fredag 30 januari 2015

Och vinnaren är ....



Små konstverk med fröer !

Tack till alla som deltog i utlottningen av en presentförpackning med fröer i designade förpackningar från Enkla blommor !

Bland alla som deltog drog maken den lyckliga vinnaren som är :

Stort grattis till dig !

Maila mig din adress på isastradgard@hotmail.se så kommer fröerna på posten till dig direkt från Enkla Blommar - hoppas du får mycket glädje av dom !




Den starka trädgårdslängtan !

Längtan efter trädgård är stark nu och abstinensen slår till med full kraft genom snömodd och gråtung himmel. Det jag längtar efter mest är att få sitta i en skön korgstol i ruinen, dricka en kopp tee och bara vara. 

Gå en runda ibland, rensa ett och annat ovälkommet ogräs, prata lite förtroligt med en blommande vajande vallmo, filosofera lite för att återvända till korgstolen och fortsätta drömma om storslagna trädgårdsprojekt.




Svårt att hålla på sig !

Fast å andra sidan går det ju utmärkt att drömma härinne i varma soffan under ullpläden också. Plocka med färggranna fröpåsar och känna förhoppningar rassla därinne om kommande skir grönska och efterlängtad blomstring. 

Snart kan jag nog inte hejda mig längre - något enkelt som ärtskott, krasse och vitlöksblast att klippa över salladen kan jag ju börja med. Jag har inget extra växtljus till mina odlingar och därför brukar jag försöka hålla mig med att så till mitten-slutet av mars - får se om jag kan hålla mig så länge i år!

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa 

tisdag 27 januari 2015

Han har kallats "trädgårdens mästerdirigent"!



Något att se fram mot !

Ett säkert vårtecken är när trädgårdsföreläsningarna startar. Häromdagen kom inbjudan från Adolfsbergs trädgårdsförening till en föreläsning med Lars Krantz 26 februari. Jippie - jag har aldrig varit på Wij Trädgårdar i Ockelbo så det skall bli väldigt spännande att höra Lars trädgårdsfilosofi och hur han får sina växter att dansa så vackert tillsammans.

HÄR kan du läsa mer om föreläsningen !




Prickar in i kalendern !

Jag är med i två trädgårdsföreningar, Glanshammars trädgårdsförening och Adolfsbergs trädgårdsförening och får information från en tredje. Det är stor glädje den här tiden när vårens och sommarens program dimper ner i brevlådan. En härlig start på trädgårdsåret att pricka in träffar, mässor och föreläsningar i kalendern - sen är det bara att hoppas att man är pigg och alert just den dagen !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och kom ihåg att delta i utlottningen av de vackra fröerna !
Kram/Isa

lördag 24 januari 2015

Tyst och ombonat med vitt fluffigt täcke !



Som ett bolster över världen !

Nu har vi verkligen fått riktig vinter med massor av snö som bäddat in växthuset och trädgården i ett vitt, fluffigt vackert täcke. Det blir så tyst och ombonat på en gång när snön lägger sig som ett bolster över världen. Jag tassar fram i snön och lämnar djupa avtryck efter mig. Inga rådjurs- eller kaninspår syns någonstans. Tack för det. Bara en katt som spatserat vid ruinen. Det får den så gärna.




Tänk att kontrasterna kan vara så stora till den blomstrande, grönskande världen som väntar därframme om några månader (eller ett halvår egentligen men det låter så låångt att skriva ett halvår!).

Saknar växthuslivet ENORMT just nu och längtan är STOR !




Jag är så glad i mitt pepparkakshus till växthus. Varenda gång jag kikar ut och ser det blir jag glad och full av tacksamhet.




Öppna dörrar en solig sommardag. Vattnet porlar i fontänen. Blommorna doftar och humlorna surrar. Känns som en avlägsen dröm just nu !




En köksträdgård som ligger och ruvar under snön. Och en trädgårdsnörd som smider nya storslagna planer och längtansfullt sorterar sina tummade fröpåsar.




Första sommaren med köksträdgård  var sommaren 2012 och den har verkligen gett mersmak till odlingslivet. Vilken rikedom att gå ut och plocka sin egen sallad - bara en sån enkel sak !




Tripp, trapp, trull har fått luva på sig framför bordet. Mycket står fortfarande kvar ute fast jag plockat in en hel del i växthuset. Hur mycket pryttlar har jag egentligen släpat hem från loppisar och auktioner?




Luktärt eller vintergrönt ?

Funderar på att sätta en vintergrön häck där bakom soffan istället för luktärtsställningen i armeringsjärn som står där nu för att få lite mer avskildhet från grannen och boa in köksträdgården ännu mer. Fast då måste jag hitta en ny plats för luktärterna och det skall väl inte vara så svårt.

Visst lever vi ett fantastiskt land egentligen som bjuder på sånt varierat klimat och årstider !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

torsdag 22 januari 2015

Vardagslyx hos Tant Grön !



Blir harmonisk i caféet !

En helt vanlig onsdagseftermiddag är det med en känsla av lyx jag besöker Tant Grön i Vintrosa. Till skillnad mot helgerna är det knappt några besökare alls och man kan verkligen uppleva friden när man fikar i det mysiga caféet.

Harmonisk avslappningsmusik strömmar mot en när man kliver in och sedan sitter man bara och njuter över en kopp tee och en liten lyxmazarin doppad i choklad (den hann jag sluka innan jag kom på att jag hade kameran med mig så ingen bild på den !).




Det fanns hur mycket vackert som helst att titta på under fikastunden både på väggar, bord och hängande från tak - man kan ju inte annat än må riktigt bra och tanka ny kraft i den här miljön !




Ranunkeln - en glimt av våren !

Så nu går jag här hemma och njuter av avslappningsmusik och av ranunkeln som fick följa med hem från Tant Grön. En riktig favorit att bli glad av på köksbordet - tänk så lite det behövs nu för att man skall känna av att vi går mot vår !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

tisdag 20 januari 2015

Utlottning - fröer vackra som små konstverk !

Bildkälla Enkla Blommor


Konstverk laddade med fröer !

Blev helt förälskad första gången jag såg dessa vackra fröförpackningar - ser ut som små konstverk varenda en av dom ! Därför känns det extra roligt att få möjligheten att lotta ut en presentförpackning med dessa fröer från Enkla Blommor som nischat sig mot lättodlade blomfrön och ekologiska grönsaksfrön i designade förpackningar.

Jag har valt ut följande fröer bland alla tilltalande förpackningar :



Bildkälla Enkla blommor

Ekologisk bataviasallat - Modiva. Modiva är en lättodlad och frisk sallatsort. Smaken är söt och mild. Den får täta och kompakta huvud.


Bildkälla Enkla Blommor

Ekologisk Busktomat - Kremser Perle.  En mycket stabil, smakrik och lättodlad tomat som ger en hög skörd. Förkultiveras inomhus innan den ställs ut på ett skyddat och soligt läge.


Bildkälla Enkla Blommor


Fjärilsgodis. Fjärilsgodis innehåller en frömix från några utvalda blomsorter som drar till sig fjärilar. Innehåller frön från: daggsalvia, blåklint, gurkört, jätteverbena, kantnepeta, opievallmo, ringblomma, rudbeckia, rosenskära och solros.


Bildkälla Enkla Blommor. Opievallmo.


Opievallmo. En pampig och jättevacker växt. Opievallmon får stora fina rosa eller mörklila blommor. Efter blomningen kan man njuta av de stora fina frökapslarna.


Bildkälla Enkla blommor. Luktärt- Matucana

Luktärt - Matucana. Den får väldoftande, djuplila blommor. Luktärten är en stark klätterväxt som behöver stödjas.


Bildkälla Enkla Blommor


Oj vilken längtan jag får nu efter att sätta igång med frösådder - Fjärilsgodis låter ju helt underbart och vilken vacker syn med alla dessa blommor som tillsammans lockar fjärilar !

Du deltar i utlottningen genom :

Skriva 1 kommentar = 1 lott
Skriva 1 kommentar + följare = 2 lotter
Skriva 1 kommentar  + följare + bild och länk från din blogg = 3 lotter

Skriv i kommentaren hur många lotter du vill ha ! Vill du länka från din blogg kan du kopiera den översta eller understa bilden med presentförpackningen.

Lycka till ! Utlottningen avslutas 30 januari !

Kram/Isa


PS. Även om du inte har någon blogg så kan du delta i utlottningen som anonym och ange din mailadress i kommentaren så jag kan nå dig vid ev. vinst. DS.

söndag 18 januari 2015

Blandade stilar i sovrummet !



Blandar stilar hejvilt !

Nu har vi sovit två nätter i nya sovrummet och det känns som " varför har vi inte gjort det här tidigare för"? Så bra känns det !

Det har varit jättekul att leta säng, klädskåp, lampor, kuddar, mattor mm och hitta en stil som är jag (och som maken nickat bifallande till !). Har lite svårt för att matcha allt fullt ut i en stil utan jag blandar hejvilt så det blir en egen istället som jag trivs med.




Trädgårdsnörden trivs bland rosor och stensöta !

Vi har en vit bas i sängar och klädskåp som skapar ett lugn tillsammans med tapeten. Sängen är en Hemnes från IKEA och det blommiga överkastet Anne kommer från Dimoda Marieberg. Ville bryta av med ett pastelligt överkast och så föll jag för rosorna. Med Stensöta på väggen och rosor på överkastet kan man ju inte annat än trivas som trädgårdsnörd!




Gåsöga i svart och vitt !

För att sovrummet inte skall bli för romantiskt bryter jag av med kontraster i kudde och mattor som kommer från Hemtex. Gillar mönstret i svart/vitt gåsöga som är ett gammalt kärt vävmönster som jag själv vävt en duk i för många år sedan.

Sänglampor har fortfarande inte kommit upp och lite annat på väggen som jag letat på nätet - i ett nytt älsklingsmaterial.

Sängskåpen är också från Hemnesserien. Dom hade vi sedan tidigare och fyndade på Blocket.




Älskar koppar !

Taklampan som är kopparfärgad har i alla fall kommit upp och sänglamporna är i samma design som taklampan. Lamporna kommer från Lamplagret. Eftersom vi tog bort ett uttag i taket som satt mitt över sängen är det praktiskt med spotar vid klädskåpen som är riktade åt lite olika håll. Gillar koppar som är ett varmt material så det kommer det att bli mer av i sovrummet !




Skruvar och skruvar !

Vi skruvar och skruvar och läser instruktionen till klädskåpen som verkar bestå av 1000 små delar. Nåja - den som väntar på något gott kan aldrig vänta för länge sägs det. Fast det har jag aldrig förstått - vill att allt skall bli klart NU !

Birkeland heter skåpen från IKEA som just nu säljs ut för de skall utgå ur sortimentet. Skåpen är 109cm breda, vilket är precis så vi får in två skåp efter väggen i hörnan. Att dom sedan var 1.000kr billigare per skåp var ju en trevlig överraskning !

Sovrumsäventyret fortsätter !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 14 januari 2015

Före och efterbilder - drömsovrummet är på G !



Kan knappt hålla mig !

Nu är tapeten Stensöta på plats i nya sovrummet och jag är supernöjd - vilken förvandling ! Var tvungen att ställa in Emmafåtöljen och provinreda lite precis efter att målerskan var klar.




Så här såg det ut för några dagar sedan innan förvandlingen började.




Och så här ser det ut nu - visst är det en fantastisk förvandling ! Nu väntar vi bara på att klädskåpen skall komma hem till det stora varuhuset så vi får börja inreda !




Vår fantastiska målerska Elin från Fjugesta Måleri som gjorde ett kanonjobb. Kom kl. 07.00 varje morgon, jobbade snabbt och noggrant med ett leende på läpparna och skapade mitt drömsovrum mycket bättre än jag någonsin hade trott.





Här syns andra delen av rummet innan renoveringen. En gång i tiden var det här två rum och ingången till det gamla rummet som var kattens rum hade bara satts igen och dolts av en bokhylla.





Vitt, grönt och ?

Nu har vi fått ett helt rum och den nya vita sängen står bara och väntar på att bli ihopskruvad. Lampracet häromdagen gav inget napp men efter att ha lusläst inredningstidningar sa det bara AHA - så nu blir det ett race till idag som jag hoppas ger resultat - nu vet jag precis vilket material jag vill ha. Fortsättning följer !

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 12 januari 2015

Ömt vårdad ros i kruka !



Fyller upp köksfönstret med krukrosor !

Sitter som bäst och planerar vad jag skall ha i de stora olivkrukorna till sommaren där jag har insatser i plast för det är ju svårt att fylla hela krukan med jord. Bland de första somrarna med växthus hade jag rosor i krukorna. Helt vanliga små rosor som man köper som krukväxter för ca 30kr den här tiden på året som jag sedan planterade om några gånger under våren och vattnade nästan varje dag och var flitig med gödningen.




Försöker igen !

Tror det lutar åt en repris om jag nu lyckas med rosorna vill säga för de kräver mycket omvårdnad för att överleva men det är absolut värt ett försök. I köket har vi inga element och mycket ljusinsläpp så där brukar de trivas. Och nu när julen städas ut och det blir tomt på fönsterbrädan passar det ju så bra att fylla upp köksfönstret med ljuvliga små krukrosor.




I slutet av sommaren hade de vuxit sig höga och var full i knopp. Hoppas årets också ser ut så här i slutet av sommaren 2015 !




Jordrevan - en sann överlevare !

Jordrevan har alltid varit en favorit i krukorna på det sätt de oförskräckt slänger sina revor över krukkanten och är en bra kompanjon till rosorna. Jordslog några plantor i höstas som säkert har överlevt för jordrevan brukar vara en riktig överlevare så det blir en billig plantering i olivkrukorna i år !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner ! I eftermiddag skall vi ut och kika på ny säng till sovrummet och lampor - både till tak, säng och fönsterlampor. Hinner vi blir det gardiner också - ALLT skall bli nytt och jag vaknar med ett pirr varje morgon av förväntan !
Kram/Isa

lördag 10 januari 2015

Skall det bli en dagbädd ?



Sänggavlar flyttar ut !

En sån här dag när snön yr runt stugknuten och vinden biter genom märg och ben röjer vi ut vårt gamla sovrum och makens kontor som skall byta plats. Istället för att åka iväg till tippen med våra gamla sänggavlar får dom flytta ut i trädgården. Vet inte riktigt vilken plats dom kommer att få än men fram till dess får dom stå framför växthuset.

Hade det varit en enkelsäng hade valet varit lätt att ställa ut sängen som en dagbädd men en dubbelsäng är inte lika enkelt att placera. Kanske blir sänggavlarna inhägnad till en liten hörna med slingerväxter !




Kanske kommer den slitna sänggavel som stått där sen tidigare att få flytta på sig - den förtjänar ju faktiskt att få komma fram och visa sig för den är väldigt vacker. Fick den med på köpet när vi var till Falun för en del år sedan och köpte trädgårdsmöbler via Blocket. Vilken lycka det var att komma hem med de sänggavlarna !




En sliten och rostig dagbädd ?

Den andra sänggaveln står i perennarabatten som stöd för en ros - tycker att det slitna och rostiga gifter sig så bra med en skir rosa ros. Så den vill jag ogärna flytta på.




Jaja, det är långt till våren och jag hinner nog placera om alla sänggavlar flera gånger i tankarna och kanske blir det en dagbädd ändå så småningom. Jag har kvar sidostyckena till de rostiga sänggavlarna så den ska gå att skruva ihop !

Nu kallar dammsugaren igen och flytt av möbler !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 7 januari 2015

Med Stensöta på väggen !

Bildkälla Rusta

Nytt sovrum är på väg !

ÄNTLIGEN ! Sedan alla sönerna flyttat och vi flyttat runt kontoren kom jag plötsligt en dag på att vårt sovrum var för litet (och orenoverat) och det rum som tidigare var yngste sonens och som nu är makens kontor samt skrotrum var ganska mycket större och skulle bli idealiskt som nytt sovrum.

Så nu är tapeterna inhandlade - Stensöta från RUSTA som jag gillar skarpt och ser fram mot att få sova i, målaren är bokad och dyker upp på måndag och elektrikern som skall dra om viss el är på ingående - JIPPIE, det nya sovrummet är på väg !


Förebild

Svepande långgardiner med hotellkänsla !

Där hyllorna står idag skall det bli nya fräscha vita klädskåp - kan redan se det framför mig med den nya tapeten, korgar på toppen av klädskåpen, spegel på väggen till vänster mot skåpen och en fåtölj under fönstret till höger där gardinerna är utbytta mot vita svepande långgardiner efter hela väggen !

Så under helgen skall rummet tömmas helt och sedan skall det bli så kul att se rummet växa fram !

Återkommer med bilder när tapeterna kommit upp ! Det känns som det är rätt tid att göra såna här renoveringar nu innan trädgårdssäsongen sätter igång igen - sedan har man ju inte tid !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

måndag 5 januari 2015

Tips - en oslagbar kombination !



Läs, dröm och skapa trädgård !

Visst är det härligt att drömma om nya rabatter och nya trädgårdsprojekt i trädgården nu när vi passerat årsskiftet. Och vilken tur att Allt om Trädgård just nu har ett erbjudande så du kan fylla på inspirationskontot med tips på nya frösorter, var i trädgården julrosen trivs bäst eller inspiration från andras trädgårdar. Personligen missar jag aldrig Annikas sidor och läser tidningen i omgångar för att den skall räcka länge.




Du får 4 st nummer av Allt om Trädgård för 98:- + porto samt boken DEKORERA KREATIVT & PERSONLIGT  av blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt. Klicka HÄR för att komma till erbjudandet !




Förgyll ditt hem tillsammans med Minna !

Minna har alltid varit en stor förebild för mig och hon är en mästare på att skapa personliga och vackra stilleben, kransar och blomsteruppsättningar. Sedan älskar jag den slitna, ofta lite patinerade miljö hon skapar sina alster i och att hon använder så mycket material från naturen. Det är en helt underbar bok som bjuder på enkla steg-för-steg beskrivningar och många tips på hur du kan förgylla ditt hem.

Inlägg i samarbete med Bonniers tidskrifter

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

lördag 3 januari 2015

Årets första tulpaner !



Min själ vibrerar av såpbubblor !

Årets första tulpaner njuter jag av just nu - precis så där härligt krispiga och fulla av löften om en kommande vår som man kommer ihåg från tidigare år.

Dess kronblad får min själ att vibrera av små fladdrande såpbubblor av lycka - tänk att nu blir dagarna ljusare igen och  mörka november känns redan långt borta.




Flera lediga dagar väntar igen, vindarna har bedarrat och solen har lyst upp dagen så det finns många skäl att känna lycka över livet. Alldeles nyss har jag dessutom lyssnat på en vinterpratare som med sin härligt varma värmländska gick rakt in i mitt hjärta.


Bild: Sveriges Radio. Klicka på bilden och lyssna på programmet !

Lars Lerin fick mig att skratta högt flera gånger och berättelsen när Kra, den tama vingklippta kråkan, plockar blommor och lägger i hans skor och försöker prata på andra sidan väggen är bara så underbar.
Hur begåvad är han egentligen som målar som en Gud, fotar och skriver prisbelönta böcker och kan berätta en historia som både berör och roar på en och samma gång ?

Vallmofröerna i förra inlägget försvann i ett nafs men tagetesfröna finns fortfarande kvar så hör gärna av dig på mailen om du vill ha fröer !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner ! Tack snälla för alla fina kommentarer i förra inlägget - dom värmer min själ !
Kram/Isa