söndag 30 mars 2014

Susan, Fairys och lite vårnytt i zinkspann !




Våryra humlor och dansande fjärilar !

Helgen började på handelsträdgården nära oss - Blomstermarken som precis slagit upp sina portar för säsongen. Härlig känsla att botanisera bland alla olika små penséeansikten som log mot mig från alla hörn.
Tänk att det skall vara så svårt att välja - man vill ju ha allihop !

Humlorna surrade yrvakna, fjärilarna dansade i vårvinden och en och annan fluga flög också förbi lite våryra. Det är då man tänker - det är det här som är livet - stå och plantera i vårsolen och bara njuta av livet !




Den gamla zinkspannen fylldes med vit ranunkel, något sorts gräs, vita och lilaspräckliga penséer samt saxifraga - det ser ju alltid så futtigt ut när det är nyplanterat men jag blir så glad varje gång jag går förbi ruinen på mina rensningsrundor och ser spannen !




Fairy Hannah bor alltid i öppningen i ruinen och håller utkik över trädgården sommar som vinter - en liten kär vän som efter några års vakande är helt rostfärgad.




Helt plötsligt stod hon där !

När jag stod vid kassan på Blomstermarken och skulle betala stod hon där på disken helt plötsligt - förförande och blommande. När jag vände på etiketten och såg att hon var en Susan så var det kört - har alltid sagt att skall jag ha en Magnolia skall det vara en Susan. Hitills har det aldrig blivit någon för jag vet inte var jag skall plantera henne ( det vet jag fortfarande inte) så tills jag vet får hon bo i kruka i växthuset.




Full i knopp och med blomning på gång charmar hon mig varje gång jag kliver in i växthuset - ljuvligt sällskap när jag slår mig ner i däckstolen mellan rensningsrundorna í perennarabatten.




Hon fanns med på trädgårdsmässan "Din Trädgård" också - lite kraftigare och till ett betydligt högre pris - så jag känner mig väldigt nöjd med mitt köp !




Vilken skillnad mot i fjol !

Idag väntar en ny härlig trädgårdsdag - har aldrig klippt ner perennerna så här tidigt någon gång. Här sitter fairy Hannah och blickar ut över perennarabatten i början av april i fjol - vilken skillnad mot för i år !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 27 mars 2014

Solhatten - min favoritperenn!




När jag fick frågan från Allers trädgård vilken som var min favoritperenn visste jag direkt vilken jag skulle välja. Solhatten är min absoluta favorit bland alla perenner. Den är robust, tålig och fyller bra som en av grundperennerna i rabatten.




Vi var flera bloggare som tipsade om vår favoritperenn i marsnumret av Allers Trädgård - kul att se att vi valt olika allihop.




Det är inte bara jag som har den som en favorit i trädgården - både humlor och fjärilar älskar den här blomman !




När jag anla perennarabatten var solhatten en av de växter som jag flyttade från landet runt huset och som jag kunde "gödsla" med för de hade frösått sig och verkade stortrivas. Den återkommer flera ggr i rabatten och en av grannarna är stäppsalvian - en annan favorit som skymtar i bakgrunden.




Bakom solhattarna vajar den höga vita kransveronican där humlorna älskar att sitta - de svarta fläckarna är sovande humlor !




En annan fördel är den långa blomningstiden - älskar perenner som är långlivade och som blommar hela sommaren ända tills frosten kommer.




Under helgen skall jag ut i perennrabatten och klippa ner de sista bruna torra solhattarna som står kvar sedan i höstas. Man har nästan svårt att fatta att det skall växa upp nya som skall bli så här vackra !




Här har solhattarna tagit över hjärterummet efter nedklippta riddarsporrar och i bakgrunden klänger klematisen Södertälje på staketet.

Åh så jag längtar efter när det ser ut så här igen !

Vilken är din favoritperenn ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 25 mars 2014

Smarta och kreativa idéer från Nordiska trädgårdar !




Vägghylla av armeringsmatta !

Måste visa några smarta och kreativa idéer från Nordiska Trädgårdar som den här vägghyllan av armeringsjärn som fanns på en av balkongerna. Här har man satt ihop dubbla armeringsmattor och kilat in små patinerade krukor med penséer som precis vilar på kanterna. Så enkelt och snyggt !




Här syns en liten del av hyllan till höger. Svävande penséer på rad i en hylla av armeringsmatta - skulle jag gärna ha i trädgården mot en vägg eller i växthuset ! Krävs förmodligen någon svetskunnig som kan svetsa ihop delarna.

Gillar också den hängande ampeln - återbruk av gammal lampskärm ?




Här syns ampeln i närbild - andas kreativitet och idérikedom !




Älsklingskläderna i en sittdyna ?

På en bänk i Wijs idéträdgård hittade jag den här vackra virkade sittdynan - så rätt i tiden med återbruk (hoppas jag det är !). Kommer ihåg när mamma virkade runda mattor av gamla kläder som hon klippt till av mattrasor. Det här är samma princip tror jag - älsklingskläderna kan leva vidare i en sittdyna !




Klättrande målning !

Vi återvänder till Lindas balkong och den fina golvmålningen hon gjort som klättrar uppför sidan på pallkragen - stilfullt, enkelt och kreativt. Dessutom tycker jag att det är så snyggt med det lilla dubbla fönstret som växthus - ett sådant fönster skall jag leta efter på blocket och loppisar till mina degtråg i köksträdgården.




Är du sugen att prova att skapa den fina grönsakstårtan hittar du en utförlig beskrivning HÄR !





Fröer och gröna damajaner !

Gröna damajaner ser man i nästan varje inredningsreportage nu för tiden och visst är dom snygga. Hoppas hitta på loppis i sommar !

Det var allt från årets mässa ! Idag skiner solen här och det ser ut att bli en härlig dag - kanske kommer några fröer ner i sålådorna i dag också. Häromdagen sådde jag tomatfrön, basilika, rosa och vit lobelia, akleja och en ny sorts vädd. Vardagslycka att stå i växthuset med jord under naglarna !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

söndag 23 mars 2014

Balkonger från Nordiska Trädgårdar del 3!


På blomsterfrämjandets balkong fanns den här snygga resväskan fullproppad med vita skira kungsängsliljor, låga vita tulpaner och hycainter - smakfullt och elegant och absolut något man skulle kunna göra själv hemma.

Blir jättesugen att leta en liten resväska på loppis, måla svart och fylla med vita svävande blomster och låga knubbiga vita hyacinter.




Elegansen fortsatte i stora glasskålar med vita lökväxter med lökar och allt. Maffigt och stilrent.




Hela montern gick i lökväxternas tecken - krispigt och vårligt !




Snyggt med det hårda lite rostiga till det skira krispigt vita.




I höst då j-r ska jag sätta massor med lökar i kruka för att kunna njuta nästa vår. Tidigare när jag försökt har det knappt kommit upp något alls. Några enstaka tulpanblad och tulpaner som blommat längst ner i krukan.
Får fokusera på de små sorterna i stället - skam den som ger sig !




Det fanns även färgstarka inslag på balkongerna och där odlingsglädjen vällde i krukorna som på den här balkongen.




Rufsigt och egensinnigt !

Knallrött med dragning åt orange tillsammans med grönt för nästan tankarna till Karin Larssons färgsättning som också fanns med på mässan för allra första gången - dock inte på den här balkongen utan som en separat idéträdgård som inte blev så bra på bild.

I sommar kommer trädgården att återställas på Carl Larssongården och bli så där rufsigt egensinnig som den var på Carl och Karins tid. Det gamla speciella stenmöblemang som i många år legat gömt under många lager med jord har grävts fram och rabatterna är fyllda med  alla de sorters blommor som fanns där redan i slutet av 1800-talet. Nu var det några år sedan jag besökte Carl Larssongården så det skall bli jättekul att besöka den igen i sommar och se och uppleva Karin och Carls nygamla trädgård.




Det fanns en bok att köpa på mässan med titeln "Lilla Hyttnäs - platsen där kärleken , skönheten och ogräset frodades" där man får tips hur man kan fixa sin egen Karinrabatt. För mig som älskar allt som har med Karin Larsson att göra är den ett riktigt guldkorn att botanisera i.




Visst är jag väldigt nöjd med årets mässbesök även om jag kan känna någonstans att mässan var större och svulstigare förr - idéträdgårdarna var fler, balkongerna större och utställarna intressantare - eller också är det minnet som spelar ett spratt - mycket vill ha mer liksom. 

Nu är det bara att ladda om för till helgen blir det Din trädgård här i Örebro - en betydligt mindre mässa men nu skall jag försöka gå på några seminarium istället. 

Flera intressanta föreläsare dyker upp - som Linda med bloggen Uterummet som designat första balkongen jag visade - så det är stor risk att inspirationskontot sväller ytterligare ! Dessutom valde mässans besökare Lindas balkong som sin favorit (precis som jag) - grattis Linda till den fina utmärkelsen!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 22 mars 2014

Balkonger från Nordiska trädgårdar del 2 !



Den här balkongen - med naturtema var också en av mina favoriter. Vacker och fantasifull. Naturlig och lite som en saga med alla djurinslag.




Små, små detaljer omsorgsfullt placerat överallt - tillsammans med det vilda gröna från skogen - levande och harmoniskt !




Till och med nallebjörnen ser ut att vara gjord av naturmaterial. Här ser man också hur det gamla grånade trät i sofforna skiftar så där vackert slitet !




Förstår att missen spinner i den här trivsamma miljön - hade nog spunnit som en katt själv om jag  fått chansen !




Igelkotten har fått en egen plats och ugglan övervakar hela härligheten från sin plats på väggen där lite mossa instoppad i ramen blir en sån där liten fin detalj som tillför helheten.




Som att ha en egen liten bit av skogen hemma på balkongen att hämta kraft och energi ifrån andades hela den här balkongen.




Dreglar över dom slitna vackra sofforna som tillför så mycket själ till den här inredningen. En grönskande stubbe kanske man skulle ha i trädgården - den idén är ju inte så svår att göra själv !

Hoppas ni inte tröttnat på balkongtemat från mässan - har några fler kvar att presentera!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 21 mars 2014

En av favoritbalkongerna från Nordiska trädgårdar !




Här kommer lite smakprov från en av mässans balkonger som jag fastnade för. Avslappnat och skönt med både odling och kreativitet !




Det är detaljerna som sätter stilen och skapar atmosfären - dagens skörd är plockad i en gammal kockumsbalja.




Urban fägring var temat för mässan och jag tycker den här balkongen precis har fångat den tanken. Odling med gamla slitna detaljer är oerhört tilltalande !




Gafflar nedstuckna i lådan med lappar som talar om vad man odlat kanske inte är en sån dum idé !




Gillar skarpt när man använder gamla vackra karotter som odlingskärl och gamla kakburkar - så vackert !




Kreativiteten har fått flöda på den här balkongen - kolla in tårtfatet - så läckert !




Gammal korg blir lampa och hyllan på väggen ett hem för små penséer - den här stilen gillar jag !

Ja, det var ett smakprov från årets mässa. Mycket folk var det. Trevliga människor träffade jag och glömde fota som vanligt. Nu skall jag sjunka djupt ner i soffan, sippa på ett glas vin, massera stela leder och smälta dagens upplevelser!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Vill du se mer från den här balkongen kan du gå in på kreatörens egen blogg som skapat den här vackra balkongen - Linda som är både konstnär och trädgårdsmästare med bloggen Uterummet ! Klicka HÄR ! DS

torsdag 20 mars 2014

Reportage i Hem & Inspiration !



"Dolda" detaljer och miljöer !

För några veckor sedan hade jag besök i trädgården av trevliga fotografen Maria Eberfors. Det är första gången jag haft besök den här tiden på året när det liksom inte finns någonting i trädgården som grönskar, men duktiga Maria hittade olika miljöer och detaljer att fota ändå som jag själv knappt lagt märke till.

I ärlighetens namn kan jag säga att jag städade hela växthuset innan hon skulle komma så det skulle se inbjudande och välkomnade ut. Gammalt enris på golvet efter kransbindning till jul och döda flugor på fönsterbräderna gav ingen härlig vårstämning precis. Nu fick jag vårstädat lite tidigare - vilket känns jätteskönt  !




Nya kontakter !

Tillsammans med Marie Pallheds text blev det ett fint reportage i senaste numret av Hem & Inspiration som kommer ut som bilaga i tidningen Örebroarn. Efter en timmes intervju med Marie kändes det som jag fått en ny vän - det är otroligt vilka kontakter den här bloggvärlden ger en !

Vill du läsa reportaget kan du klicka HÄR ! På sidan 56 hittar du ett reportage om Annika Christensens och Ulrika Otterlings nya bok "Trädgård i kruka" och på sidan 58-59 hittar du reportaget från min trädgård !

I morgon bär det av till Nordiska Trädgårdar - det skall bli så kul att få fylla på inspirationskontot och träffa trevliga trädgårdsvänner !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 18 mars 2014

Vinnarna lottade !



Tack till alla som deltog i utlottningen av biljetter till Nordiska Trädgårdar med inspirerande tips på vackra parker runt om i Sverige! Två vinnare är dragna bland alla bidrag och vinnarna är :

Sofia
Lena Baker

Stort Grattis till er - hoppas ni får en riktigt trevlig dag på mässan !




Byrån på bilden är från förra årets mässa och visst blir man sugen att fylla en byrå med blommor och måla om gamla konservburkar att odla kryddor i ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 15 mars 2014

Nu har bebisarna kommit !




En del har fått femlingar !

Nu har makens tulpanchock stått i växthuset i två veckor och det har kommit små bebistulpaner på stjälkarna - jättesöta !! De flesta tulpaner har två-tre småknoppar på stjälken, men det finns även dom som har fått femlingar - vilken bedrift !

Den blommiga vasen är från Lena Linderholm och den ojämna terrakottakrukan med fat är från Granit.




Finns det någon annan blomma som är så vacker i alla stadier från knoppstadiet till ett totalt förfall ?




Här har vi några bebisar som haft  bråttom och redan börjat blomma - under överseende av sina vackra mogna mödrar !




Man får böja på ryggen (förlåt stjälken) när man åldras. Tulpanchocken har förvandlats till en ståtlig tulpandam som åldras med värdighet och blottar sitt vackra inre för världen!




Blåsväder är det värsta som finns !

Idag blåser det som sjutton här och även fast solen skiner känns det ogästvänligt. Blåsväder är det värsta som finns för en redan värkande kropp så idag blir det en lugn dag med korsord, läsning av inrednings/trädgårdstidningar och massor med värmande koppar med tee i kökssoffan (maken har tyvärr ockuperat soffhörnet med sport-TV).

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Du deltar väl i utlottningen av biljetter till Nordiska Trädgårdar ? Vinnarna dras redan på måndag ! DS