onsdag 28 september 2016

Mina odlingslådor - militära degtråg



Många frågor

Jag har fått många frågor om mina odlingslådor i köksträdgården, både på bloggen och när jag haft trädgårsbesök, så här kommer ett inlägg om dom.

De är alltså militära degtråg som jag hittade på Blocket för ett antal år sedan. De annonserades ut som odlingslådor och det var en slump att jag hittade dom när jag var in och letade på måfå på nätet en iskall januaridag. Det var då som tanken på en köksträdgård föddes hos mig.




Anlade köksträdgården efter degtrågen

Så här såg dom ut när vi kom hem med dom och la upp ett lager på uteplatsen på baksidan av huset. Då var inte köksträdgården ens påbörjad så man kan väl säga att jag anlade köksträdgården efter degtrågen. Det satt t.o.m en etikett kvar med militär anknytning på ett av handtagen. Dom är stålskodda i hörnen och har stått i köksträdgården  i 5 år nu och klarat vintrarna bra. Militära grejor brukar ju ha lång hållbarhet så jag hoppas på åtskilliga år till.


Första sommaren med köksträdgård och odling i degtrågen


Sex blir sju

Sex stycken fick jag med mig hem från Järleskogarna. Sedan ringde ägaren och undrade om jag ville ha en till - klart jag ville. Så sommaren 2012 grävdes det för köksträdgård och degtrågen placerades ut och fylldes med jord och jordgubbsplantor som tidigare växt i pallkragar på samma plats.




Ingen odlare

Jag är ju egentligen ingen odlare utan tycker det är trevligt med kryddor, sommarblommor och tomatplantor i köksträdgården i en salig blandning. Visst blir det lite sallad, mangold, ärtskidor och smultron också men mest odlar jag sommarblommor och kryddor. Då är lådorna idealiska.




Nytt försök

I höst skall jag förbereda jorden för nästa vår och ösa på massor med gödsel. Och vitlöken skall snart ner. Förra hösten ruttnade dom och inte en enda kom upp. Tidigare år har det aldrig varit något problem och vi har haft vitlök hela året efter skörden i slutet av juli. Den blir så mild och god - vitlöken man odlar själv.




Får aldrig veta

Jag gillar de rejäla rostiga handtagen på lådorna och att de medfarna, slitna och lagom djupa. Och att man kan återanvända gamla ting istället för att köpa nytt.

Om dom verkligen har varit militära degtråg eller om de använts till något annat får man nog aldrig veta !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 27 september 2016

Helt plötsligt stämde allt



Med stövlarna på

Visst blev det en trädgårdsdag i helgen - och stövlarna fick äntligen komma fram och jobba. Det var en skön känsla att få stoppa ner fötterna i stövlarna och stega ut i den klara höstluften. Nu stämde allt helt plötsligt - lagomt varmt, skön luft och orken var påfylld. Vår kompakta lerjord hade mjukats upp och maken var positiv till att greppa spaden och gräva. Då gäller det att passa på !




Njuta och dofta

Rosen Morten Korch som stått i kockumshink hela sommaren och till slut börjat få torkade blad i topparna kom äntligen i jorden. Vid sänggaveln till den tänkta lavendellunden fick den sin plats.


Så här vacker är rosen när den blommar


Då kan man njuta av dess doft när man rundar den på vägen till växthuset. Det blir en naturlig plats att stanna till på samtidigt som man kan njuta av dess skönhet när man sitter i växthuset och blickar ut.




Kantskäraren - sommarens favoritredskap

Eftersom vi ändå var på G så fortsatte jobbet med att gräva bort grässvålen i lavendellunden. Jag använde mitt favoritredskap den här sommaren - kantskäraren. När man väl fått in tekniken så är den oumbärlig. Man jobbar mycket med benen och avlastar armar och rygg.

Tidigare i sommar har det inte gått att gräva bort grässvålen här pga torkan - marken har varit stenhård. Så nu väntar en härlig tid när man kan förverkliga drömmar. Allt orkade vi inte gräva bort denna gång men jag har kantskurit i fyrkanter och förberett så det är "bara" att lyfta bort gräskokorna. Även om en del återstår.




Grus runt fötterna

På bilden ser det inte ut att var ett så stort område men det är större än det ser ut. Ungefär dubbelt så mycket grässvål skall bort och sedan skall området fyllas med lavendel. Vi blandar ut lerjorden med barkmull och kogödsel. Sedan kommer lavendelplantorna att få lite grus runt "fötterna" för dräneringens skull.


Finns även en plan för den andra sänggaveln - i fas 2


"Rymlingarna" fångas in

Sänggaveln är våra gamla som vi bytt ut och som jag tyckte skulle komma till användning i trädgården. Tycker den passar in i miljön i trädgården. Till sommaren kanske luktärter får klä in den.
Till vänster växer en rosenhäck av Therese Bugnet och innanför sänggaveln kommer det att bli rader av lavendel. Ett riktigt doftande hörn av trädgården alltså.

Satt redan några plantor lavendel i fjol som blommat i sommar. Har många "rymlingar" i trädgården som skall grävas upp och flyttas hit. Till höger kommer det att bli en svängd gång mot växthuset.




Stort och brett

Under helgen kom också Katsuran i jorden vid ett hörn där det behövs något som blir stort och brett vilket jag hoppas att Katsuran blir. Den doftar fantastiskt och har så vackra höströda blad.

Vi har ett upplag av skifferplattor som ligger i väntan något. De har tidigare legat i trädgården långt tillbaka. En vacker dag hittar dom nog sin plats igen. Det har hänt att besökare i trädgården trott att det var en installation - hihi. Ja - i den här trädgården kan man ju vänta sig vad som helst !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för alla värmande och fina kommentarer i förra inlägget - som ni ser är jag på hugget igen !

Kram/Isa

lördag 24 september 2016

När man inte riktigt orkar



Nu är det nock

Den här veckan har jag knappt varit i trädgården - tur att det kom ett riktigt regnoväder i går kväll så växterna fick sig en ordentlig rotblöta när jag dissat vattningen under flera dar. Till slut kommer man till en punkt på hösten när man inte riktigt orkar mer. Har släpat tunga vattenkannor i trädgården sedan i maj och nu fick det helt enkelt vara nog. Eller nu är det nock som lilla norska barnbarnet sa med eftertryck till mig sist jag var på besök i Norge.




Inte kommit till skott

Har njutit av vackra höstkransar på andra bloggar men själv har jag inte kommit till skott än. Lusten har inte riktigt slagit till. Väldigt olikt mig som brukar duka upp ett smörgåsbord på planteringsbordet och gå loss bland skogens alla skatter. Tur att man kan köpa med sig en liten krans från skördemarknaden istället när den egna kreativiteten sviker.




En enkel äppelkrans som någon annan gjort får bli lite prydnad i trädgården i väntan på att lusten skall återvända.




Höstfärgerna invaderar

Det hinner hända mycket i trädgården när man inte varit där på ett tag. Höstfärgerna har invaderat jordgubbsplantorna och målat dom i vackra toner. Egentligen borde jag klippa bort revorna men jag tycker det är så vackert när dom slänger sig över kanten.




Bladen på klockrankan blir mörkare och mörkare för varje dag och nyckeln som dolt sig där bakom börjar långsamt träda fram igen.




Försent

Klockrankan levererar fortfarande klockor och tar över portalen till köksträdgården mer och mer. Humlen som växte från andra hållet har torkat. Den var full av humlekottar som jag tänkte klippa av och smycka höstkransarna med. Tyvärr stannade det bara vid en tanke och nu har alla kottar torkat och blivit bruna.




Insvept i höstlig morgonimma

Växthuset ligger insvept i höstlig morgonimma och vi får se om solen orkar bryta igenom och torka upp under dagen. Just nu ser det hoppfullt ut.

Igår var jag på besök hos naprapaten. Har inbokat besök varje månad och behandlingen är superbra men gör så ont så man knappt kan andas. Den här gången slapp jag i alla fall att ligga som en utmattad trasa i soffan efteråt. Kroppen blir bättre och bättre för varje gång och idag börjar energin återvända igen. Kanske finns det hopp om en trädgårdsdag den här helgen - tror att växterna skulle uppskatta att bli lite ompysslade. Kan hända blir det till och med en sväng med vattenkannan !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 21 september 2016

Höstastrar och dahlior i favoritfärgerna



Fyndade på skördemarknaden

Hurra för skördemarknad där man kan fynda vackra sensommarblommor som man själv inte har i trädgården. Vid helgens skördemarknad i Karlslund köpte jag med mig höstastrar och dahlior i favoritfärgerna.




Jag satte mina skördefynd i den nya favvovasen med provrör på rad i en ledad ställning. Här får varje blomma spela huvudrollen och synas.




Kom ihåg, kom ihåg

Till nästa år drömmer jag om en hel pallkrage (fast hos mig är lådorna degtråg från armén) full med astrar att plocka stora generösa buketter av på sensommaren. Hoppas jag inte glömt det till nästa sommar !




Fynda billiga knippen

Till helgen är det ju skördemarknad igen fast nu i Stadsträdgården - då har jag chansen att fynda några knippen till för 20-40kr att fortsätta njuta av. Kanske har du också en stadsträdgård nära dig eller ett torg med färgsprakande torghandel.




Egetbakat bröd är livskvalité

Idag har jag min lediga lyxdag ( fast jag jobbat in den ) och jag måste säga att jag börjar njuta av den redan på måndag morgon när jag åker till jobbet. Allting blir så mycket lättare när jag vet att det väntar en ledig dag mitt i veckan.

En extra dag att bara göra det jag själv vill. Och i dag ville jag baka matbröd. Så nu står en deg på jäsning och är snart klar för utbak. Sånt är livskvalité. Eget bröd som man vet vad det innehåller. Dessutom är glutenfritt bröd begränsat i affären, urvalet är inte så stort.




Försvinnande goda

Dessutom har jag gjort dubbel sats av Serotoninkulorna som är riktig humörhöjare. Innehåller mandlar och färska dadlar så kulorna är både glutenfria, mjölkfria och rika på vitamin E och magnesium. Just magnesium behöver vi fylla på mycket av för att kunna slappna av och sova bättre.

HÄR i tidigare inlägg hittar du receptet till må-bra-kulorna som är försvinnande goda - väldigt bra alternativ till chokladpraliner !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 20 september 2016

Inspiration från Stadsträdgården i Örebro



NU blev det av

Som jag skrev i förra inlägget besökte vi Stadsträdgården här i Örebro under helgen. Det är ett fantastiskt ställe som jag brukar besöka flera gånger varje sommar. Fast i år har det inte blivit av - förrän nu.



Vacker blandning

Det här gräset känner jag igen ! Samma sorts gräs som jag har i brandsprutan utanför växthuset.
Så härligt frodigt det blir när man blandar grönsaker och sommarblommor. Nästa år ska jag banne mig plantera någon form av kål i mina rabatter.




Här återkommer gräset tillsammans med dahlior, silverek och mindre träd.




Mitt i parken kommer man till den långa blomstergatan med vidsträckta planteringar av sommarblommor på båda sidor.




Kontrasten mellan den välklippta häcken och den lite vilda planteringen är så vacker och harmonisk.




Torkat bort

Matchande dahlior i rundlar som ser fantastiskt välmående ut. Mina kom aldrig upp i sommar. Förmodligen hade dom torkat i förrådet och tog sig aldrig även om det fanns ögon på dom när jag grävde ner dom.




Kaktusdahliorna är så läckra tycker jag. Är riktigt sugen att bjuda in några nästa sommar.




Laddar om till våren

Så många olika sorter det finns av dahliorna. Enda kruxet är att man måste gräva ner dom på våren och ta upp dom på hösten och vinterförvara dom. Jag har en gammal tvättkorg med barkmull i förrådet som jag brukar bädda ner dom i. Fast i år har jag ju inga att natta för vintersömnen. Det blir till att starta från noll till våren.




Strosar bland sommarblommorna

På blomstergården finns stora planteringskrukor med sommarblommor på sommaren och tulpaner eller penséer på våren. Här är det ljuvligt att strosa omkring. Vid de höga blå klättertornen finns det bänkar så man kan sitta och njuta mitt i all grönska.




Här samsas jätteverbenan med fjärilsbusken och lockar till sig både humlor och fjärilar.




Vill ha

Ljuvligt lågt spretigt gräs tillsammans med somrigt lejongap. När jag ser sånt här gräs som liksom väver sig in i planteringen så fattar jag inte varför jag inte har sånt i min rabatt. Som både fyller upp och mjukar upp.




Gör nytt försök

Har försökt med Jätteverbenan något år och den tog sig nog efter stratifieringen men sen tror jag att jag glömde bort den för allt annat som skulle tas om hand. Får bli ett nytt försök till våren för den är ju fantastisk där den svävar högt över allt annat.




Nytt besök till helgen

Till helgen är det höstmarknad i Stadsträdgården. Då blir det nog ett till besök. Det gäller att njuta av allt så länge det går - och bli inspirerad !

Vill du se hur Stadsträdgården ser ut med all överdådig tulpanblomning nu när det är läge att börja plantera lökar för vårblomningen hittar du det inlägget HÄR !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 18 september 2016

Häng i ruinen



Fixade i ruinen

I går hängde jag mest i ruinen och myste i solskenet. Under förmiddagen hann jag rensa ogräs, trimma en del kanter och klippa bort överblommat innan kroppen tyckte att jag skulle ta det lugnt istället.  Så då fixade jag lite i ruinen så det blev ett skönt ställe att vila på.

Klövern i fågelburen har hängt med sen i våras. Den vill ha massor med vatten och klipper man bara bort överblommat så fortsätter den att vara fin.




Miskantusgräset har börjat blomma nu och de fina vipporna passar bra i damajuanen (eller hur man nu stavar det).




Auktionsfynd

Den ropade jag in på auktion för några år sedan för 50 kr med korg. Korgen står i köksträdgården med klockranka i. Har sett nästan likadana flaskor i flera butiker för ett betydligt högre belopp. Ett riktigt fynd alltså !




Flaskan på bordet är ett reseminne från Provence och gillas stort pga den sneda formen.





Sommaren 2007 var jag på resa runt om i Provence och en dag besökte vi Chãteauneuf-de-pape för vinprovning och shopping. Önskar jag köpt fler av den sneda flaskan för vinet var gott och flaskan vacker som ljusstake och prydnad. Och nu när det finns ljusinsatser att köpa är det lättare att placera ljuset i flaskan.





Hösten är på intåg

Snart är det dags att plocka in korgstolarna till huset igen och ta in textilierna från växthuset. Under helgen har vi bara haft 6 grader tidigt på morgonen så visst är hösten på intåg. Vissa sommarblommor har gett upp och ljungen har börjat flytta in. I dag har det varit Mickelsmäss i Karlslund med både antikmarknad och skördemarknad. Jag tog inga bilder där men däremot i Stadsparken som kommer i senare inlägg.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !

torsdag 15 september 2016

Duniga kolvar på ettårsgräs



Kunde bli meterhögt

Gräsen är så vackra så här i början av hösten. Har ett sommargräs i en gammal brandspruta som jag köpte tillsammans med sommarblommorna på försommaren. På handelsträdgården sa dom att det kunde bli meterhögt, vilket jag hade svårt att tro när plantan var så liten.  Nu tror jag dom !

De duniga kolvarna är väldigt vackra och den mörka färgställningen. Synd att gräset bara är en ettåring.




Vill ha ett riktigt regnväder

Vilka sommardagar vi haft. Nästan lite för varmt för att man skall må bra av det. Önskar mig ett rejält nattlångt regnväder och klar krispig höstluft. Luft som det är lätt att andas i och jobba i trädgården i.

Har börjat gräva för Katsuran som gav mig en hint om sin underbara kakdoft, men det är för varmt att hålla på i det här klimatet. Ser fram mot att få hoppa i mina blommiga stövlar, dra en tjock tröja över axlarna och hårdjobba i trädgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 13 september 2016

Invaderade pelargoner och trädgårdshandskar med Dalamönster



Stora, riktigt stora är dom!

Växthuset invaderas nu av stora spindlar som gillar pelargonerna lika mycket som jag gör. Det är bara att bita ihop när man skall vattna och plocka torra blad. Ibland tar jag dom med sekatören vilket känns lite makabert. Idag fick pelargonerna komma ut och lufta sig lite - hoppas spindlarna stannar kvar ute !




Tvåfärgade blommor

Gillar zonalpelargonerna. På försommaren brukar det finnas billiga på handelsträdgården så man kan ösa på i lådor, krukor och hinkar. Har på flera ställen i trädgården.

Pelargonen längst ner till höger i bild är Årets pelargon 2014,  Katy 13. Hennes blommor är vackert tvåfärgade i djupt cerisrosa med ljusare kanter.




Pelargonerna är som kraftigast nu i september efter att ha växt på sig hela sommaren. Rosa pelargoner är läckert till zink.




Stora och små

Till vänster syns Älvdalen som i år fyller upp hela zinkhinken. En av få pelargoner som överlevde vintervistelsen i förrådet. I de vita krukorna från Steninge som jag fyndat på Tradera håller sticklingar av Appelblossom på att etablera sig.




Den lilla gröna skottkärran fyndade jag på antikmarknaden i Askersund för några veckor sedan. Söt att ha både växter eller krukor i.




Går åt några stycken varje säsong

Vid helgens besök vid Björka trädgård passade jag på att inhandla nya trädgårdshandskar. Avverkar ju några per säsong.  De här från Ejendals gillar jag - gammal dalkulla som jag är.




Sköna och snygga ska dom vara

Supersköna handskar med snyggt mönster som påminner mig om den blommiga flickmössan till Leksandsdräkten jag och syrran hade när vi var små och gick med rankan genom Orsa på midsommarafton. Dessutom är insidan av mjukt skinn - sånt gillas av en trädgårdsnörd som använder trädgårdshandskar varje dag. Och nej, jag är inte sponsrad utan skriver bara om saker jag själv tycker om. Me like !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa