söndag 28 februari 2016

Färgtema på stegen



Inte där än men snart

Har en stege utanför växthuset där jag brukar sätta krukor med penséer varje vår. Än är vi inte där men snart och jag längtar. Längtar efter att få botanisera bland alla olika färgnyanser och näpna små ansikten. Lika svårt att välja varje år - alla är ju så bedårande rara och nu har jag bestämt mig för att ha ett färgtema så jag inte står där som Gösta Ekman i sketchen om Aftonbladet eller Expressen och velar.




I fjol blev det en massa olika färger och på bilden är penséerna alldeles nyplanterade. Då hade vi varit vid Rönne Trädgård i Rönneshyttan som hade massor av olika sorter att välja mellan. Ser fram mot vårens första besök !




Finns ju såå många vackra färgtoner och här har jag fallit för en rosamelerad med gula inslag. Jag köper bara de småblommiga penséerna då jag tycker att de blommar rikligare och håller längre. Något sortnamn har jag inte koll på.




De blå och lila faller jag ofta för och någon rosa också. Samma färger som jag har i trädgården i övrigt. Det sitter liksom i generna på något vis.




Den här lilarosa skönheten som är så vackert tecknad med sitt gula öga vill jag ha många av i vår.




Penséer överallt

Tur att dom inte är så dyra Penséerna så man kan frossa i dom. För när våren väl kommer då vill man ha dom överallt !

Har du någon favoritfärg eller sort ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

fredag 26 februari 2016

En liten oas att tassa in till



Vårlig utställning

Varje år brukar Stadsträdgården här i stan ha en vårutställning i ett av växthusen vid Stadsparken. Det brukar vara så mysigt att smyga in där i början av mars och njuta av alla vårlökarna som blommar.




Så här trevligt såg utställningen ut för en del år sedan - med ett uppdukat bord som stod på en matta av mossa och vackra blommande lökar.




Att det var en riktig fest som ägt rum här skvallrade omkullvälta vinglas på duken om. Snyggt iscensatt är det i alla fall.





Klart man skulle vilja vara bjuden på den här tillställningen och få slå sig ner i den blomstrande miljön.




Kreativ ljuskrona i taket med hängande tulpaner och björkris. Får tulpanerna hänga lite kallt med löken kvar klarar dom sig väldigt länge.




Hej på dig kompis, säger kanske den ena tulpanen till den andra som har vänt sig mot varandra.




Oas att njuta av

Visst längtar man nu efter att våren skall komma på allvar och att de första tulpanerna kommer upp.
Skall bli kul att se vad utställningen bjuder på i år. Den är ett säkert vårtecken och en liten oas att tassa in till och bara njuta av.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 24 februari 2016

Murrevan som invaderade växthuset



En planta bara

Jag köpte henne hos ett besök hos Tage Andersen på Gunillaberg försommaren 2011. En planta bara. Här trängs hon bland alla andra plantor på blomsterbordet utanför shopen på Gunillaberg en solig junidag.




Modersplantan

Hon fick flytta in i en kruka i växthuset på den vita piedestalen. Där trivdes hon första sommaren och när vintern kom fick hon bo kvar. Tror att jag glömde bort att plocka in henne när pelargonerna flyttade in i förrådet till vintervilan.




Överlevde vintern

När våren åter kom hade hon överlevt vintern (värre var det med krukan - tur det var 2:a sortering). Strongt av henne att överleva vintern i växthuset. För att roa sig hade hon sprättat fröer över hela växthuset för sedan dök hon upp lite varstans.




Här har hon invaderat tegelgolvet under den gamla kommoden i växthuset. Hon är väldigt glad i att sprida sig efter golvet längs väggarna.




Runt den gamla näverkorgen trivs hon alldeles förträffligt.




Runt benen på korgsoffan och under soffan breder hon ohämmat ut sig. Ibland får man hejda hennes framfart och dra bort långa revor.




Hon är ju oerhört vacker och charmig när hon blommar och brer ut sig med hela sin härlighet.




Tänk att det fanns en sådan växtkraft i den här lilla damen - det hade jag ingen aning om när jag plockade med henne hem från Gunillaberg.




I höstas när jag klippte ner pelargonerna hade hon hittat nya vägar - gardinerna under snickarbänken fick en extra girlang av grönska.




Kärt möte igen

Här har hon brett ut sig till höger under piedestal och blomsterbord. Det skall bli härligt att få möta henne i vår igen - även om jag kan bli lite irriterad på att hon tror att växthuset är hennes och att hon gör som hon vill.

Hon har till och med spritt sig utanför växthuset och hittas numer både i köksträdgården där hon slänger sina revor under trädgårdssoffan och mellan stenplattorna utanför växthuset. Tänk att en enda planta Murreva kan ge så mycket !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
kram/Isa

måndag 22 februari 2016

Charmiga vårblommor



 Charmigt skimmer

Under veckan har jag köpt vårens första vårblommor som vivor, rara primula, vita pärlhyacinter och luftig fjädersparris. De söta små primula fyndades till extrapris just nu och jag föll för de vita med charmigt skimmer av ljusgrönt runt det gula ögat.




Allt radades upp på köksbänken när keramikskålen skulle fyllas upp till prydnad på bordet när allra nyaste lilla barnbarnet i Norge skulle döpas. Naturligtvis är skålen fyndad på loppis och återanvänds.




Primulan fick lite överhäng på kanten övervakad av pärlhyacinten i samma nyanser medan fjädersparrisen fick stå för det skira gröna.




Trångt på bänken

Det var trångt på köksbänken bland blommor, köksmaskiner och tårtrecept. Mellan blomplanteringar bakades också chokladmoussetårtor med kladdkaka i botten som blev en riktig nostalgitripp tillbaka till när mina egna barn var små. Numer bakas det väldigt sällan i det här huset på vanligt sätt eftersom jag är så allergisk.




Det blev en skir och ljus plantering med bara vita och gröna nyanser toppad med lite gult.




Satt även i ett ljus i blomsterskålen. På middagsbordet vid dopet satt vi ett högre ljus och det blev väldigt bra när det var tänt tillsammans med alla andra ljus på bordet. Har tyvärr inga bilder från det.




Krukor från Steninge

Slutligen fick de blommor som blev över flytta in i likadana vita krukor från Steninge som jag hittat på antikmarknad. En sort jag börjat samla på. Charmigt retro.

Nu är vi tillbaka i vardagen igen efter en väldigt trevlig helg i Norge. Så härligt när alla samlas, umgås och äter middag tillsammans toppat med barndop i kyrkan där 5 st bebisar döptes. Och även om det är mysigt med hotellfrukost så går ingenting upp mot en stilla frukost i soffhörnet i mitt eget hem - ja, det skulle vara frukost i växthuset då!

Ha det så bra alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

onsdag 17 februari 2016

Kryddor i charmiga soppskålar



Charmig kryddskål

Nu har den spretiga persiljan fått flytta in en soppskål fyndad på Myrorna. Tycker det är kul att plantera i gammalt, patinerat porslin som inte kostar många kronor men som tillför så mycket charm.




Hade egentligen tänkt mig lite vårlökar i porslinet men nu fick kryddorna flytta in istället. Har bottnat med lecakulor så inte rötterna blir stående i vatten i fall jag vattnar för mycket.




Vinranka på bordet

Jag brukar hitta mitt porslin på Myrorna, loppisar och antikmarknader. Då kan man fynda en såskanna designad av Arthur Percy som producerades av Gefle porslinsfabrik under åren 1938-1969 i serien Vinranka för en billig slant. Min är väl använd och det gör det extra roligt.




Doftpust

Nu kan jag sitta i kökssoffan och stryka med handen över basilikan vid frukosten och få en härlig doftpust att starta morgonen med. Ljuvligt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Vill du se fler kreativa förslag vad du kan odla i - klicka HÄR !

söndag 14 februari 2016

Trädgårdshjärtan



Hjärtligt inlägg

Måste ju passa på och göra ett hjärtligt inlägg idag på Alla Hjärtans Dag. Ett inlägg med bara trädgårdshjärtan tillägnat alla er härliga trädgårdsmänniskor där ute som förgyller min dag här på bloggen med värmande respons, peppande kommentarer och rara bemötande.




Dessa trädgårdshjärtan pryder min trädgård lite överallt och kommer från Trådspira. Ett hjärta omsluter ett annat hjärta - vilket känns som en vacker tanke. En bröllopspresent från en kär vän när vi gifte oss i trädgården. Alla mina hjärtan står ute året runt - år efter år och pryder trädgården.





Samma hjärta tidigare på säsongen med en helt annan bakgrund. Det är dom här riddarsporrarna som lever lite farligt till våren. Prismorna i hjärtat lyser så vackert när solens strålar träffar rätt.




Hjärtat finns i en rostig variant också. Just det här brukar husera i en zinkhink i köksträdgården.





Det här hjärtat är det översta i en serie på tre som döljer sig nere i rosenbusken. Står för tro, hopp och kärlek. Det står vid ruinen sedan vårt bröllop 2010.




Här har ulleternellen brett ut sig och hjärtat håller sin plats i rabatten. Samma hjärta som på första bilden med löjtnantshjärtat.




Här anas hopp under tro medan kärleken döljer sig bland kransveronican och humlorna har gått in i sensommardvala.




Även små hjärtan  pryder sin plats som här i en zinkbalja med småblommig australisk viol.




Blommande stol

Det lilla hjärtat passar även utmärkt i en blommande vårstol bland aklejor, mossa och njurvinda. Allt är nyplanterat och om några månader är vi där igen. Får nog skaffa en ny stol till våren för den här rasade ihop efter några arbetsamma år ute i ur och skur.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tack för att just du har hittat hit !
Kram/Isa

lördag 13 februari 2016

Nu är det trångt i lådorna



Exemplarisk basilika

Nu är det trångt i lådorna i miniväxthuset i köket. Basilikan har skött sig exemplariskt och kommer att belönas med nytt boende under helgen. Jag tror den kommer att klara sig med ljuset på vanliga fönsterbrädan nu när den kommit igång så bra under extralampan. Vi har många fönster i köket så det blir nästan som en fönsterveranda.




Spretig persilja

Persiljan spretar åt alla håll och kom upp jättesnabbt men så är också fröerna från Franchi något extra. Har för mig att persilja annars tar god tid på sig att gro men den här hade bråttom att komma upp och se världen. Hoppas den är nöjd med den begränsade tillvaron i mitt kök.




Morgon- och kvällsrutin

Det första jag gör på morgonen är att tända belysningen i miniväxthuset och vattna och det sista jag gör på kvällen är att släcka det. Ärtskotten har grott och skördats för länge sen och spenaten har också kommit upp men blev långa och gängliga - gick liksom till tonåren på en gång utan att passera det knubbiga barnstadiet.

Jag sådde fröerna runt den 4:e januari och är jätteglad över hur sådderna har utvecklats i lådorna. Är så glad över att kunna börja med sådder så tidigt och miniväxthuset har verkligen hjälpt mig att överleva vinterns trädgårdsabstinens. Nu ska jag gå igenom fröpåsarna och se vilka som får de eftertraktade upplysta platserna för kölistan är lång !

Ha det så gott alla trädgårsvänner !
Kram/Isa


torsdag 11 februari 2016

Chocken har mognat



Innan överblomning

Tulpanchocken har vuxit till sig och är nästan ännu vackrare nu i tillståndet precis innan överblomning. Förresten är nog tulpaner en sådan där blomma som är vacker i alla stadier - från knopp till totalt förfall, kanske därför den är så älskad.




Den har nästan helt ändrat färg på resan och jag njuter av buketten varje dag. HÄR kan du se hur den såg ut för en vecka sedan.





Mörkgrön fond

Ljuset var så dåligt inne att den fick flytta ut mot en mörkgrön fond vid fototillfället. Maken antydde något om en ny bukett på söndag tillsammans med långfrukost på Alla Hjärtans Dag - fast då blir det nog några stycken rosor istället. Något att se fram mot en vanlig grå, trist torsdag.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

PS. Jag har bestämt mig för att flytta lavendeln från pilrabatten i förra inlägget till lavendellunden och låta nävan få ta över. Får komplettera med några fler - tror det kan bli maffigt. Och rosorna ska få klättra i hönsnät.  Tack för alla kommentarer och hjälp på vägen!DS.

tisdag 9 februari 2016

Före och efterbilder i pilrabatten



Rester av gammalt pilträd

Utanför köksträdgården står resterna kvar efter ett gammalt pilträd som fick en sjukdom. Vi har tagit ner delar av trädet innan vi började bygga växthuset och lagt som avdelare i perennarabatten.

Hackspetten har hackat långa bon i de delar av trädet som fanns kvar - imponerande hur han hackat sig fram. Till slut tog blåsten de delarna och hackspetten flyttade till ett annat träd. Så här ser trädet ut i sin nuvarande form. Tycker det är vackert att behålla det gamla grånade trädet som klätterrosorna nu försöker klä in. Att det får vara med ett tag till och bidra med sin charm.




Lavendelplantor och nävor

Det var inte lätt att gräva en plantering runt trädet pga dess breda rötter. Här trängs lavendelplantor tillsammans med nävor som breder ut sig. Det var egentligen inte meningen att nävan skulle vara där - fick 3 st som extra bonus vid annat växtköp och någonstans skulle de ju bo.

Så nu är frågan om jag skall flytta lavendeln till den planerade lavendellunden istället så nävan får fullt spelrum. Samtidigt gillar jag tanken på lavendels blålila nyans mot rosorna och trädet.




Saknar helhetsplan

Fingerborgsblommorna  hittar också hit och frösår sig men blir inte så höga som på andra ställen pga pilens alla rötter. Jag kanske ska gräva bort ytterligare av gräsmattan i rundeln så lavendeln får mer utrymme istället och lägga kantsten runt. Har inte velat gjort det tidigare eftersom jag inte har någon helhetsplan för hela området med gångar och planteringar, men någonstans måste man ju börja.


Franskinspirerat täcke inköpt hos Vadstena Antik och trädgårdsstol fyndat på loppiset i Suckarnas gång i Simrishamn


Planerar innan säsongen börjar

Det är så bra att titta igenom alla foton nu den här tiden på året och planera hur man skall göra för när säsongen väl sätter igång är det fullt upp. Så bra att veta direkt säsongen börjar vilka växter som skall flyttas, vilka som skall köpas in och vilket område som skall prioriteras. Sedan finns ju alltid risken att man gör något helt annat för att man vaknat en morgon med en ny idé som invaderat hjärnan - säker kan man aldrig vara.




Förlorad höjd

Så här såg det ut i september 2011 när vi gjorde i ordning rabatten. Då fanns den höga enen kvar i bakgrunden som sedan blåste sönder så vi var tvungen att ta ner den. Att två stycken stora träd försvann från trädgården gjorde att den ändrade karaktär helt. Så nu planterar jag träd varje år för återfå en del höjd i trädgården men det tar tid.




Här är det nyplanterat och och grepen står på plats redo att ta emot klätterrosens grenar.




De små lavendelplantorna hade jag dragit upp från frö och de fick nu flytta in i rundeln runt pilen. Egentligen hade jag dragit upp dom för lavendelhäckar framför växthuset men den planteringen fick vara kvar i drömmarnas värld ett tag till.




Hoppas klätterrosen blommar ännu mer i sommar trots att rötterna måste trängas med gamla pilrötter. Någon som har tips på hur man lättas binder upp de långa rosgrenarna mot trädet ?

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Apropå förra inlägget - HÄR kan ni läsa om en fantastisk bloggare som lyckades med konststycket att få med sig både zinkbaljor och perenner hem på flyget från London och som dessutom handlade dom i samma stånd på CFS som jag visade bild ifrån. Dessutom visade det sig att bilderna jag visade från den charmiga butiken råkade vara hennes favoritbutik när hon bodde i London. Butiken ligger i början av Portobello Road. Ibland är världen liten. DS.