom - hoppas ni fick mycket inspiration med er hem !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. I morgon, fredag,  välkomnar jag föreningen Trim - Trädgårdar i Mälardalen till trädgården - hjärtligt välkomna ! DS

söndag 24 juli 2016

Zonalpelargonen Älvdalen



Överlevde förrådslivet

En av de pelargoner som överlevde förrådslivet i vintras är zonalpelargonen Älvdalen. En favorit som inhandlades på rehabträdgården Haven på Österlen förra sommaren. Haven är nu såld och några billiga lite ovanliga pelargoner finns inte längre att köpa. Lite synd tycker jag att det nu är förvandlat till ett exklusivt ställe med dyra krukor och fashionabla möbler.




Jätteplanta som imponerade

När jag först fick syn på Älvdalen på Haven var det en jätteplanta som imponerade stort på mig. Så nu är det verkligen jätteroligt att den verkar trivas även i min köksträdgård och intar hela zinkhinken och producerar ständigt nya knoppar.




Älvdalen påminner om Mårbackan i växtsättet - medan blommorna är lite skirare och mer rosa i nyansen.




Lagom värme vill jag ha

Här är en bild från förra sommaren när pelargonen stod i växthuset istället för ute.

Idag har det regnat lite grann i omgångar här. Det hade gärna fått regna mycket mer och mycket längre för det är så torrt överallt i trädgården. Vissa växter får jag vattna två gånger om dagen nu när det är så varmt och rabatterna skriker efter vatten. I vanliga fall älskar jag värmen men när det blir för varmt slår kroppen bakut och vill inte riktigt vara med - så nu hoppas jag på lagom värme.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 21 juli 2016

Tips - det magiska medlet mot ogräs mellan stenplattorna !



Nu har jag hittat mirakelmedlet

Det mest arbetskrävande, ångestframkallande (eftersom man aldrig blir klar innan allt börjar om igen) och mest enahanda syssla i min trädgård är att rensa mellan alla stenplattor. Oftast ger jag upp och ignorerar allt ogräs som oförskämt tränger sig in mellan alla plattor - för att i nästa sekund ta upp kampen igen.

Gångarna på framsidan, runt huset och den stenlagda uteplatsen har oftast varit en bedrövlig syn. Till nu vill säga, för nu har jag hittat ett universalmedel som verkligen hjälper att hålla ogräset borta !




Ströade mellan plattorna

För tre veckor sedan rensade jag uteplatsen på baksidan och efter rensningen ströade jag utrymmet mellan plattorna med bikarbonat - och kan ni tänka er ogräset har inte kommit tillbaka. Och dyker det upp några enstaka gräsfjun är det enkelt att hålla efter. Lyckan är total - nu kan jag ägna mig åt roligare saker i trädgården istället!





Lyckat experiment

Stengången på framsidan som brukar vara helt igenväxt mellan stenarna är nu helt ogräsfri och dessutom har jag sopat i nytt stenmjöl så jag kanske behöver ströa lite igen om ett tag.

Framför växthuset ströade jag ingen bikarbonat och rensade plattorna ungefär samtidigt som altanen och framsidan. Idag är det fullt med ogräs mellan stenarna igen. Experimentet blev lyckat - bikarbonat hjälper !

Jag slog sönder den lilla glasströaren jag hade när kampen var som hårdast och fick inhandla en i trä i stället på loppis. Så nu har jag en ströare som håller !

Söker man på nätet finns det massor med tips om vad bikarbonat hjälper mot. Man kan både bli friskare och snyggare med detta magiska medel som finns i var kvinnas hem. Dessutom kan bikarbonat blandas med vatten i en svag blandning som man vattnar sina tomater med. Det skall hålla parasiter borta och sänka syrehalten i skörden vilket skall ge sötare och smakrikare tomater - detta har jag dock inte testat själv utan bara läst om.

Lycka till med ströandet om du väljer att ta kampen mot ogräset !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 19 juli 2016

Roliga idéer från Blå huset i Borrby



Strosar omkring

Vi tog en fika vid Blå huset i Borrby under Österlensemestern och satt i deras trädgård. Det var några år sedan vi var där senast och huset och trädgården har hunnit byta ägare under tiden. Nu var halva trädgården privat medan andra halvan var trädgårdscafé.

Jag strosade som vanligt omkring och sökte motiv att fota. Den här vatteninstallationen föll mig naturligtvis på läppen. Återanvändning av gamla prylar och prylar som dessutom är gjorda i zink är alltid tilltalande.




Här är ett annat vattenblänk på samma tema. Det var rofyllt att sitta i lite undanskymd grönska och lyssna till det porlande ljudet.




Enkelt och smakfullt. Vackra stenar med hål i uppträdda på ett snöre som hänger ner från en gren. Hur får man hål i stenen undrar jag - finns det borrar till det ?




Blomstrande byrå

En blomstrande liten byrå möts man av i trappen upp till fiket på baksidan. En idé som jag tänkt på i flera år men jag har liksom inte funnit den "rätta" byrån än som passar in i trädgården. Jakten fortsätter !



Bor det en filur här ?

En liten dörr med stege för en liten filur som kanske bara har klättrat ner i grönskan för att fylla på matkorgen till lunchen och som fixar och trixar i trädgården. Såna här små installationer gillar jag - de sätter igång kreativiteten !




Ibland får man vara uppmärksam så man inte missar något roligt. Ser ni den lilla gungan nästan mitt på bilden  ?



Konstnärlig detalj 

Det kanske är filuren som lagt sig för att vila en stund tillsammans med en älskad vovve. Helt slut efter allt trädgårdspysslande. Visst ser det rogivande ut och vilken unik konstnärlig detalj !

Själv gnor jag runt i trädgården med sekatör, rensjärn och kantskärare som bästa vänner. Har bestämt mig för att ta kampen mot ogräset mellan stenplattor och få snygga kanter i trädgården. Har hittat ett universalmedel som är både giftfritt och som alla har i skafferiet - berättar mer i nästa inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 16 juli 2016

På besök hos Anette med bloggen Rost och rädisor



Stopp i Alvesta

På väg ner till Österlen gjorde vi ett stopp hos en kär bloggvän, Anette med bloggen "Rost och rädisor" i Alvesta. Jag såg mycket fram mot att få uppleva hennes vackra köksträdgård och växthus i verkligheten som jag sett så mycket av på hennes inspirerande blogg.




Älskar konstruktionen

I köksträdgården växte det så det knakade och jag önskar att det växer lika bra i mina lådor, vilket varit lite si och så den här sommaren. Älskar den här konstruktionen med hängande korgar över grönsakerna vilket gör att man utnyttjar utrymmet dubbelt upp. Dessutom ser det så läckert ut !




Anette och hennes man bjöd på en väldigt god lunch i det vackra växthuset och salladen plockades direkt från grönsakslandet.




I Anettes trädgård fanns det gott om vackra rostiga inslag som den här pumpen och olika klätterställningar.




Vacker, taggig boll

Den här taggiga bollen av taggtråd gick jag igång på. Så enkel och så vacker i trädgården. Anette har format sin boll på fri hand med hjälp av hennes man. Jag tänker mig att man kan rulla tråden runt en badboll eller så som man sedan punkterar.





Kreativt sopskåp

I den här trädgården finns massor med kreativa och inspirerande lösningar. Vackrare sopskåp får man leta efter. Här kommer rostiga inslag igen och byggnadsmaterialet man använt sig av är krakar som Anette kallar dom. En vacker klematisen håller på att klä in det lilla huset med sedumtak.




Olika långa krakar

Krakarna kommer igen i det vackra staketet som hålls ihop av järnband. Hemma i Dalarna säger vi hässjestörar. Jag tror Anettes krakar är lite smalare också men sååå vackra. Gillar när krakarna är olika långa vilket ger liv åt staketet. Och det rostiga järnbandet är ju så snyggt som kontrast förutom sin funktion.




I en annan del av trädgården har man sparat en lång stock som nu blivit en härlig sittplats under trädet. Här har man överblick över trädgården och kan sitta och njuta.




Elstaket för sniglar och höns

Anette är fantastiskt duktig på odling och jag lär mig massor varje gång jag besöker hennes blogg. Till portalerna till köksträdgården kommer krakarna igen, nu som stöd för en böjd armeringsmatta över ingången. Kolla också in den smarta sargen runt köksträdgården som är också är ett elstaket som håller sniglar och höns utanför.




Charmiga tonåringar

Jag fick även träffa de charmiga hönsen med tuppen Petter i spetsen som hade ett bestyr att hålla rätt på sin lilla flock med Astrid och hennes tonåriga trillingar som nu skulle uppfostras till att börja klara sig på egen hand.





Kan nästan inte se mig mätt på Anettes köksträdgård - så frodigt och överdådigt !




Regn och sol, sol och regn

Den dagen vi besökte trädgården regnade det stup i kvarten och vi fick söka skydd i växthuset med jämna mellanrum. Sen sken solen igen precis som den inte gjort något annat. Tiden försvann och vips hade det gått  tre timmar - tack snälla Anette och Bengt för er gästfrihet, det var jättetrevligt att få besöka er trädgård och träffas igen!

Mer från Anettes vackra trädgård hittar du i senaste numret av Allt om Trädgård där Anette som frilansar som trädgårdsfotograf och skribent medverkar med ett reportage från trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

fredag 15 juli 2016

Mitt hjärta blöder för Nice, demokratin och Frankrike




Strosade på Strandpromenaden

Midsommarveckan gick vi på strandpromenaden i Nice. Det var en stekande het sommardag och vi var lyckliga tillsammans hela familjen med söner med respektive och de små barnbarnen. Strandpromenaden ligger så vackert vid havet. Idylliskt och rogivande. Vi hade varit på antikmarknaden på andra sidan gatan och det var lätt att bara slinka ner till havet.

I går firade goda vänner Frankrikes nationaldag på samma plats. De lämnade firandet 5 minuter innan det fasansfulla hände och sprang i panik till sin hyrda lägenhet mitt i Nice. Vi är tacksamma att de klarade sig undan katastrofen och lider med alla som inte hade samma tur.

Mitt hjärta blöder för Nice, demokratin och Frankrike. Att något så fasansfullt kan hända är svårt att ta in. När människor är som gladast och firar sitt lands historia tillsammans så slår ondskan till. Obarmhärtigt och skoningslöst. Där vi strosade i solskenet för några veckor sedan dog människor i går medan andra flydde för sina liv och familjer splittrades.

Idag tänder jag ett ljus för alla offren i terrordådet och för att värdena som demokratin står för som frihet, gemenskap och människors lika värde skall få fortsätta att vara en ledstjärna för så många av oss som lever här på jorden.

KRAM/Isa

torsdag 14 juli 2016

Grymt go pesto på egenodlad basilika



Basilikan levererar

Mina basilikaplantor har fått stå kvar i den goa värmen i växthuset under sommaren och levererar nu i mängder. Det är härligt att gå ut och plocka in massor av doftrika basilikablad till en smakrik pesto.




Plantorna mår ju bara bra av att bli toppade så de inte går i blom och kommer att fortsätta att växa till sig efter lite klippning. Har flera olika sorter så man kan klippa lite här och lite där.




Mortel eller matberedare?

Bästa smakerna får man ut om man mortlar bladen. Om man orkar vill säga. Jag testade och förde över allt till matberedaren istället. Mina händer var inte riktigt med på att mortla.




Tar aldrig allergierna semester ?

Vill man ha peston fri från komjölk kan man välja Pecorino istället för Parmesanost. Jag tog det jag hade hemma - parmesanost och sitter nu med ett ansikte fullt av ilsket kliande eksem så det är kanske dumt att utmana kroppen. Bara för att man själv har semester så har ju inte allergierna tagit semester - fast ibland inbillar jag mig det !




Min goa pesto gör jag så här :

1 dl riven parmesanost eller pecorino
1-2 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
300 g basilika
1 dl pinjenötter
100 gr persilja
1 dl olivolja
vitvinsvinäger
lite varmt vatten
salt
peppar

Riv parmesanen och smula brödet, skala och hacka vitlöken, stöt basilika, pinjenötter och persilja med mortel (eller använd matberedarn). Späd med olja, lite vinvinsvinäger och varmt vatten till en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ät och njut !





Inspireras av köksträdgården

Man kan så klart göra peston på mandel eller hasselnötter istället och har man inte tillräckligt med basilika kan man fylla upp med persilja. Låt det du har i köksträdgården inspirera dig och vips så har du en helt ny variant av pesto !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 13 juli 2016

Kuddar av jutesäckar och DIY fotpallar




Letade textilier

På semestern hade jag bestämt mig för att leta efter textilier på loppmarknader och antikbodar. I Provence hittade jag ingenting förutom en handbroderad gammaldags duk för 5 EURO. Inte en mjölsäck såg jag till fast vi besökte två olika antikmarknader.




Rustik stil

Då gick det bättre i Sverige. På vägen ner till Österlen passerade vi Annas Kuriosa i Bäckaryd - en jätteloppis med 5 olika fullproppade byggnader med roliga vill-ha-saker. Där hittade jag jutesäckar (eller väldigt grovt linne) för 150kr/st. Perfekta att sy kuddar av till trädgården.

Jag gillar det rustika tyget som passar så bra in i den stil jag vill ha i trädgården. Dessutom gillar jag att skapa själv för då får man något som ingen annan har och något alldeles eget.




Svindyra fotpallar

När vi köpte vår konstrottinggrupp till baksidan i fjol ingick inte fotpallar. Vi tänkte att vi kunde komplettera med det senare. När jag tittat på fotpallar i år så är dom svindyra, så det alternativet var bara att glömma.




DIY fotpallar

När jag köpte jutesäckarna fick jag en annan idé. För ett antal år sedan köpte vi med oss äppellådor från Österlensemestern - vi fyndade dom utanför Stärkan i Kivik för 150kr/styck. Jag har använt dom till allt möjligt, som extra bord i växthuset stående på högkant, i installationer och som tidningskorg inne i huset.

Nu får två av dom bli fotpallar istället - med en kudde av juteväv att vila trötta fossingar på efter all trädgårderande.




Lätta att sy

Höjden på äppellådorna är perfekta som fotpallar och lägger man en kudde på så blir det ännu bättre. Kuddarna var väldigt lätta att sy efter att jag tvättat säckarna då dom krympte lite grand. Måtten passar en vanlig sängkudde. På 2 kuddar behöver man bara sy en söm eftersom säckens kanter redan har "kuddformat" - så det går jättefort att sy en kudde.





Jag fick ut 4 st kuddar av 2 jutesäckar och nu ångrar jag mig nästan att jag inte köpte fler säckar !

Eftersom dom är så oömma kan man använda dom till allt möjligt i trädgården.




Dom passar även till de vita däckstolarna och är perfekta mot ryggslutet för att sitta skönt.




Nu sitter jag skönt 

Jag är grymt nöjd med mina "nya" fotpallar som kostat ca 75kr eftersom jag redan hade äppellådor och innerkuddar - ett helt annat pris mot köpta för 1.500kr. Dessutom passar dom så himla bra ihop med mitt favoritmaterial - zink !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa